Weer gezonde Kastanjes gekapt in de Helenastraat

GroenLinks wil dat er bij de beoordeling van kapaanvragen voor kastanjes veel zorgvuldiger te werk wordt gegaan. De partij wil dat er eerst in overleg wordt getreden met een aparte adviescommissie zoals de Commissie Monumentale bomen of met de Bomenstichting alvorens een kapvergunning wordt verleend. “Er zijn steeds minder kastanjes in onze stad te vinden. Als dit zo doorgaat dan weet de volgende generatie niet eens meer wat een kastanje is!”

Directe aanleiding voor de zorgen van GroenLinks is de vergunning die is verleend voor het kappen van een aantal oude maar gezonde kastanjes op het schoolplein van het ROC Mondriaancollege aan de Helenastraat. De bomen moeten wijken om ruimte te maken voor de draaibeweging van een hijskraan, voor de aanleg van meer parkeerplaatsen en om het zonlicht niet langer tegen te houden.

GroenLinks maakt zich al langer druk om de kap van kastanjes in de hofstad. In 2013 had Den Haag 4200 kastanjes en in 2015 was dat al teruggelopen tot 3700. Er worden in de gemeente geen kastanjes bijgeplant in verband met de kastanjebloedingsziekte.