Verdachten mishandeling station Laan van NOI aangehouden

Den Haag – De districtsrecherche Den Haag West hield in de vroege ochtenduren van dinsdag 9 februari twee verdachten aan op verdenking van betrokkenheid bij de mishandeling van een 25-jarige Rotterdammer op station Laan van NOI in Den Haag. Nadat beelden van de verdachten werden getoond in het regionale opsporingsprogramma Team West, kwam het onderzoek in een stroomversnelling.

Op zondag 8 november rond 15.30 uur is de 25-jarige man op het station na een bezoek in Den Haag mishandeld. Terwijl hij aan het einde van het perron zit te wachten op de Randstadrail, ziet hij aan de andere kant van het spoor een onbekende man, die kennelijk ruzie heeft aan de telefoon. Niet veel later pakt de onbekende beller een steen en gooit deze in de richting van de Rotterdammer, gevolgd door nog een aantal stenen. In ieder geval raakt één van de stenen de glazen ruit waartegen de Rotterdammer zit waarna de glassplinters tegen zijn hoofd en zijn oog komen. Hij roept naar de overkant dat de man normaal moet doen omdat hij hem niets heeft gedaan.

Bewusteloos
Intussen komt de metro naar Rotterdam aan op het station. Op dat moment komt de stenengooier de trap oprennen, samen met nog drie anderen. De groep begint het slachtoffer te mishandelen en gaat daar ook mee door wanneer het slachtoffer al op de grond ligt. Het slachtoffer raakt buiten bewustzijn, waarna de groep het perron verlaat. Het slachtoffer is in het ziekenhuis behandeld en houdt vermoedelijk blijvend letsel aan zijn oog over.

Schokkende beelden
De districtsrecherche nam de zaak hoog op en startte direct een groot onderzoek. Er werden onder andere camerabeelden uit de omgeving veiliggesteld, een getuigenoproep verspreid, er is een buurtonderzoek ingesteld en er werden op het station billboards geplaatst. Toen interne verspreiding van de camerabeelden niets opleverde, verleende het Openbaar Ministerie toestemming de beelden van de verdachten van de mishandeling naar buiten te brengen in het regionale opsporingsprogramma Team West. Hierop waren de verdachten die op het perron liepen te zien en ook hoe het slachtoffer op de grond lag en dus in hulpeloze toestand door de mannen werd achtergelaten. De schokkende beelden van de mishandeling zelf zijn niet naar buiten gebracht.

Maatschappelijke verontwaardiging
Vlak nadat de beelden in de uitzending werden getoond en op Politie.nl waren geplaatst, nam het bericht een enorme vlucht. De beelden maakten veel reacties los en werden veelvuldig gedeeld op (social) media. Alle aandacht voor de zaak leverde het team zestig tips op, waaronder een aantal tips met namen van de nu aangehouden verdachten. Zodra de identiteit van de verdachten vast stond, werden de beelden stilzwijgend van de websites van de politie en Team West verwijderd.

Dinsdagochtend 9 februari werden twee van de verdachten, broers in de leeftijd van 19 en 25 jaar uit Voorburg van hun spreekwoordelijke bed gelicht. Zij zijn ingesloten voor verhoor en zullen vermoedelijk op vrijdag 12 februari worden voorgeleid aan een rechter-commissaris. Het onderzoeksteam sluit verdere aanhoudingen op korte termijn niet uit.

Beelden
De politie verzoekt, na de aanhouding van de verdachten, de beelden niet verder te verspreiden en daar waar mogelijk te verwijderen uit de (social) media. Bezuidenhout.nl heeft hieraan gehoor gegeven.