Verdachte poging doodslag station Laan van NOI ‘had privéproblemen’

Bron: RTV West

DEN HAAG – De man die in november samen met drie vrienden een 25-jarige man compleet in elkaar mepte op station Laan van NOI in Den Haag, had privéproblemen. Dat zegt zijn advocaat, gevraagd naar de aanleiding voor de zware mishandeling.
Volgens advocaat Van der Weide was zijn cliënt Bawan A. (25) op een van de perrons aan de telefoon met zijn (inmiddels) ex-vriendin. Dat gesprek liep hoog op, omdat zij gedreigd zou hebben ‘alles’ aan de ouders van Bawan te vertellen; zijn cannabisgebruik, dat hij zijn huis was kwijtgeraakt, ga zo maar door.

Bawan staat op het perron tegen zijn telefoon te schreeuwen, als een vrouw op een ander perron naar hem roept dat hij normaal moet doen en dat hij anders maar terug moet naar zijn eigen land. Daar wordt hij zo boos om dat hij, nog steeds bellend, een steen zoekt die hij gooit. Niet gericht, zegt hij later. De steen raakt een glazen plaat achter een 25-jarige Rotterdammer, die glassplinters in zijn oog krijgt en daarop roept dat Bawan normaal moet doen. Dan loopt het uit de hand.

Weerloos
Samen met zijn broertje Ahmed (19) en met Nasser R. (20) en nog een vierde man rent hij naar het andere perron. Terwijl daar net de metro aankomt, schoppen ze de 25-jarige man volledig in elkaar. De man komt op de grond terecht, maar het schoppen en slaan gaat door, ook als hij buiten bewustzijn is. Ze laten hem uiteindelijk bijna voor dood achter op het perron.

De man heeft aan zijn oog blijvend letsel opgelopen. Zijn lip is gescheurd, er staan voetafdrukken op zijn lijf, zijn neus is gebroken en er is een stuk van een tand weg. De verdachten worden gepakt nadat beelden zijn uitgezonden in opsporingsprogramma Team West.

Niet vrij
De rechtszaak tegen de broers Bawan en Ahmed zal op 20 juli worden behandeld, zei de rechter woensdag tijdens een pro-formazitting. Nasser wilde graag vrijkomen, omdat hij zegt dat hij niet echt heeft meegedaan aan de mishandeling. Op de beelden zou te zien zijn dat hij wegloopt en een gebaar maakt alsof zijn vrienden gestoord zijn.

Maar de rechter laat hem niet gaan. ‘Ik kan niet uitleggen dat ik u nu zou vrijlaten’, zegt de rechter. ‘Het was een zeer zware mishandeling, ook nog eens op een openbaar perron, op klaarlichte dag, naast een volle metro. Mensen in die metro hebben nog minutenlang stilgestaan, zo geschrokken waren ze. Misschien is uw aandeel wel minder, en ik zie best uw belangen. Maar dat u nu een baantje kunt krijgen bij uw stiefvader, weegt er niet tegenop.’

Spijt
Uiteindelijk moet Nasser misschien zelfs langer vastzitten, omdat zijn advocaat 20 juli op vakantie is en zijn zaak dus pas op 14 september onder de rechter komt. Ook de broers blijven vastzitten tot hun rechtszaak. De vierde man is nog niet aangehouden.

Bawan zegt tegen de rechter dat het hem spijt. ‘Dit had nooit zo mogen gebeuren’, zegt hij. ‘Het spijt me heel erg.’ Dan wijst hij op zijn broertje en Nasser. ‘En het spijt me ook dat ik deze twee jongens erbij heb betrokken.’

Zie ook:
9 februari 2016: Verdachten mishandeling station Laan van NOI aangehouden
15 december 2015: Mishandeling Laan van NOI: Herkent u de daders?
18 november 2015: Politie zoekt getuigen van mishandeling door meerdere personen op station Laan van NOI