Tot 4 jaar cel geëist tegen verdachten poging doodslag station Laan van NOI

De officier van justitie eiste op woensdag 20 juli 42 maanden gevangenisstraf tegen een 20-jarige verdachte uit Voorburg en 48 maanden gevangenisstraf tegen een 25-jarige man uit Alphen aan den Rijn. Zij worden verdacht van poging doodslag en openlijk geweld met zwaar lichamelijk letsel als gevolg. Zij zouden op 8 november een jonge man ernstig hebben mishandeld op het station Laan van NOI. Naast de gevangenisstraf vroeg de officier van justitie ook een schadevergoeding voor het slachtoffer van ruim €10.000,-. De 25-jarige wordt ook verdacht van poging zware mishandeling van een vrouw door stenen naar haar te gooien en bedreiging met een mes van een oude man.

Het slachtoffer van de poging doodslag en openlijke geweldpleging, een jonge man stond op 8 november 2015 op het station van Laan van NOI op de trein te wachten. Aan de andere kant van het perron stond de 25-jarige verdachte te bellen. Het was een emotioneel gesprek waarbij de man grof taalgebruik gebruikte. Een vrouw die bij het slachtoffer op hetzelfde perron stond, riep dat de man normaal moest doen. De verdachte gooide toen met kracht meerdere grote stenen haar kant op, waarbij één steen de jonge man raakte. Hij sprak de man aan op zijn gedrag: ‘Ik doe jou niks, je moet mij ook niks doen’. Voor de verdachte was dit aanleiding om samen met drie andere mannen het perron waar het slachtoffer op stond, op te stormen en het slachtoffer gruwelijk in elkaar te slaan.

Toen de verdachte zijn perron verliet, kwam hij in de stationshal de andere verdachten tegen. Een getuige zag dat de mannen elkaar opfokten en dat ze met de vuist in hun platte hand sloegen. Op het perron aangekomen, renden de vier mannen op het slachtoffer af. Op camerabeelden is vastgelegd hoe het slachtoffer wordt geschopt en geslagen. Als hij op de grond valt, gaan de verdachten door. Te zien op de beelden is dat de 25-jarige man zelfs op het hoofd stampt van het slachtoffer. Het slachtoffer beweegt op een gegeven moment niet meer en ook dan gaan de 20-jarige man en de 25-jarige man door met het slaan met de vuist tegen het hoofd van het slachtoffer. Daarna verlaten de mannen snel het perron en laten het slachtoffer in hulpeloze toestand achter. De officier van justitie noemde het ter zitting een wonder dat de man de aanval heeft overleefd. De verdachten hebben door het slachtoffer veelvuldig tegen het hoofd te schoppen en te slaan het risico genomen dat hij zou kunnen overlijden. Uit onderzoek van het NFI blijkt dat ook dat het geweld dat tegen de man is gebruikt, dodelijk had kunnen zijn.

De twee verdachten hebben volgens de officier van justitie samen het feit gepleegd en er is sprake van een bewuste en nauwe samenwerking: ze renden samen op het slachtoffer af, allebei gebruikten zij fors geweld tegen het slachtoffer. Dat maakt hen ook samen verantwoordelijk.

Ernst van het feit
De officier van justitie zei ter zitting dat in deze zaak duidelijk sprake is van zinloos geweld, waarbij een volstrekt onschuldig slachtoffer ernstig gewond is geraakt. Hij werd door vier mannen aangevallen, wat hem kansloos maakte. Hij heeft blijvend letsel aan zijn oog, hij kan daar nog steeds niet goed mee zien. Het geweld vond op een openbare plek plaats: op het station, veel mensen waren hiervan getuige. Dergelijk geweld geeft de samenleving een gevoel van onveiligheid op straat. Dit alles neemt de officier van justitie mee in zijn strafeis.

In deze zaak zijn nog twee andere verdachten. Van één van hen was er vandaag een pro-forma zitting. In september wordt zijn zaak inhoudelijk behandeld. De vierde verdachte bevindt zich op dit moment in het buitenland. Hij zal zich uiteindelijk voor de rechter moeten verantwoorden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak van de 20-jarige en de 25-jarige verdachten.