Robby Alberga en Dana Fung Loy transformeren podium Bezuidenhut in tropisch Paramaribo

In zeven jaar Muziek in Bezuidenhout is het Spaarwaterveld uitgegroeid tot een podium voor muziek uit alle werelddelen. De Surinaamse gitaristen Robby Alberga en Dana Fung Loy namen hun publiek zondag 23 juni mee op een nostalgische reis naar de straten van Paramaribo. Op 7 juli brengen The Transistors de swinging sixties tot leven.


Met een instrumentale versie van Yesterday (van The Beatles) luidde Dana Fung Loy een ‘trip down memory lane’ in naar Paramaribo in de jaren 60. Fung Loy en Robby Alberga stonden toen aan het begin van een lange muzikale carrière en grepen nu terug naar de muziek die zij destijds als kinderen uit de radio hoorden schallen. Dat hadden zij gemeen met een behoorlijk deel van hun gehoor, want nummers als Sophietje (Johnny Lion), B.B. met R. (Max Wolski), het kinderliedje Ala Presi en Maria Elena (Los Indios Tabajaras)  raakten direct een gevoelige snaar.Om de beentjes in beweging te krijgen, vervolgde het duo hun trip met een uitgebreide medley van liedjes uit de Caraïben en andere windstreken, zoals Spanish Harlem, het eerbetoon Surinam van King Fighter, Zestien April en Bigi Kaiman. Op de eerste echt zomerse dag van het jaar, vonden de ijsjes in de Bezuidenhut in de pauze gretig aftrek.

Met zijn vertolking van Knaapje zag een roosje staan, had Dana Fung Loy het publiek daarna direct weer bij de les. Vervolgens liet hij met Robby Alberga onder anderen de  kaseko-zangers Ewald Krolis (Mi kanto ma mi de ete) en Lieve Hugo (Blaka Rosoe) de revu passeren. Dat de stemming er inmiddels goed in zat, maakte het enthousiast meezingen van Heerlijk tropenland, hoezee voor Surinaam duidelijk. Een Surinaams reisbureau had ter plekke goede zaken kunnen doen. Doe een stapje naar voren, doe een stapje terug (De Deurzakkers) was een aanmoediging die stante pede werd opgevolgd. Met oude Surinaamse walsjes  (Me go bai wan kaw, Jerusalem, Een pot met bonen) en ter afsluiting nog een romantische ode stuurden Alberga en Fung Loy de Spaarwaterveldbezoekers met een goed gevoel naar huis.

Transistors

Het volgende concert wordt op zondag 7 juli verzorgd door The Transistors. Als coverband brachten zij al eerder het Spaarwaterveld aan het swingen met bekende popmuziek, country en rock uit de jaren 60 en 70. De band bestaat uit Alistair van Heezik (zang, toetsen), Mark Vermin (bas), Patrick Treffers en Michiel Jansen (gitaar), en Dave Kuipers (drums). Sinds kort zorgen Els van Delft en Gaby Kuipers voor de achtergrondzang. Het ‘free concert’ van The Transistors begint om 14.00 uur.

Benieuwd naar een voorproefje? Ga naar https://transistorsnl.wordpress.com/live/