De gemeenteraad sprak donderdag 11 oktober onder meer over het bestemmingsplan Bezuidenhout, 2e herziening Grotiusplaats en de inkoopstrategie jeugdhulp 2020-2024.
Bestemmingsplan Bezuidenhout, 2e herziening Grotiusplaats
Bestemmingsplan Bezuidenhout, 2e herziening Grotiusplaats was het eerste agendapunt waarover de raad in debat ging. Grotiusplaats ligt naast de Utrechtsebaan, tussen de Prins Clauslaan en het Centraal Station. In het bestemmingsplan Bezuidenhout is deze locatie opgenomen met de bestemming ‘kantoor’. Dit is echter nooit gerealiseerd. Provast wil op de Grotiusplaats twee woontorens realiseren. De gemeente Den Haag zal de openbare ruimte herinrichten. De openbare ruimte wordt vergroot en vergroend door een deel van de Utrechtsebaan te overkluizen, waardoor het zicht op het onderlangs rijdende verkeer verdwijnt. Daarnaast worden het aansluitende deel van het Prinses Irenepad, een gedeelte van de Prins Willem-Alexanderweg en het begin van de Theresiastraat heringericht zodat een verbinding ontstaat tussen de Haagse loper en de vernieuwde Grotiusplaats. Om deze ontwikkeling juridisch planologisch mogelijk te maken is een nieuw bestemmingsplan opgesteld.
Partij voor de Dieren diende een motie in om vast te leggen dat de gemeente slechts meewerkt aan de vormgeving van een gemeentelijke grondexploitatie indien aan de duurzame ambities wordt voldaan uit de Haagse hoogbouwnota. Ook diende de fractie een motie in de horizontale buitenruimte minimaal 40% biodivers in te richten. Beide moties zijn verworpen.
ChristenUnie/SGP diende een motie in om de nieuw te bouwen middeldure huurwoningen op de Grotiusplaats daadwerkelijk te behouden voor het middeldure huursegment de komende decennia. Deze motie is aangenomen.
PvdA diende twee amendementen in. Allereerst voor het vaststellen van een exploitatieplan bij het bestemmingsplan waarin bepalingen worden opgenomen die eisen dat er minimaal 30 procent sociale woningbouw, minimaal 20 procent middeldure huur / koop (720-900 euro) en minimaal 25 procent betaalbare koop in het project wordt gerealiseerd. Het tweede amendement dat werd ingediend, ging over grenzen stellen aan huurverhoging, een bepaling dat de woningen minimaal 20 jaar middelduur moeten blijven, het beschikbaar stellen van een substantieel deel van de middenhuurwoningen voor verhuur aan doorstromers uit de sociale huur en het begrenzen van inkomenseisen op 48 keer de maandhuur. Beide amendementen zijn verworpen.
VVD gaf aan ook de noodzaak te zien voor 30 procent sociale woningbouw, net als de opgave om voldoende middelduur te bouwen. Als een private ontwikkelaar kan bijdragen aan het halen van deze norm, dan omarmt de fractie dat.
GroenLinks diende een motie in te onderzoeken welke verkeersmaatregelen kunnen worden getroffen om (het oversteken van) de Prins Clauslaan voor kinderen en andere gebruikers van het groene dek op de Utrechtsebaan veiliger te maken en bij het inrichtingsplan voor de openbare ruimte expliciet aandacht te besteden aan het vergroten van de veiligheid van spelende kinderen. Ook diende de fractie een motie in om te onderzoeken op welke wijze LPG-activiteiten binnen de bebouwde kom kunnen worden beëindigd. Beide moties zijn aangenomen.
SP vindt het een goede zaak dat er betaalbaar gebouwd gaat worden op de Grotiusplaats en vroeg zich af of het aantal geplande sociale huurwoningen het maximaal haalbare is. Ook heeft de fractie bedenkingen bij het feit dat de woningen slechts 20 jaar sociaal blijven omdat ze niet door een corporatie maar door een marktpartij worden gebouwd.
CDA verzocht per motie te garanderen dat de 240 parkeerplekken voldoende capaciteit bieden aan het aantal woningen en commerciële ruimte dat wordt toegevoegd in het bestemmingsplan en dat dit niet zal leiden tot een verhoogde parkeerdruk in de wijk. Deze motie is verworpen.
Haagse Stadspartij vindt dat de ontwikkeling van het plan voortvarend is opgepakt door het college. Het is wel teleurstellend dat het aandeel sociale huurwoningen is afgenomen tot 114 aldus de fractie. Juist ook omdat het een pilot is dat sociale huurwoningen door een marktpartij worden gebouwd en de 30 procent niet gehaald wordt.
50PLUS steunde het plan en gaf aan dat onder ouderen meer behoefte is aan betaalbare woningen. De fractie betreurde het dat er niet meer betaalbare woningen zijn opgenomen in het plan en uitte haar zorgen over de luchtkwaliteit rond de Grotiusplaats.
D66 pleitte ervoor dat middeldure huur middelhuur blijft en vraagt de wethouder in gesprek te gaan met de ontwikkelaar om te kijken wat hierin mogelijk is.
Groep de Mos/Hart voor Den Haag is enthousiast over het voorliggende plan voor de Grotiusplaats en betreurt ook dat de 30 procent sociale woningbouw in dit plan niet gehaald wordt. Voor de prognose van 100.000 extra inwoners in 2040, zal gebouwd moeten worden. Die binnenstedelijke groei vraagt ook om bouw op drukke plekken als de Grotiusplaats aldus de fractie. Daarbij moet wel gelet worden op de toename op de druk voor leefbaarheid.
De wethouder Stadsontwikkeling, Wonen en Scheveningen, de heer Revis, beantwoordde de gestelde vragen en reageerde op de ingediende moties en amendementen.
Na stemming is het voorstel van het college inzake vaststelling bestemmingsplan Bezuidenhout, 2e herziening Grotiusplaats aangenomen.