Stuyvesantstraat / Hendrik Zwaardecroonstraat

Het plein op de kruising van de Stuyvesant- en Zwaardecroonstraat is een bijzonder driehoekig plein dat als een eiland rondom wordt omgeven door straten. Als je het plein bekijkt van gevel tot gevel dan blijkt deze vierkant en vrij ruim van opzet. Het plein op straat is echter erg zeer beperkt van maat. Niet alleen omdat ze geheel wordt omgeven door straten maar met name door de hoek waarmee de twee straten elkaar kruisen. Dit middelgrote plein heeft extra waarde voor de buurt omdat het een van de weinige pleinen van formaat is in het dichtstbebouwde deel van Bezuidenhout-Oost.

In het algemene zin kan worden gesteld dat tijdens de workshops de uitstraling van de pleinen en het gebruik ervan een vaak terugkerend thema was (in veel verschillende vormen en categorieën). De buurtbewoners vonden dat op die punten veel kansen liggen om de uitstraling en de leefbaarheid van de wijk te vergroten. Door haar omvang en ligging is dit een plein waar veel winst te behalen valt.

Tijdens Workshop 2 werd het plein bezocht door een aantal groepjes met buurtbewoners. Zij stelden vast dat het plein alleen wordt gebruikt voor de stalling van fietsen maar nauwelijks bruikbaar is als openbare ruimte voor de buurt. Er zijn tijdens de workshop gedetailleerde suggestie gedaan om het plein te vergroten en beter te gaan gebruiken.

Luchtfoto

9 stuyvesant_zwaardecroon

Enquête

Uit de enquête kwamen de volgende keuzes voor dit plein naar voren. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Resultaten Stuyvesantstraat / Hendrik Zwaardecroonstraat

Voorgestelde ideeën

Door bewoners zijn tijdens de workshops 38 ideeën bedacht. Deze ideeën worden verdeeld over alle pleinen in de wijk. Voor dit plein waren de volgende ideeën voorgesteld:

9-Vaste Planten Groen (sfeer) Seizoensgebonden vaste planten (kleur)
13-Hagen Groen (sfeer) Lage haag als afscheiding, of beschutting
14-1-6 jaar Sport en spel Speelmogelijkheden (1-6 jaar)
19-Auto's Stalling/berging Parkeren op de pleinen
20-Fietsen Stalling/berging Fietsparkeren op de pleinen
26-Toegepaste Kunst Kunst Beeldende kunst als spelaanleiding
29 - Tijdelijk autovrijmaken Cultuur/evenementen/horeca Afsluitbaar plein, ruimte voor tijdelijke evenementen
31-Individueel Verblijven Los bankje
35-Bijzonder Verblijven Bijzonder zitelement