Parels 2021

Hier vind je een overzicht van de Parels 2021: 44 parels op 5 locaties en bij de parels thuis. Klik op de tekst van een van de afbeeldingen voor meer informatie. Bekijk je liever alles in het programmaboekje? Dat kun je hier inzien en downloaden.

Heb je interesse in een bepaald thema? Kijk dan hier:

Bij sommige parels is het belangrijk om op tijd te zijn (bijvoorbeeld omdat een muziekvoorstelling, lezing of demonstratie op vaste tijden start). Hier vind je deze parels op een rij.

Overzicht Parels 2021

Parels op locatie: Bezuidenhut (Spaarwaterveld)

De Bezuidenhut is gebouwd voor en door bewoners van Bezuidenhout. Het is een ontmoetingsplek, waar ouders wat kunnen drinken terwijl hun kinderen op het veld spelen. De ruimte is te huur voor o.a. kinderpartijtjes, bijeenkomsten en vergaderingen.

Openingstijden: afhankelijk van vrijwilligers. Meer informatie over het huren of aanmelden als vrijwilliger? Mail Robert Boer via bzhpaviljoen@ziggo.nl

>> Terug naar overzicht

1. Anneke van Aalderen (Bezuidenhut)

Mijn passie is bloemschikken, ik geef hier ook les in. Als ik een tak of groen zie, gaan mijn gedachten al uit naar een bloemstuk. Ik laat voorbeelden zien van stukken die we maken en ik leg uit hoe je eenvoudig een mooi stukje kunt maken.

Om 12.00 en 14.00 uur kun je onder begeleiding een bloemstuk maken, tegen vergoeding van materiaalkosten.

Hier vind je nog meer informatie over deze parel.

2. Carel Wiemers (Bezuidenhut)

Ik maak ingelijste historische pentekeningen van de wijk Bezuidenhout. De afbeeldingen zijn natuurgetrouwe kopieën van de originele pentekeningen, die in bezit zijn van het Haags Gemeentearchief. Hier vind je nog meer informatie over deze parel.

>> Terug naar overzicht

3. Danièle Knirim (Bezuidenhut)

Ik ben illustrator en kunstenaar en werd tijdens mijn academie periode verliefd op papier. Mijn beelden bestaan uit snippers van papier uit oude boeken. De patronen en verkleuringen gebruik ik dankbaar in mijn werken.

>> Terug naar overzicht

4. Manuela Bianco (Bezuidenhut)

Ik teken bloemen die tot mijn verbeelding spreken, waar ze ook te vinden zijn: in mijn tuin, langs de weg, groeiend in het wild of bij de bloemenkraam. Ik teken met een blauwe balpen, aquarelpotlood en doorzichtige verf op gerecycled papier.

www.manuelabianco.com

>> Terug naar overzicht

5. Theatertje Thuis (Bezuidenhut, bij regen: in de CT kerk)

Tijdens Theatertje Thuis vertel ik, Michèle Lilipaly, voor kinderen vanaf 2,5 jaar en hun (groot)ouders een prachtig spannend verhaal: ‘De verboden stad!’. De sprookjesachtige klassieke muziek die erbij hoort komt uit China. Ik vertel mijn verhaal (50 minuten) om 11.00 en 15.45 uur.

www.facebook.com/theatertje.thuis

>> Terug naar overzicht

6. Sylvain le Large (Spaarwaterveld)

Op het Spaarwaterveld staat de bomenwandeling: ‘Jos vertelt’. Twaalf borden illustreren voor twaalf bomen de eeuwenlange relatie tussen die bomen en de mens. Via een QR-code kan men in diverse talen de teksten en bomen gedichten lezen. Maak bij mij de bomenquiz en win een leuke prijs. Om 13.00 en 15.00 uur start de rondleiding met quiz.

www.josvertelt.nl

>> Terug naar overzicht

7. Parels op Wielen (Spaarwaterveld)

Bewonder bijzondere, oude of sportieve auto’s die in onze wijk te vinden zijn. Het is nog een verrassing welke merken en soorten er allemaal zullen staan, maar een ding is zeker, ze zijn allen het bewonderen waard!

>> Terug naar overzicht

8. Katalin Kováts (Spaarwaterstr. 74, bovenverdieping)

Ik ben glaskunstenaar in hart en ziel. Ik hanteer diverse technieken, maar zal vandaag mijn brandwerk demonstreren: het vervaardigen van glazen parels. Ook is er een kleine tentoonstelling van verschillende door mij gemaakte objecten en juwelen. De brandwerk demonstraties zijn om 12.00, 14.00 en 16.00 uur.

www.juvelina.nl 

>> Terug naar overzicht

Parels op locatie: WDC (J.Camphuijsstr. 25)

Gedurende het hele jaar staat het WDC (Wijk- en Diensten Centrum) open voor buurtbewoners van alle leeftijden voor hulp, informatie en het (zelf) organiseren van activiteiten. In het WDC vind je vandaag ook een aantal Parels. 

>> Terug naar overzicht

9. Carlo Hover (WDC, J.Camphuijsstr. 25)

In kalligrafie en zegels verwoord en verbeeld ik begrippen en teksten uit de Chinese filosofie. Ik presenteer vandaag vooral begrippen en uitspraken uit de Daodejing (Boek van Weg en Werking) van Laozi, zoals deze spreuk: ‘Doe niets en niets blijft ongedaan 無為而無不為’.

10. Jutha Konst (WDC, J.Camphuijsstr. 25)

In portretten probeer ik iemands uiterlijke kenmerken en karakter te treffen met de streek van het penseel. In landschappen vind ik het boeiend om te tonen hoe door het licht, het jaargetijde en het tijdstip de sfeer van het landschap verandert.

11. Edith de Gilde (WDC, J.Camphuijsstr. 25)

Ik draag gedichten voor uit eigen werk en ga daarnaast graag met bezoekers in gesprek over poëzie: ‘Hoe ervaren jullie het, wanneer komen jullie ermee in aanraking en schrijven jullie ook zelf?’. Ik geef om 11.00 uur mijn voordracht, als onderdeel van een gezamenlijk programma met het Phoenix Strijkkwartet.

www.edithdegilde.nl

>> Terug naar overzicht

12. Phoenix Strijkkwartet (WDC, J.Camphuijsstr. 25)

Wij zijn al vele jaren in Den Haag, Rotterdam en de wijde omtrek een graag geziene gast in kleine kerken en andere ruimtes geschikt voor kamermuziek. We hebben lessen en masterclasses gevolgd bij ervaren musici, zoals Mathias Tacke (Vermeer Kwartet), het Quatuor Danel, Thomas Lorand en Sidonie Riha. We spelen om 11.00 uur ongeveer een uur, als onderdeel van een gezamenlijk programma met een voordracht van Edith de Gilde.

>> Terug naar overzicht

13. Olivia van de Lustgraaf (Laan v.NOI 125)

Ik ben moeder en yogadocente. Daarnaast schilder ik abstracte en soms meer figuratieve kunst. Ik houd ervan mezelf uit te drukken met kleuren op het doek. Met expressieve en dynamische vormen. Voor inspiratie kijk ik naar de natuur en naar oude en moderne kunstenaars.

Let op: Olivia van de Lustgraaf ontvangt tot uiterlijk 15.00 uur Parelbezoekers.

www.Livelife-art.nl

>> Terug naar overzicht

14. Stichting 3 maart ’45 (J.v.Stolbergmonument)

Het bombardement op Bezuidenhout heeft een enorme impact gehad op de wijk en haar bewoners. In een wandeling nemen we jullie mee in het verhaal van het bombardement en de oorlogssporen in de wijk en in het Haagse Bos. Om 11.00 en 14.00 uur start er een wandeling bij het Juliana van Stolberg Monument (hoek Juliana van Stolberglaan en Koningin Marialaan).

www.bezuidenhout.nl/3maart45
www.bb45.nl

>> Terug naar overzicht

15. Scott Shafer (De Carpentierstr. 131)

Mijn liefde voor glaskunst is ontstaan als tiener en ontwikkeld in Asheville (USA). Ik ben ‘flame worker’, wat betekent dat ik glas bewerk door middel van een kleine gasbrander. Ik werk voornamelijk met borosilicaat glas, waarmee ik een breed scala aan verschillende kunstwerken maak: van ijspegels tot hangers en knikkers.

www.instagram.com/sky_glassworks/

>> Terug naar overzicht

Parels op locatie: Christus Triumfator kerk (CT kerk, J.v. Stolbergln 154)

Vandaag kun je hier genieten van diverse Parels. Behalve de Parels, worden er naast de zondagse kerkdiensten tal van andere activiteiten georganiseerd. Je bent van harte welkom. Meer informatie? Kijk op www.ctkerk.nl.

>> Terug naar overzicht

16. Duo Favori (CT kerk, J.v. Stolbergln 154)

Wij zijn Rosina Cival, een ervaren geschoolde zangeres en Sjoerd Brouwer, beroepspianist. We geven uitvoeringen van aria’s uit het Operette Musical Opera repertoire. Wij doen ook het klassieke en religieuze lied en treden op in theaters, kerken, horecagelegenheden en dienstencentra. Vandaag spelen wij om 13.30 uur 45 minuten voor jullie.

>> Terug naar overzicht

17. Hans Spinnler (CT kerk, J.v. Stolbergln 154)

In 1982 studeerde ik af aan de KABK. Sindsdien houd ik me zich bezig met tekenen en schilderen. Als een reiziger in mijn eigen leven stel ik, ‘Spin’, me voor dat ik op weg ben naar wat dan ook. Als er dan onderweg ook nog ‘kunst’ gemaakt wordt, is dat mooi meegenomen.

www.zooj.nl

>> Terug naar overzicht

18. Hubertine Langemeijer (CT kerk, J.v. Stolbergln 154)

Mijn werk straalt rust uit, maar ook verwondering van wat er op het moment is. Ik neem de kijker mee in zijn of haar wereld. Ik maak het gewone bijzonder, leg dit vast en kader het. Ook het medium waarop de foto is afgedrukt, voegt wat toe aan mijn werk. Elk moment kan een momentje van geluk zijn.

www.Hubertine.nl 

>> Terug naar overzicht

19. KunstPost Haagse Hout (CT kerk, J.v. Stolbergln 154)

KunstPost maakt kunst in en uit Haagse Hout zichtbaar. Met onze culturele projecten brengen we mensen op een laagdrempelige manier met kunst in aanraking. Door ze erin mee te nemen, uit te leggen en vragen te beantwoorden. Kunst is niets engs, maar juist iets waarin je je emotie kan uiten, het kan raken en vooral heel mooi en leuk om van te genieten.

www.KunstPost.nl

>> Terug naar overzicht

20. Marjoline Delahaye (CT kerk, J.v. Stolbergln 154)

Ooit had ik de keuze tussen de kunstacademie en de universiteit, maar volgens mijn ouders moest ik ‘verstandig’ zijn. Uiteindelijk heb ik me toch op de grafische kunsten geworpen. Mijn focus ligt afwisselend bij film en schilderkunst, glas in lood, elektrische gitaren spuiten, mozaïeken en lampen maken en nu, de digitale kunstvormen.

www.marjoline.com

>> Terug naar overzicht

21. Meriam Windmeijer (CT kerk, J.v. Stolbergln 154)

Mijn werk gaat over kwetsbaarheid, transformatie, bloei en verval. Zo verbeeld ik in mijn installaties de vergankelijkheid, cyclus van het leven. Het gaat om de overgangen en denderende wereld tussen leven en dood. Tussen innerlijke en uiterlijke schoonheid. Ik maak vaak gebruik van restmateriaal, zoals eierdozen, theezakjes en kassabonnen.

Hier vind je nog meer informatie over deze parel.

22. Marco de Groot (J.Camphuijsstr. 120)

Na 27 jaar zelfstandig fotograaf te zijn geweest, besloot ik het roer om te gooien. Mijn nieuwe onderneming werd gedoopt als ‘Lijfhout’. Lijfhout ontwerpt en vervaardigt houten meubels en sieraden, geïnspireerd op de botenbouw. Een voorsteven is de inspiratie voor een stoel en een zijzwaard voor een tafeltje.

www.lijfhout.nl

>> Terug naar overzicht

23. Dorine van Norren (Laan v.NOI 188A)

Ik geef een lezing en rondleiding om 11.00 en 15.00 uur (ruim 1 uur) over mijn ‘Wiel van Waarden’ tentoonstelling, die ingaat op hoe verschillende werelddelen zich tot elkaar verhouden. Cultureel gezien en in hun manier van kijken naar welzijn, duurzaamheid en ontwikkeling. Als metafoor is de Griekse mythologie gebruikt (max 25 pers./helft zit). Verder gesloten.

Hier vind je nog meer informatie over deze parel.

>> Terug naar overzicht

24. Will Snijders-Twilt (V. Imhoffstr. 11)

Geniet van mijn wonderschone werk. Ik laat me graag uitdagen om nieuwe technieken en materialen te combineren. Dat zie je terug in unieke sieraden, die gemaakt zijn van fragiel haakwerk en/of edelsmeedwerk, de collectie ‘collar ‘d’Histoire’ en mijn schilderijen.

www.willsnijders-twilt.com

>> Terug naar overzicht

Parels op locatie: SOZA (Wilhelmina v. Pruisenweg 55)

In SOZA wonen statushouders en jonge Hagenaars samen volgens het principe van co-living. In het souterrain van het gebouw vind je een levendige community van statushouders, studenten, (sociaal) ondernemers en andere enthousiaste stedelingen. Maak hier vandaag kennis met Parels van ondernemers en bewoners!

25. Geert v/d Sluis en Nick Meines (SOZA, W.v.Pruisenw. 55)

SOZA is een plek waar veel verschillende mensen en verhalen elkaar tegenkomen. Wij hebben als bewoners van dit gebouw het initiatief genomen om deze verhalen te verzamelen en in een fototentoonstelling te vatten. Elk verhaal is anders en verrijkt het verhaal van SOZA.

>> Terug naar overzicht

26. Ibrahim Deraz (SOZA, W.v.Pruisenweg 55)

Omdat sport gezond en leuk is en bovendien een taal die iedereen spreekt, geef ik als sportcoach dagelijks sporttrainingen aan SOZA- en buurtbewoners en andere belangstellenden. Maak al bewegend kennis met de sportschool, SOZA en met elkaar! Om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur start een training van 25 minuten (kleedkamers/douches aanwezig).

www.highskyfitness.nl

>> Terug naar overzicht

27. Kinan Faraj en Zouher Kabtol (SOZA, W.v.Pruisenweg 55)

Amal (hoop), kunst en creativiteit zitten bij ons in het bloed. We zijn beiden afkomstig uit Syrië en hebben onze nieuwe plek gevonden in SOZA. Den Haag is onze stad geworden. We laten je graag zien wat onze visie is op wonen in onze wijk.

28. Bewoners SOZA – muziek (SOZA, W.v.Pruisenweg 55)

De hele dag maken wij muziek met verschillende bewoners en bezoekers van SOZA. Het gebouw is een verzamelplek voor alles wat mensen bindt en muziek is daarbij een grote factor. Luister naar Eritrese muziek op een Krar, een quatre-mains van Nederlands en Syrische origine en nog veel meer. 

29. Bewoners SOZA – kunst (SOZA, W.v.Pruisenweg 55)

Bezoek de tentoonstelling ‘Amal: dit is mijn stad’. SOZA is een stad in een stad: met bewoners en ondernemers; met mensen van ver en van dichtbij; met spontaniteit en terughoudendheid; met creatievelingen en denkers. Met deze tentoonstelling laten we zien wat zich binnen SOZA allemaal ontwikkelt en hoe we onze plek vinden in Den Haag.

>> Terug naar overzicht

30. Natuurtuin ATV Loolaan (IJsclubweg 5)

De Natuurtuin is onderdeel van het complex van de ATV Loolaan. De tuin bevindt zich bij de achteringang (Anna van Saksenlaan). De tuin wordt door een aantal vrijwilligers (leden) verzorgd. Er staan bijenkasten, er is een paddenpoel en een insectentoren. De planten en bloemen zijn afgestemd op bijen en vlinders. Kantine is open (o.b.v.  geldende corona regels).

www.atvloolaan.nl

>> Terug naar overzicht

31. Carla Hofkes (v/d Wijckstraat 2)

Ik schilder met acrylverf en gebruik daarbij ook andere materialen zoals houtskool, krijt en potlood. Veel nieuw werk laat ik je zien, waar Erik van Driel om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur met zijn gitaarspel zorgt voor de muzikale omlijsting.

>> Terug naar overzicht

32. Erik van Driel (v/d Wijckstraat 2)

Fingerpicking gitaar is voor mij een uit de hand gelopen hobby die ik graag met jullie deel. Ik zal daarom de expositie van Carla Hofkes met 4 blokjes van 15 a 20 minuten muzikaal omlijsten. Ik speel onder andere tunes van: Jones, Bos, Valkhoff, Howe, Miller, Sacksioni en … mezelf. Speeltijden: 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

33. Paulina Schulpen (Van Reesstraat 61)

Ik ben 15 jaar en teken al zolang als ik een potlood kan vasthouden. De laatste vier jaar ben ik serieus bezig met tekenen. Hoewel potloden altijd mijn grote liefde zijn geweest en zullen zijn, vind ik het ook leuk om andere materialen te gebruiken.

>> Terug naar overzicht

34. Gerda Klop (Van Reesstraat 61)

Mijn passie is tekenen, schilderen, portretten en abstract, wat voor mij een mooie combinatie is. Ik werk met soft pastels, acrylverf en olieverf. Vandaag staat onze deur open voor iedereen.

>> Terug naar overzicht

35. Ineke Perreijn (Van Reesstraat 61)

Nog steeds maak ik met veel plezier kettingen in alle kleuren van de regenboog. En daar hoeft, gezien het (bijna) oneindige aanbod aan kralen, voorlopig geen einde aan te komen. 

36. MoppeTees (Van Reesstraat 61)

Muziek is ongeschreven taal die iedereen verstaat. Samen muziek maken en het verhaal van een lied ‘vertellen’, daar worden wij, Yaël D’haene & Sabrina Bannink, blij van. Soms met een volledige band en vandaag met z’n tweeën. Mogen wij jullie raken met onze verhalen in de vorm van akoestische covers? We spelen om 12.00, 13.15, 14.30 en 15.45 uur (circa 30 a 45 min).

>> Terug naar overzicht

37. Silvia Sijses (Van Reesstraat 73)

Ik schilder met olieverf in veel variaties en onderwerpen, alle soorten en maten. Dat is wat ik leuk vind en dus ook probeer. Alles wat me triggert komt misschien op het doek. Wees welkom!

38. Barbara Gelcich (Van Heutszstr. 93)

Ik schilder met olieverf, acryl en pastel. Mijn werk is in beginsel figuratief, ik zet de onderwerpen graag fors en krachtig aan en zoek de warme nuance in de kleuren. 

Ook mijn decoratieve werk (uiltjes, vogelhuisjes en kerststalletjes – in composities van natuurlijke materialen) is heel gewild.

www.barbaragelcich.com

>> Terug naar overzicht

39. Esther Nijhoff (De Sillestraat 205)

Passie vind ik wat heftig klinken, maar ik houd heel erg van tekenen. De liefde hiervoor heb ik van mijn vader meegekregen. Mijn tekeningen beginnen met dierlijke en vrouwelijke vormen waarin ik weer speel met lijnen en andere natuurlijke vormen ter invulling. Zwart op wit is wat ik zelf fijn vind, dus voorlopig houd ik het bij deze vorm. 

In de voortuin, dus niet binnen.

>> Terug naar overzicht

40. Jan Timmer en Gerrit Vennema (Stuyvesantstr. 271)

Wij zijn gepassioneerde musici en een dichter en brengen om 13.00 en 15.00 uur twee keer een salon van klassieke muziek en poëzie. Jan Timmer (piano), Joliene Verbeek (hobo) en Eef van der Boom (hoorn) spelen werken van o.a. Schumann, Poulenc, Saint-Saëns en Fauré. Hierbij draagt Gerrit Vennema gedichten voor uit zijn bundels, over steden, de seizoenen en 9/11.

41. Sam Bankert (De Sillestraat 131)

Gooi een plant niet weg, maar geef de plant aan ons bij Plantenasiel Bezuidenhout. We verzorgen de plant en geven deze weer gratis weg. Zieke planten maken we beter. Ons concept is niet alleen planten redden van de vuilnisberg, ook willen we mensen bewust maken dat planten ook levende wezens zijn en zelfs in staat zijn, net als bomen, te communiceren onder elkaar.

www.instagram.com/plantenasielbezuidenht

>> Terug naar overzicht

42. Rolf Moester (W.v. Outhoornstr. 86)

Kom kijken en luisteren naar muziek projecten en mogelijkheden in mijn opnamestudio SoundStudio Southwood. Rock, pop, levenslied, hiphop, klassiek, singer-songwriter, kleinkunst, rap, easy listening, dance/trance, instrumentale muziek, orkestbanden, audiobooks, voice overs, voice acting, zanggroepen, kinderfeestjes, uitjes voor vrijgezellendagen en méér!

www.soundstudiosouthwood.com

>> Terug naar overzicht

43. Paulien Stam (Merkusstraat 54)

Ik ben 34 jaar en schilder en teken als hobby naast mijn fulltime baan. Voor mijn hobby maak ik veel tijd vrij om mijn ideeën op doek of paneel vast te kunnen leggen. Inspiratiebronnen voor mijn werken zijn de schoonheid van de natuur en mijn dochtertje Isabelle.

www.instagram.com/paulienstam/

>> Terug naar overzicht

Parels op locatie: Bibliotheek (Theresiastr. 195)

Wij willen de huiskamer van de wijk zijn, een plek voor ontmoeting en activiteiten. Bibliotheek Haagse Hout is de plek waar iedereen vrije toegang heeft tot informatie. 

www.bibliotheekdenhaag.nl 

>> Terug naar overzicht

44. Mary Boon (Bibliotheek, Theresiastr. 195)

UPDATE: Helaas kan de vertelling door Mary Boon NIET doorgaan (i.v.m. onvoldoende ventilatie op deze locatie).

Wat is er wel? Er is een kleine expositie met prachtige illustraties van Mary. Hier kun je ook je e-mail adres achterlaten, om op de hoogte te blijven van volgende voorstellingen. Kinderen kunnen een kleurplaat meenemen en thuis inkleuren – Mary heeft deze speciaal voor de Pareldag ontworpen.

Oorspronkelijke tekst: Ik, Mary, schrijf en teken als ‘Oma Mies’ verhalen over het meisje Mari en haar vriendje Vliego de Vlieger. Marleen, ‘Oma Leen’, verzamelt en vertelt verhalen. Zij vertelt vandaag mijn verhalen. Kom luisteren en bekijk tekeningen van Mari en Vliego.

>> Terug naar overzicht