Oud papier wordt opgehaald

Oud papier en karton wordt elke 4 weken aan huis opgehaald. Een deel van de huishoudens kan hiervoor gebruikmaken van een blauwe (papier)container. U kunt uw oud papier en karton ook naar 1 van de inzamelcontainers voor papier brengen.

Goed gescheiden papier en karton kunnen opnieuw worden verwerkt tot krantenpapier, toiletpapier of verpakkingsmateriaal. Daardoor wordt het gebruik van grondstoffen (kappen van bomen) verminderd en energie bespaard.

Waar u het afval naartoe brengt

 • Het papier wordt eens in de 4 weken huis-aan-huis opgehaald.
 • Op de huisvuilkalender zijn de ophaaldagen voor uw wijk aangegeven.
 • Door heel Den Haag zijn papiercontainers te vinden, bijvoorbeeld bij winkelcentra of bij u in de wijk. Een overzicht vindt u op de kaart met alle locaties van de containers.
 • U kunt plastic verpakkingsmateriaal, blikjes en drankpakken ook inleveren bij 1 van de 3 Haagse afvalbrengstations. Bij het afvalbrengstation aan de Plutostraat kunt u ook grote kunststof producten inleveren, zoals tuinstoelen en speelgoed.
 • Papier en karton graag bundelen als u het aanbiedt, zodat het niet weg kan waaien. Maak kartonnen dozen plat of scheur of snijd ze in stukken.
 • Zet het zo dicht mogelijk bij de straat als u gebruik maakt van de huis-aan-huis ophaaldag.

Blauwe papiercontainer (kliko)

In een aantal wijken met laagbouwwoningen met een voor- of achtertuin hebben bewoners blauwe papiercontainers gekregen. Wat mag daar in? Denk aan oude kranten, reclamefolders, lege eierdozen en dozen van pakketjes. Tijdens de 4-wekelijkse inzameldag voor papier worden deze containers geleegd. Zo wordt het nog makkelijker om papier te scheiden.

Goed om te weten:

 • Meer huishoudens in Den Haag krijgen een blauwe papiercontainer. Iedereen die zo’n container krijgt ontvangt daarover een brief.
 • Wilt u na de 1e maand geen gebruik meer maken van de blauwe papiercontainer? Dan kunt u de container laten ophalen.
 • Heeft u voldoende ruimte om een container neer te zetten, zoals in uw tuin, schuur of kelder? Dan kunt u een blauwe kliko aanvragen via het aanvraagformulier voor huisvuilcontainers. De container mag alleen op de aanbieddag op de openbare weg staan.

Wat mag wel en wat niet in de papierbak?

 
Wel Niet
Boeken, kranten, tijdschriften Geplastificeerd papier
Reclamefolders Sanitair papier
Computer-, schrijf- en cadeaupapier Behang en vinyl
Enveloppen Foto’s
Papiersnippers Carbonpapier
Eierdozen, wc-rolletjes, kartonnen verpakkingen (zoals van thee, macaroni en waspoeder) Verontreinigd papier
Telefoongidsen Verpakkingen van frisdrank en zuivel (zoals van melk en yoghurt, vanwege het plastic laagje aan de binnenkant)
Papieren zakken Ordners en ringbanden
Kartonnen dozen (platgemaakt of in stukken)

Volle papierbak

Het kan gebeuren dat een papiercontainer vol is. Let dan op het volgende:

 • Controleer voordat u een melding doet altijd eerst of de container echt vol is. Soms lijkt een papiercontainer vol te zijn, omdat er bijvoorbeeld papier of ander (huis)vuil naast de container staat.
 • Staat er een andere papiercontainer in de buurt? Dan kunt u daar ook gebruik van maken.
 • Zet nooit papier of ander (huis)vuil naast of rondom de papiercontainer. Maak gebruik van een andere papiercontainer in de buurt of neem uw papier of afval weer mee terug naar huis.

Is de container echt vol, meld het dan bij de gemeente.

Houdt u aan de regels

Het is verboden om papier of ander afval op of naast de papiercontainer te plaatsen. Doet u dat toch, dan kunt u een boete krijgen.

Sticker voor minder papier

Door reclamefolders, gratis kranten en huis-aan-huisbladen en ander ongeadresseerd drukwerk krijgt u snel veel oud papier. Wilt u geen ongeadresseerd drukwerk ontvangen? Plak dan op uw brievenbus een:

 • nee/ja-sticker (geen reclame, wel gratis kranten) of
 • nee/nee-sticker (geen reclame en geen gratis kranten)

De stickers zijn gratis verkrijgbaar bij de Stadsdeelkantoren. Voor stadsdeel Centrum is dit aan de balie van het Den Haag Informatiecentrum. U kunt de sticker ook tegen betaling aanvragen bij MailDB via de website neeneeneeja.nl.

Video papier scheiden