Muren SOZA omgetoverd tot kunstwerken die iconen uit land van herkomst statushouders en leerlingen Liduinabasisschool verbeelden
De muren van SOZA en ingang van ANNA & Co zijn omgetoverd tot Street Art kunstwerken die de verhalen vertellen uit het land van herkomst van de statushouders én van de belevingswereld van kinderen van de Liduinabasisschool.
Het project Haagse Iconen ontmoeten de Wereld wordt op vrijdagmiddag 23 november officieel geopend door Mikal Tseggai. Tseggai, wiens roots in Eritrea liggen en raadslid is voor de PvdA, was meteen geraakt door het initiatief: ‘Op een van de kunstwerken is de gitarist Abraham Afewerki aangebracht. Toen ik de prachtige afbeelding van hem zag, heb ik een selfie met hem gemaakt en die naar mijn familie geappt. Abraham is echt een held in Eritrea.’
Haagse Iconen ontmoeten de Wereld is een initiatief van SOZA en The Hague Street Art. In een brainstorm noemden statushouders en leerlingen iconische figuren en elementen zoals de Scheveningse Pier, Messi, Sultan Al Atrash, stroopwafels, de Krar en de poort van Aleppo. Daar is een ontwerp van gemaakt dat vervolgens samen met bewoners en leerlingen is aangebracht op 5 muren van het SOZA gebouw.
De eigenaren en ontwikkelaars van het pand, MRPD en VORM, omarmen het initiatief. John Monden: ‘Voor ons is het belangrijk dat de statushouders zodra ze in SOZA komen wonen, kunnen gaan bouwen aan hun eigen toekomst en aan de toekomst van Den Haag. Daarvoor is het niet alleen belangrijk dat de bewoners hun weg in Den Haag weten te vinden, maar ook dat Den Haag de weg naar SOZA vindt. Wij denken dat het project Haagse Iconen ontmoeten de Wereld daar zeker een rol bij kan spelen en hebben dit project daarom van harte gesteund’.
In SOZA – direct gelegen tegenover treinstation Laan van NOI – wonen statushouders en jonge Hagenaars samen volgens het principe van co-living. In het souterrain is ANNA & Co gevestigd, een levendige community van sociaal ondernemers, statushouders, studenten en buurtbewoners. De overige verdiepingen zijn getransformeerd tot co-working space waar start-ups de ruimte krijgen om te groeien en samen met partners uit de stad en maatschappelijke initiatieven bouwen aan een duurzame toekomst van de stad Den Haag.
The Hague Street Art, onderdeel van Stichting Aight, is een non-profit organisatie die zich inzet voor Haagse jongeren en scholieren. Door middel van participatieprojecten, voorlichting, workshops, en festivals worden jongeren aangespoord om hun competenties en talenten te ontwikkelen. Hierbij worden ze geholpen door professionals. The Hague Street Art biedt daarnaast ook een platform aan professionele street art kunstenaars in regio Den Haag.