Muziek uit alle windstreken brengt heel Spaarwaterveld in beweging

Ierse folk, Amerikaanse blues, calypso en cajun. Met aanstekelijke muziek van over de hele wereld brachten Sharon Bradley en haar muzikale vrienden afgelopen zondag het hele Spaarwaterveld in beweging. Op zondag 23 juni beloven Robby Alberga en Dana Fung Loy een Caraïbische ‘trip down memory lane’. Met meer toeschouwers dan beschikbare stoelen zorgden Sharon Bradley (zang en gitaar), Frenk van Meeteren (gitaar en zang), Evert Willemstijn (contrabas) en special guest Peer van der Burgh (accordeon) voor een spetterende start van het tweede Muziek in Bezuidenhout-concert van dit jaar met I’ll Tell Me Ma. Zowel op het podium als daar omheen kregen bekende songs als The River is Wide en Reason to Believe direct een enthousiast onthaal. Een ode aan Ierland (Song for Ireland) liet de band naadloos volgen door originele blues (Slave Man, Keep Your Hands Off), calypso (Oh Lay, Oh La) en onvervalste cajun (Porte en Arrière). Hoe tijdloos goede muziek is, bleek uit de aantrekkingskracht van de artiesten op de kleintjes.

Na een korte adem- en ijscopauze luidde Frenk van Meeteren op bouzouki deel twee van het concert in met een instrumentale Slow Reel. Sharon Bradley nam het publiek daarna weer op sleeptouw naar Ierland met Katie van Mary Black  en meezinger Molly Malone (The Dubliners). Peer van der Burgh verlegde de koers nog eens naar Californië met Goodbye Mrs. Durkin. Via de blues besloot de band onder aanvoering van Frenk van Meeteren met de Jamaicaanse uitsmijter Day-O (bekend als The Banana Boat Song). Het publiek had geen aanmoediging nodig om dankbaar te participeren.

Wereldmuziek en oude Surinaamse liedjes

Op zondag 23 juni is het podium voor de Bezuidenhut gereserveerd voor twee wereldmuzikanten met Surinaamse roots: Robby Alberga en Dana Fung Loy. Met hun muziek nemen zij hun gehoor mee op een feestelijke cruise naar warme oorden en vroeger.

Net als veel prominente gitaristen begon Robby Alberga al als kind met muziek maken. Als tiener verhuisde hij van Paramaribo naar Den Haag om zich aan het Koninklijk Conservatorium verder als gitarist te bekwamen. Vervolgens sloeg hij zijn vleugels uit en speelde over de hele wereld, onder meer als begeleider van nationale en internationale sterren als soul-zanger Solomon Burke en jazz-gigant James Carter. Met de band De Nazaten speelt hij muziek uit alle werelddelen. Voor de laatste cd Als de haan tanden krijgt schreef hij alle nummers en werd daarvoor gelauwerd met de Touch of Jazz Award.  

Ook Dana Fung Loy begon in zijn geboorteplaats Paramaribo al zeer jong met gitaar spelen. Zo was hij te horen in het jeugdprogramma Kom maar naar voren en won een talentenjacht. In zijn tienerjaren speelde hij in de populaire Surinaamse band The Targets. Midden jaren 70 kwam Dana Fung Loy naar Nederland, waar hij bekendheid verwierf met zijn eigenzinnige gitaarspel, onder meer in de latin band Palante. Jörgen Rayman koos Dana Fung Loy als muzikale begeleider van zijn tv-show Rayman is laat.

Als duo zijn Dana Fung Loy en Robby Alberga goed voor een muzikale ‘trip down memory lane’. Met hun muziek brengen zij hun gehoor naar de Caraïben en spelen onder meer Surinaamse klassiekers als Bigi Kaiman en Ala Presi.  Dana Fung Loy neemt daarbij zang en gitaar voor zijn rekening, terwijl Alberga zorgt voor de basgitaar en de koortjes. Wie niet kon wachten op de zomer, is straks natuurlijk om 14.00 uur van de partij op het Spaarwaterveld. De toegang is gratis en zonnebrandcrème een aanrader.