Monumentaal pand Theresiastraat wint niet de Monumentenprijs 2016

Bron: De Posthoorn

Maison de Bonneterie wint Monumentenprijs 2016

Het voormalige warenhuis Maison de Bonneterie is de winnaar van de Haagse Monumentenprijs 2016. Ook dit jaar konden Hagenaars zelf bepalen welk monument deze prijs verdient. Naast dit monument aan de Gravenstraat waren ook het voormalige luchthavencomplex Ypenburg aan Ilsyplantsoen en het voormalige ‘Nederlandsche Sportpark’ in de Theresiastraat genomineerd. Hagenaars konden eind 2016 zelf hun favoriete monument kiezen. Wethouder Joris Wijsmuller (Monumentenzorg) maakte vandaag in de Koninklijke Schouwburg de winnaar bekend.

DEN HAAG – Sinds 2012 zet de gemeente Den Haag met de Monumentenprijs bijzondere restauraties of aanpassingen van monumenten in de schijnwerpers. Het thema van de Haagse Monumentenprijs 2016 is ‘herbestemming’: het geven van een andere bestemming aan een bestaand pand om leegstand en sloop te voorkomen. Hagenaars konden eind 2016 stemmen op drie herbestemmingsprojecten:

  1. Het voormalige luxe-warenhuis Maison de Bonneterie (bouwjaar 1913) aan de Gravenstraat 2. In samenwerking met Maison de Bonneterie is het pand ontwikkeld tot een grote winkel (‘flagship store’) voor de Hennes & Mauritz (H&M).
  2. Het voormalige luchthavencomplex Ypenburg (bouwjaar 1935-1937) aan Ilsyplantsoen 1, 3 en 5. Het pand is door BOEI ontwikkeld tot een kantoorverzamelgebouw.
  3. Het voormalige Nederlandsche Sportpark (bouwjaar 1896-1897) in de Theresiastraat 145. Oorspronkelijk gebouwd als een sportgebouw, daarna gebruikt als manege en autoshowroom. Vervolgens opnieuw in gebruik genomen als sportschool. Door Wildschut Planontwikkeling ontwikkeld tot supermarkt Hoogvliet.

Het winnende monument, het voormalige modepaleis Maison de Bonneterie, werd begin vorige eeuw ontworpen door architect Alphons Jacot. In 2014 sloot het modehuis zijn Haagse winkel. Het gebouw hield wel een mode-bestemming, als filiaal van de internationale modeketen H&M.

Voor de gemeente Den Haag is de Monumentenprijs een blijk van waardering voor de rol van particuliere initiatiefnemers bij het behoud van cultureel erfgoed. Joris Wijsmuller: “Eigenaars, architecten, aannemers en andere betrokkenen zijn onmisbaar voor het in stand houden van onze Haagse monumenten. Juist ook omdat ze gebouwen met een nieuwe bestemming weer een nieuw leven geven. En de publieksverkiezing laat zien hoe belangrijk de stad zelf dit vindt.”

Terechte winnaar? Praat mee op www.facebook.com/deposthoorndenhaag.