Mondria(a)n en het eeuwfeest van De Stijl

Lezing, Bibliotheek Haagse Hout
Theresiastraat 195

dinsdag 5 september 2017 19:00 tot 21:00

Wist u dat Mondriaan zeer geliefd was bij vrouwen en dat hij naast een buitengewoon spirituele schilder ook nog een grage danser was? Ja, Mondriaan – een interessante man. Cultuurhistorica Willy Atema gaat samen met u in op zijn leven, de tijd en zijn werk.

Mondriaan
Mondriaan (1872-1944) kreeg zijn opleiding in een periode die, kunsthistorisch gezien, geïnspireerd en gedomineerd werd door de ‘Haagse school’. Toen hij in juni 1911 voor het eerst de kubistische werken van Picasso en Braque zag wist hij waar hij voor zijn modernistische inspiratie moest zijn. Hij verliest geen tijd meer: hij verbreekt zijn verloving en vestigt zich in Parijs waar hij zijn naam verfranst tot Mondrian. Zijn zoektocht naar het universele en het objectieve is ongelooflijk interessant en in zijn schilderijen stap voor stap spectaculair te volgen.

De oorlogsjaren 1914-1918 brengt hij noodgedwongen in Nederland door. Hij ontmoet Theo van Doesburg en Bart van der Leck met wie hij ideeën ontwikkelt over het ‘neo-plasticisme’: De Stijl. Hij is niet ‘afraid of red yellow and blue’!

Willy Atema
Willy Atema is cultuurhistorica en geeft binnen het kader van haar eigen kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’ presentaties over alle mogelijke onderwerpen en/of thema’s binnen de kunstgeschiedenis www.kunstenkunde.nl. Haar motto: De kunsthistorie is er niet om uw opvattingen over kunst te bevestigen, maar om uw opvattingen en visie op de visuele wereld te verruimen.

Prijs voor leden: gratis
Prijs voor niet-leden: gratis
Reserveren: noodzakelijk
Telefoonnummer: 070 353 75 50
E-mail: haagsehout@bibliotheekdenhaag.nl