Mondriaan aan de Koningin Marialaan verdient “Gouden Schoolkantine-bokaal”

Het studentenrestaurant van de Koningin Marialaan, waar de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening en de International Hotel & Management School zijn gevestigd, heeft de Gouden Schoolkantine Schaal 2018 verdiend. Heleen Schuit van het Voedingscentrum kwam deze dinsdagmiddag persoonlijk brengen.

Het was ook niet zomaar een dag, want de derde dinsdag van april is elk jaar de dag van de gezonde schoolkantine. Het voedingscentrum beoordeelt kantines en geeft vervolgens de kwalificatie brons, zilver, goud of ideaal. Die laatste term wordt alleen gebruikt voor kantines waar alleen maar gezond eten te krijgen is, en aan de Koningin Marialaan is dat nog niet het geval. Kroketten en saucijzenbroodjes zijn daar nu ook nog te koop. “Die kunnen we nu nog niet afschaffen” zegt docent Ramakers van Praag, “want dan zal je zien dat heel veel studenten iets te eten gaan halen bij de shoarmazaak hier vlakbij. Nu blijven ze vaak hier en als ze dan iets minder gezonds eten dan combineren ze dat vaak met iets dat wel in de schijf van vijf staat.”

De studenten van de opleiding Horeca Ondernemer Manager hebben hard gewerkt om het aanbod in hun kantine (zelf spreken ze liever van het studentenrestaurant) gezonder te maken. Dat is ze zeker gelukt, wie er langs loopt zal meteen de ruime keuze in gezonde broodjes, groente en fruit opvallen. Koud water is er altijd gratis beschikbaar in de vorm van een koel watertappunt.

De studenten zijn nauw betrokken geweest door mee te denken over gezondere keuzes. Het hele aanbod is onder de loep genomen en zo zijn er flink wat aanpassingen doorgevoerd. Het assortiment ziet er dan ook erg lekker uit, veel vers belegde broodjes en smoothies in diverse kleuren en smaken. Hier zit ook nog een educatief tintje aan, hoe meer studenten ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, hoe meer het hen helpt om een gezond eetpatroon te ontwikkelen.