Metropoolregio wil van Schenkviaduct een tunnel maken

Den Haag FM
Door Gerard van den IJssel

Het Schenkviaduct in Den Haag moet worden vervangen door een tunnel. Die zou dan rechtstreeks moeten aansluiten op de centrumring.

Het voorstel is een van de praktische voorstellen die staan in een onderzoek naar de bereikbaarheid van de Metropoolregio Den Haag Rotterdam. Ook leven er gedachten om een treinlijn door te trekken naar Scheveningen en om een ov-tunnel onder Den Haag Centraal aan te leggen.

Uit het rapport blijkt dat er tot 2028 nog fors wordt geïnvesteerd in onder meer bereikbaarheid. Daarna kunnen problemen optreden. Als de economie flink blijft groeien en er verder niets wordt gedaan, ontstaan “structurele files, grote capaciteitsproblemen in het stedelijk openbaar vervoer en toename van de knelpunten op het spoor”, staat in het rapport.

Nieuwe woningen
In het rapport wordt nog eens bevestigd dat Den Haag de komende jaren voor een enorme opgave staat. De groei van de stad gaat door, met 4.000 nieuwe inwoners per jaar. Daarom wordt rekening gehouden met de bouw van 50.000 woningen tot 2040. Daarbij wordt vooral gekeken naar het gebied tussen de stations Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI. Hier moeten 18.500 nieuwe woningen komen.