Keiharde zakenman vreesde de dood

DEN HAAG – De koelbloedige moord op de Haagse vastgoedhandelaar Victor ’t Hooft (47) in zijn woning aan de Bezuidenhoutseweg is nog altijd een mysterie. Ondanks de vele tips, onder meer via het tv-programma Opsporing Verzocht, is er naar verluidt nog geen zicht op aanhouding van de schutter.
De politie, die commentaar weigert, maakt inmiddels ook gebruik van alle informatie uit de ‘Vogelwijkaffaire’ uit juni 2003. ,,Dat dossier wordt door ons opnieuw bestudeerd,’’ bevestigt woordvoerster Staals van het Openbaar Ministerie.
In de Nachtegaallaan in Den Haag brak destijds een vechtpartij uit tussen twee scooterrijders en een motoragent. De agent schoot een van de mannen dood, de andere vluchtte. De politie arresteerde enkele maanden later drie personen, onder wie ’t Hooft. Die zou het tweetal opdracht hebben gegeven voor een dubieuze incassoklus. De betrokkenheid van ’t Hooft kon niet worden bewezen.


(..)


Een blik op het leven van de op 47-jarige leeftijd vermoorde vastgoedman levert een vat vol tegenstrijdigheden op waar geen enkel verhaal rijmt met het andere. Zodra zijn naam klinkt, klappen mensen dicht. Van de vele bronnen die voor dit artikel zijn benaderd, wilden sommigen alleen anoniem aan het woord komen. Van de Vitatemgroep, het vastgoedbedrijf van ’t Hooft, is tot nu toe niemand bereid te spreken. Na zijn dood zingen de geruchten in toenemende mate rond, ook over zijn privéleven.
Bekenden melden allemaal dat de in Bezuidenhout geboren en getogen ’t Hooft een keiharde zakenman was die conflicten niet schuwde. „Zodra hij een café binnenkwam, ging er een siddering door alle aanwezigen die hem kenden of wel eens van hem hadden gehoord,” weet een anonieme bron uit de zakelijke hoek. „Hij was er een meester in om mensen om zijn vinger te winden en wist alles van iedereen. Niemand stond boven Victor, ook zijn familie niet. En als het ergens misging, had hij een leger van mensen om zich heen. Een van hen stond bekend als ‘de adjudant’. Victor moest alles winnen, want hij kon niet tegen zijn verlies.”


(..)


Aan het adres van Vitatem, gevestigd aan de Schenkkade in Den Haag (foto), hangt een kerstboom van bv’s en stichtingen, waarin vastgoed , kantoorpersoneel, beheer en onderhoud zijn ondergebracht. Ook in Zwitserland, waar ’t Hooft in Grindelwald chalet ‘Tatiana Victoria’ bezat en deelnam in een hotel, staat hij met een bedrijf ingeschreven.
’t Hooft richtte zijn vizier vooral op Den Haag, in het begin met name het Bezuidenhout. Zijn belangrijkste bv is vernoemd naar de plek waar hij begon, de Zwaardecroonstraat. Andere bv’s luisteren naar namen als Hooftdeksel Beleggingen, Hooftdeksel Deelnemingen en Hooftdeksel Handel.


Bron: Algemeen Dagblad