KARAMA-netwerk voor vrouwenrechten strijkt neer in IT-community in Den Haag

In Den Haag, de internationale Stad van Recht, Vrede en Veiligheid, opent het Arabisch netwerk voor vrouwenrechten KARAMA vandaag een nieuw Europees kantoor. Vanuit het WTC Den Haag en in het hart van de Haagse IT-community pleiten de KARAMA-leden met gevaar voor eigen leven tegen ISIS en Al Qaida in Syrië, Libië en Yemen, en komen op voor vrouwenrechten in Arabische landen. De Haagse wethouder Saskia Bruines verrichtte samen met Tweede Kamerlid (VVD) Han ten Broeke, ondernemer Ad Koole en Corinne Heijn van United Success en lid Advisory Board Karama Europe de officiële opening. Ook KARAMA-activiste Zahra Langhi was bij de feestelijke bijeenkomst aanwezig.

Het VN-geaccrediteerde vrouwennetwerk KARAMA (Arabisch voor waardigheid) is actief in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. KARAMA zet zich in voor het verbeteren van de positie en rechten van vrouwen in de Arabische wereld en brengt vrouwen- en maatschappelijke organisaties bij elkaar. Ze geeft vrouwen een stem, informeert en helpt hen zich beter te organiseren. De dagelijkse werkzaamheden van de KARAMA-leden wordt bemoeilijkt door frequente doodsbedreigingen en doelgerichte aanslagen door extremisten tegen deze maatschappelijk actieve vrouwen.

Veilige communicatie
Elisabeth van der Steenhoven, directeur KARAMA Europe: “Wij hebben ons Europees hoofdkantoor van Brussel naar Den Haag verhuisd, omdat hier diverse voor onze organisatie belangrijke en innovatieve aspecten samenkomen. De aanwezigheid van het Vredespaleis en het Internationaal Strafhof (ICC/CPI) in deze stad sluit aan bij onze campagnes voor gerechtigheid tijdens en na conflicten. En de provincie Zuid-Holland in het algemeen en de gemeente Den Haag in het bijzonder heeft een indrukwekkend cluster aan innovatieve startups en vernieuwende bedrijven aan zich weten te binden, die onze dappere activistes in het verzet tegen ISIS hard nodig hebben.”

KARAMA vestigt zich binnen het HSD Campus International Centre in het World Trade Center, Den Haag. De KARAMA-vrouwen strijden in alle openbaarheid, ook voor hun veiligheid, en elk advies helpt ze bij hun strijd. “Vanuit Den Haag, de internationale Stad van Vrede, Recht en Veiligheid, werken mensen elke dag samen aan een vrediger, rechtvaardiger en veiliger wereld,” zegt Chris van Voorden, hoofd Foreign Investments bij InnovationQuarter. “Voor NGO’s en vrouwenorganisaties van de Verenigde Naties als KARAMA is de aansluiting bij de sterke Haagse IT-community zeer waardevol. Wij staan klaar om KARAMA te introduceren bij innovatieve ondernemers in Zuid-Holland en wensen Elisabeth en haar vrouwelijke collega’s mede ook namens de HSD Campus een succesvolle start.”