Hoe leuk ook in de herfst

Het raakt mij dat er nog maar zo weinig kinderen buiten in de natuur spelen. Soms zijn wij de enigen in het park. Zoals hier in de herfst in het Koningin Sophiepark in het Bezuidenhout te Den Haag. En kijk eens wat een plezier ze hebben. Wekelijks gaan we met tien kinderen van de Liduina Basisschool in de directe omgeving van school de natuur in. En het wordt inmiddels al heel wat jaren met heel veel enthousiasme ontvangen.

Ze kunnen hier lekker bewegen, spelen en hun eigen natuurbeleving op doen naast wat natuur educatie. De ene keer is het met slootjes onderzoek, dan spelletjes doen, insecten, wormen, kikkertjes of rivierkreeftjes zoeken of we leren ze vuur maken en met zak mesjes omgaan. En vaak ontstaat er tussendoor iets spontaans zoals hier met deze herfst bladeren.

Deze serie natuurbeleving workshops tijdens de verlengde schooldagen zijn mogelijk door bevlogen ouders van het Liduina tuinteam die elke keer weer trouw de groepjes samenstellen, een directeur die hier achter staat en de begeleiding van een enthousiaste Natuurwijzer Marianne Stahlie die altijd een betrokken vrijwilligster meeneemt. Plastic en ander afval hoort niet in de natuur. De kinderen weten dat en kunnen sterren verdienen als ze meehelpen het op te ruimen. Met elkaar doen we zo iets terug voor de natuur.

Van veel kinderen en ouders hoor ik terug dat ze ook in hun vrije tijd hetzelfde gaan doen met hun ouders in de buurt. Dat maakt me blij dat het weer een vanzelfsprekendheid wordt voor kinderen om dichtbij school en thuis gewoon in de natuur te struinen, er te ontdekken en vragen te kunnen stellen over de natuur. Zij zijn immers onze toekomst en ik zou willen dat dit meer en meer een vanzelfsprekendheid wordt in Den Haag om naast het plezier ook met begrip en respect in de natuur te zijn.

Aldus Stahlie.