Bron: VNG
Wat betekent het voor de leefbaarheid van onze wijk Bezuidenhout als de gemeente Den Haag er – zoals gepland – twee- tot drieduizend woningen gaat bouwen? Omdat het antwoord op die vraag uitbleef ging het actieve Wijkberaad Bezuidenhout zelf op zoek.
Bij de Ateliersessie Omgevingswet van VNG, hield voorzitter Jacob Snijders van het Wijkberaad Bezuidenhout vandaag een presentatie over de Leefbaarheids Effect Rapportage (LER). Het is een digitaal instrument om in één blik inzichtelijk te krijgen hoe nieuwbouwplannen zich verhouden tot de normen die verschillende overheden hebben gesteld. Zijn er bijvoorbeeld voldoende parkeerplaatsen, bomen of scholen in de wijk? Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit?
Data inzichtelijk maken
Snijders vertelt dat het een flinke opgave was om geldende normen op tafel te krijgen. De informatie was niet goed te vinden op openbare websites. Het Wijkberaad zocht samenwerking met het bedrijf StrateGis, gespecialiseerd in geo-informatie en datasets. Dit bedrijf bouwde een grafische tool waarmee je met een muisklik leefbaarheidseffecten in beeld krijgt. ‘Een goed instrument om objectief in beeld te brengen of en hoe normen worden overschreden bij grotere aantallen woningen. ‘Dankzij de LER worden we als gesprekspartner serieus genomen door gemeentebestuurders en door projectontwikkelaars. We zijn niet tegen woningbouw, we willen wel dat de effecten goed in beeld zijn en dat passende maatregelen worden genomen waar problemen dreigen te ontstaan,’ zegt Snijders.
Stadhuis opgeschud
De gemeente Den Haag is blij met de LER, zegt Enno Ebels van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling. De gemeente heeft de ontwikkeling van het instrument financieel ondersteund. ‘Het is een vernieuwend initiatief dat het stadhuis opschudt en ons dwingt processen te herijken. Het verdient een plek op het speelveld van stadsontwikkeling.’
Meer informatie
Leefbaarheids Effect Rapportage Bezuidenhout (geovierwer)
Deze wijk weet alles over zichzelf (reportage uit De Volkskrant, 20 september 2018)