Herdenking bombardement Bezuidenhout

Jaarlijks organiseert Stichting 3 maart ’45 een herdenking als eerbetoon aan de slachtoffers, ooggetuigen en nabestaanden van het bombardement van 3 maart 1945. Dit jaar vindt het gehele programma plaats bij het monument op de hoek van de Koningin Marialaan en Juliana van Stolberglaan.

De herdenkingsbijeenkomst start om 12.00 uur. Met bloemen, toespraken en muziek staan we stil bij de honderden getroffenen van een van de drie grote stadsbombardementen van Nederland. Na de formele bijeenkomst (rond 13.00 uur) is er gelegenheid voor ontmoeting met koffie/thee en broodjes in een tent achter het monument. U bent allen van harte welkom!

Kranslegging met ooggetuigen
De burgemeesters van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar worden bij de kranslegging vergezeld door een overlevende van het bombardement. Gezamenlijk leggen zij een krans of bloemstuk voor de slachtoffers. Aan het einde is er voor iedereen gelegenheid om bloemen bij het monument te leggen. Voor de ooggetuigen en anderen die minder goed ter been zijn is er een tent met stoelen aanwezig. U kunt een zitplaats reserveren  via 3maart45@bezuidenhout.nl onder vermelding van reservering zitplaatsen en het gewenste aantal.

Cross of Nails als teken voor verzoening
Voorafgaand aan de herdenking houden de Bezuidenhoutse kerken om 10.00 uur een oecumenische dienst in de Christus Triumfatorkerk aan de Juliana van Stolberglaan. In de dienst wordt aandacht besteed aan het Cross of Nails van de kathedraal van Coventry, een internationaal teken voor vrede en verzoening. Het kruis is in 1995 bij de 50-jarige herdenking van het bombardement op Bezuidenhout aan de stad en de kerken van Den Haag gegeven. Sindsdien rouleert het kruis jaarlijks tussen de Bezuidenhoutse kerken. Het kruis staat in steden van meer dan 160 landen wereldwijd. Als verbintenis wordt in deze steden de Litanie van Verzoening gebeden of gezongen.

(Foto: Koen de Lange)