Herdenking bombardement Bezuidenhout 3 maart 1945

Op 3 maart 1945 werd de wijk Bezuidenhout in Den Haag getroffen door een verwoestend bombardement.  Jaarlijks organiseert de stichting 3 maart ’45 een officiële herdenking om stil te staan bij deze ramp en haar slachtoffers. Dit jaar vond de herdenking plaats op zondag 5 maart.

Het programma bestond uit drie onderdelen op twee locaties aan de Juliana van Stolberglaan.

In de Christus Triumfatorkerk vond een herdenkingsdienst plaats in het teken van Cross of Nails met de voorgangers. Jaap van den Akker, diaken Henk van Zoelen, canon Michael Roden. In de dienst werd stil gestaan bij de oorlogssituatie en haar slachtoffers, ook die momenteel in Oekraïne speelt.
De stichting 3 maart vertoonde het aangrijpende interview met 3 overlevenden van het bombardement.  Binnenkort te vinden op zowel hun site als youtube.
Na de dienst was er ruimte om in de kerk met elkaar na te praten.

Aansluitend werd de herdenking vervolgd door een ceremonie met kranslegging bij het Juliana van Stolbergmonument (hoek Juliana van Stolberglaan en Koningin Marialaan). De burgemeesters van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar werden daarbij vergezeld door één overlevende van het bombardement uit het interview.

Voor meer informatie kijk op hun site.
Of loop de wandelroutes door de wijk om zelf te ervaren wat er destijds is gebeurd.

Foto’s: Koen de Lange