Groenstrook in Bezuidenhout West gedoopt tot ‘Van Gogh Park’

*De naam van een illustere landgenoot is in Bezuidenhout vereeuwigd. De bewoners van Bezuidenhout West hebben er zelf voor gekozen om de groenstrook langs het Haagse Startstation Erasmuslijn (HSE) een naam te geven: ‘Van Gogh Park’.

Bewoners mochten in september vorig jaar namen opgeven voor de groenstrook. Daaruit zijn door de gemeente drie namen gekozen. Vervolgens mochten de bewoners van Bezuidenhout West zelf stemmen op hun favoriete naam. Naast het groen kun je nu bankjes, een voetbaldoel en een basketbalveldje vinden.

Wethouder Boudewijn Revis vindt het mooi dat op deze manier de Haagse geschiedenis levend wordt gehouden. “Vincent van Gogh noemde Den Haag zijn tweede huis. Dan is het fraai als die naam in het Bezuidenhout ook tastbaar wordt, zeker als het van de bewoners zelf is. Zij hebben veel bijgedragen aan de inrichting van deze groenstrook. Hierdoor ontstaat er een mooie begroeide wand langs de HSE. Op deze manier wordt dit ook een aantrekkelijke plek om te verblijven en elkaar te ontmoeten.”

De groenstrook is bepalend voor de stadsentree via het spoor vooral richting het Beatrixkwartier. Daarnaast eindigt de groenstrook op het Anna van Buerenplein dat onderdeel uitmaakt van de Haagse Loper. De Haagse Loper is voor forensen, inwoners van Den Haag, recreanten en toeristen een belangrijke looproute richting de Haagse binnenstad, maar ook een bestemming voor duizenden werknemers.

De gekozen naam voor de groenstrook vindt zijn oorsprong in 1881-1883 toen Vincent van Gogh in Bezuidenhout West woonde. Aan de Hendrick Hamelstraat 8-22 is ter nagedachtenis een plaquette te vinden. In die tijd woonde Vincent aan de Derde straat van de Schenkweg. Achtereenvolgens op de nummers 138 en 136. Deze zijstraat had nog geen naam, maar zou in 1884 Schenkstraat genoemd worden, met respectievelijk de huisnummers 9 en 13.
Beide woningen waren eerste etages, die Vincent in onderhuur kreeg. Nog altijd speelt Van Gogh een rol in de wijk. Kunstvoorwerpen in de openbare ruimte en een historisch bord bij de entree van de wijk verwijzen naar zijn leven en werk.

Vanuit de Haagse geschiedenis gezien is het werk van Vincent van Gogh belangrijk, omdat hij stukjes Den Haag heeft vastgelegd, die door geen enkele andere schilder of fotograaf tot onderwerp zijn gekozen. Hij voegt dus iets toe aan het beeld van het negentiende-eeuwse Den Haag.