Straat op kaart Oorsprong straatnaam
1900 tot 1940




1940 tot 1970
3 maart 1945 Bombardements schade
Laurens Reaelstraat : glasschade no 2 t/m 8, 1 t/m 7.







1970 tot 2000


2000 tot heden


Straat op kaart

Oorsprong straatnaam
LAURENS REAELSTRAAT heeft gelegen tussen de Jan Pietersz. Coenstraat en de Daendelsstraat. Zij kreeg haar naam in 1890 naar Dr. Laurens Reael, Gouverneur-Generaal van N.O.I. van 1615 tot 1619.
Laurens Reael (Amsterdam, 22 oktober 1583 – aldaar, 21 oktober 1637)
Geboren op 22 oktober 1583 te Amsterdam, studeerde en promoveerde in de rechten in Leiden. Als commandeur van een vloot van 4 schepen vertrok hij in 1611 (pas 27 jaar!) naar Indië. Eenmaal aangekomen nam Both hem al snel op in de Raad van Indië. Na de dood van Reijnst koos men eenstemmig Reael tot waarnemend Gouverneur-Generaal. Hij wilde echter een salarisverhoging hetgeen de Heren XVII ertoe dreef hem te ontslaan. Het salarisgeschil was slechts een dekmantel om hem te ontslaan want hij verschilde teveel van politiek inzicht met de bewindhebbers in Nederland. Reael wilde namelijk alleen tegen de Engelsen ingrijpen als het internationale recht dat toestond. Voorts vond hij de Heren XVII te meedogenloos met de belangen en rechten van de bevolking omsprongen. Het duurde echter nog tot zijn opvolger, Jan Pieterszoon Coen, arriveerde. Reael vocht in die periode tegen de Spanjaarden (1617, in de baai van Manilla), tegen de Engelsen te Bantam en in de Molukken en tegen Matarm te Japara.
op 36-jarige leeftijd was Reael weer terug in Nederland. Wegens sympathieën met de Remonstranten kon hij aanvankelijk geen openbare functie bekleden maar na het optreden van Frederik Hendrik in 1625 ging dat beter. Hij werd bewindhebber van de Compagnie en gezant naar Engeland (wat hem verheffing in de adelstand opleverde). Samen met de Engelsen vocht hij als opperbevelhebber van een Nederlandse vloot tegen de Spanjaarden. Tijdens de terugreis van een reis naar Denemarken in 1628 leed hij schipbreuk op de kust van Jutland en werd gevangen genomen en naar Wenen vervoerd waar hij in 1629 werd vrijgelaten. Hij bekleedde verschillende belangrijke functies in het stadsbestuur van Amsterdam, werd lid van de Muiderkring en onderscheidde zich als dichter. Hij werd benoemd tot admiraal van Holland en West-Friesland in 1637 maar overleed nog in datzelfde jaar.
Meer foto’s op Haagse Beeldbank
Heeft u extra informatie, foto’s, film of verhalen stuur dan als je blieft email naar geheugen@bezuidenhout.nl