Straat op kaart Oorsprong straatnaam
1900 tot 1940






1940 tot 1970

3 maart 1945 Bombardements schade
Moucheronstraat :
Geheel vernield : 28 t/m 46
Zwaar beschadigd : 26, 48 t/m 50, 119 t/m 121
Licht beschadigd : 35 t/m 55, 52 t/m 54, 117
Glasschade : 2 t/m 24, 1 t/m 33, 56 t/m 122, 55 t/m 117
Bomtrechter op no 121



1970 tot 2000
2000 tot heden
Winkels door de tijd

“De rijwielzaak gevestigd van de gebroeders De Kok. Daar kon je voor een kwartje per uur een blauw fietsje huren zonder terugtraprem, waarmee je achteruit kon rijden.
De gebroeders De Kok waren rasechte Haagse fietsenmakers. Kees werkte samen met zijn vader Leo, maar later ook met zijn oudere broer Leo junior, die eerst in de autobranche werkzaam was geweest. Het was een drukke rijwielzaak met trossen fietsen tegen de winkelpui en een uitgebreide fietsenstalling waar menig Bezuidenhouter gebruik van maakte. Er was een etalage op de hoek voor de nieuwe producten en twee achterkamers waren als werkplaats ingericht. Daar werden de goden menigmaal aangeroepen aangezien de klanten, vanwege de kosten, als doe-het-zelvers, eerst zelf ondeskundig aan hun “velo” hadden gesleuteld.”
“Uiteraard was Leo de Kok onze fietsenmaker. De oude Leo met een schuine boksersneus en zijn twee, vooral zwijgzame, zonen. De buitenpomp waarmee je lucht in de banden kreeg als je tien cent via een gleuf de muur in schoof. Een keer pompte ik zo lang dat mijn band uit elkaar spatte. Ooit brak er bij De Kok brand uit waarna ze de werkruimte die direct rechts achter de ingang van het plaatsje lag, verplaatsten naar de tweede deur rechts. Het afgebrande deel werd bij de winkel getrokken. Later kocht ik bij De Kok mijn eerst brommer, een groene Berini. In een garage grenzend aan hun winkelpand in de De Moucheronstraat, had De Kok een speciale brommerafdeling.”

ze hebben schoenen genoeg”.
Oud-bewoner : ”
Aan de ene kant eerst kruidenier Mak, en een aantal jaren na de oorlog kwam daar de schoenmakerij van De Wolf, die naderhand door zijn medewerker Frido van der Lubbe werd voortgezet tot ver in de jaren tachtig.
Het was altijd gezellig in de zaak bij Frido. En als kind kon je gewoon naar binnen voor een praatje en keek je met veel ontzag hoe hij de rij spijkertjes, geklemd tussen zijn lippen, vakkundig in de opgelapte schoenen wist te timmeren. Soms had Frido een hulp, die gekleed in PTT-uniform driftig meewerkte. Dat getimmer was, wanneer wij in bed lagen, een vertrouwd geluid. De meeste klanten werden door Frido van bijnamen voorzien: Mijn ouders hadden de bijnaam ”ijsliefde”, vanwege het feit dat zij elkaar schaatsend op de Waterpartij waren tegengekomen. Een veel gevraagd artikel dat wij bij de schoenmaker konden krijgen was het schaafsel van schoenzolen, gemengd met lijmresten, dat tot een balletje werd gekneed en enorm stuiterde. ”
Straat op kaart

Oorsprong straatnaam
DE MOUCHERONSTRAAT, gelegen tussen de Theresiastraat en de Bezuidenhoutseweg, kreeg haar naam op 1 augustus 1916 naar Balthasar de Moucheron, koopman en financier van de tocht van Houtman naar N.O.I. Hij leefde van 1552 tot 1630.
Meer foto’s op Haagse Beeldbank
Heeft u extra informatie, foto’s, film of verhalen stuur dan als je blieft email naar geheugen@bezuidenhout.nl