Over het Haagse Bos wordt gewoonlijk geschreven dat het een uniek bewaard gebleven stuk oerbos is, dat zich vroeger uitstrekte van Haarlem tot ’s-Gravenzande. Een reis van Haarlem naar Den Haag ging helemaal door het bos. Maar in werkelijkheid was er nauwelijks een Haagse Bos en is dat later door mensenhanden aangelegd. De geschiedenis van het Haagse Bos is er niet minder interessant door geworden.
Het Haagse Bos in het voorjaar aan de Wassenaarse kant
Ontstaan
Volgens archeologen was Holland in de prehistorie bedekt met een oerbos en lagen er later dichte bossen op de zandruggen langs de Hollandse kust. Op een van die zandruggen lag toen het Haagse Bos. Maar toen er in Holland meer mensen kwamen wonen werden de bossen weer aangetast. Mensen hadden hout en landbouwgrond nodig en er werd in de bossen gejaagd. Tot aan het begin van de jaartelling verdween er weer veel bos. In de tijd van de Romeinen bleek de hoeveelheid bos weer te zijn toegenomen. Vooral in de streek tussen Haarlem en Katwijk ontstonden dichte bossen, die werden afgewisseld door vlaktes met (drassige) veengrond. In deze periode zou Nederland voor tachtig procent met bos bedekt zijn geweest.
Deze situatie veranderde rond het jaar 700. De bewoners van toen hadden meer grond nodig en men ging bossen daar kappen. De situatie verergerde in de 12de eeuw toen er een periode van klimaatsverandering was. Door de toenemende westenwind en de oprukkende zee schoof de kustlijn landwinwaarts en verdwenen hele kustdorpen in zee. Ook raakte veel landbouwgrond bedolven onder een dikke laag zand. Alleen op de droge zandruggen was ruimte om te wonen en grond voor landbouw, maar daar moest eerst het bos voor worden gekapt. Dat gebeurde op grote schaal. De ontbossing werd bevorderd door de graven. Zij waren eigenaar van alle bossen, duinen en veengebieden en zij verdienden geld door deze uit te geven ter ontginning.
De vijvers van het Haagse Bos waren een van de plaatsen waar Hagenaars in de koude winters vroeger gingen schaatsen (HGA)
In de 14de eeuw lijken er rond Den Haag verschillende bossen gelegen te hebben, maar ze waren niet groot. Het waren de Houte, de Myente, de Berkenrijs, het Oude Bos, het Korte Bos en het Schakenbos. Het Oude en het Korte bos zouden ten westen van Den Haag hebben gelegen, het Schakenbos ten noordoosten van Den Haag, het Berkenrijs zou nu de Waalsdorpervlakte zijn. De Myente lag aan de Hoefkade.
Hoe het Haagse Bos er in de vroege middeleeuwen uitzag is niet bekend. Ook van latere tijd is het moeilijk om een uit te zoeken wat de grenzen van het bos waren of welke bomen er stonden. Bronnen uit vroeger tijd zijn schaars en een vermelding over een boom, weg of huis uit 1400 betekent niet dat dit er in 1300 of 1500 ook stond. Enkele onderzoekers hebben diepgaand onderzoek naar de geschiedenis van het bos gedaan. Het meest uitgebreid door G.B. Emants (in 1863), J. Kuyper (in 1897) Jhr. G.G. Calkoen (1910). Deze auteurs haalden de meeste gegevens uit de boekhouding van de graaf. De conclusies van deze schrijvers sluit keurig aan bij de hierboven al geconstateerd schaarsheid aan bos in middeleeuws Holland. Zij concludeerden dat het Haagse Bos onder de eerste graven niet echt een bos was, maar dat stukken bos werden afgewisseld door vlakten met struiken. Het bos was heuvelachtiger dan nu, met name aan de noordkant (Benoordenhout-kant) van het bos lag duingrond. De zuidkant van het Haagse Bos bestond uit veengrond. Dit ‘bos’ liep in de 14de eeuw vermoedelijk naadloos over in het Benoordenhout en Bezuidenhout (5)
Het Haagse Bos vóór 1590. In lichte kleuren de huidige situatie. In rood de tegenwoordige straatnamen. In zwart en donkerblauw de wegen, gebouwen en sloten en beek van voor 1590. Rond het Haagse Bos liggen sloten en wallen. Waar de wallen lagen is niet precies bekend, maar die lagen in ieder geval daar waar geen sloot lag. Aan de westkant van het bos lag de Westpoort schuin tegenover de plek waar nu de Koninklijke Schouwburg staat. Aan de Bezuidenhoutseweg stond toen het kasteel Ter Noot. Daarnaast de boerderij ter Lap. Helemaal links op de tekening ligt het grafelijk kasteel, het Binnenhof. Rechts daarvan lag de Kooltuin, het complex van grafelijke tuinen dat uitkwam op het Haagse Bos. Het bos begon toen al bij het huidige Bleijenburg.
Ook over de bomen en struiken die er in het Haagse Bos stonden zijn maar weinig gegevens bekend. Het is bekend dat er verschillende soorten bomen zijn geplant en dat de nieuwe aanplant niet altijd aansloeg. De oudste gegevens komen uit de tijd van de Henegouwse graven. In een rekening uit 1316 staat een vermelding over het poten van eiken in de Koekamp en in 1343 of 1344 krijgt een zekere ‘Dirc’ geld betaald ‘voir aenlec int Haghehout’, dus voor het planten van bomen in het Haagse Bos. Hout is een middeleeuws woord voor bos. In deze tijd ging de Beierse graaf Willem V het bos vermoedelijk al gebruiken als wandelgebied. Hij liet er onder andere tuinhuisjes in plaatsen. In zijn tijd stonden er nog niet veel grote bomen. Waarschijnlijk stonden er toen berken en elzen en nog maar weinig eiken en helemaal geen beuken.
Uit de 15de eeuw zijn er al meer gegevens. Dan blijkt dat er vaak jonge boompjes uit Brabant of uit andere plaatsen als het Gooierbos worden overgebracht. De bomen werden per schip aangevoerd, op het Spui gelost en vervolgens per wagen vervoerd naar het bos. Maar het bos verkeerd halverwege de 14de eeuw niet in goede staat. Het bos werd omschreven als een “wildernis”. Het bestond uit stukken bos met daar tussen in ruime vlakten met alleen struikgewas. Het bos ging ongemerkt over in het aangrenzende duinlandschap of veenlandschap, het Benoordenhout en Bezuidenhout. Het zou nog even duren voordat het Haagse Bos echt een bos genoemd kon worden. Dat was waarschijnlijk pas echt in de 17de eeuw het geval.
De graven uit het Bourgondische huis kwamen weinig in Den Haag maar toonden meer aandacht aan het bos dan hun voorgangers. Zo gaf Filips van Bourgondië in 1460 vanuit Brussel opdracht om jaarlijks 3000 tot 4000 eiken en andere bomen in het bos te poten. In 1493 werden jonge eiken uit het Brabantse dorp Huibergen gehaald, beuken uit het Gooierbos of de Haarlemmerhout, abeelen, iepen en olmen uit Vlaardingen en Utrecht, linden uit Brugge en tenslotte eiken uit Brabant. Populieren uit Loosduinen werden geplant in de Koekamp.
Kasteel Ter Noot aan de Bezuidenhoutseweg in ca. 1735.
Boomkwekerijen
De meeste aankopen van bomen lijken in de 16de eeuw gedaan te zijn, want daarna gingen de bosbeheerders zelf bomen kweken voor het Haagse Bos. Er lagen boomkwekerijen bij het Binnenhof op een stuk land dat bekend stond als Akerland. Het Akerland lag tussen twee grachtengordels die rond het Binnenhof lagen. Ook in het bos zelf werden enkele boomkwekerijen aangelegd. Veel grond in het bos was ongeschikt om bomen te planten omdat het te drassig was. Op veel plekken lag veen dat eerst moest worden afgegraven en vervangen door duinzand. Het dagelijks onderhoud van de jonge bomen in het bos was arbeidsintensief. In de zomer werd er met een wagen water rondgebracht en verder werd veel jonge aanplant beschadigd door het kleine wild dat er rondliep. Het Haagsche Bos was niet hoog en ook niet dichtbegroeid. Rond 1750 kon je vanaf het Boshek (bij Huis ten Bosch) nog het zonlicht nog op het Malieveld zien schijnen
Bescherming
Uit de vele maatregelen blijkt dat het Haagse Bos vooral in stand werd gehouden voor de jacht. Het kostte veel moeite om het wild in het bos in stand te houden en daarom werd het regelmatig verboden dat mensen en dieren in het bos konden komen. Dat hielp natuurlijk niet voldoende en daarom ging men het bos al gauw afsluiten met sloten, wallen, hekken en muren. Uiteindelijk was het hele bos afgesloten tegen indringers en kon je het bos alleen in via de Westpoort en de Oostpoort. De Westpoort lag op het Korte Voorhout, ongeveer bij de Koninklijke Schouwburg, de Oostpoort stond aan de Wassenaarse kant van het bos. Ook de afsluiting werd regelmatig gecontroleerd en verbeterd en nog steeds zo vaak overtreden dat de verboden en de straffen af en toe weer worden herhaald. Het laatste verbod om het bos te betreden werd in 1613 door prins Maurits uitgevaardigd.
Het was dus moeilijk om wild in het bos te houden zodat de graven en later de stadhouders er konden jagen. Pas in op het eind van de 15de eeuw wordt er voor het eerst geschreven over groter wild (“grof wild”) in het Haagse Bos. Voor die tijd werd bij feesten op het Binnenhof grof wild geschoten in de Haarlemmerhout. De afsluiting van het bos is waarschijnlijk in de loop van de 17de eeuw opgeheven toen de stadhouders hun jachtterrein verlegden naar andere jachtgebieden, bijvoorbeeld de Veluwe.
In de Tachtigjarige oorlog dreigde het bos zelfs geheel gekapt te worden. Om de oorlog tegen de Spanjaarden voort te zetten had de regering geld nodig. Verkoop van eigendommen was een manier om aan geld te komen en het Haagse Bos zou bij verkoop geld opleveren. Maar het voorstel om het Haagse Bos te verkopen veroorzaakte onrust in Den Haag. Met name de mensen die in Den Haag veel onroerend goed bezaten waren bang dat de waarde van hun bezittingen door het verlies van een mooi bos zouden dalen. Zij schreven samen met het dorpsbestuur een verzoek aan de regering om van verkoop af te zien. Na enig onderhandelen kwam men tot overeenstemming. Op 16 april 1576 vaardigde Willem van Oranje, mede namens de regering de bekende “Acte van Redemptie” uit. In deze acte werd bepaald dat het Haagse Bos voor altijd behouden zou blijven. Den Haag moest hier wel veel geld voor betalen. Het kostte het verarmde Den Haag nog heel wat moeite om het geld bijeen te krijgen.
Herstel en Nieuwe Vaart
Na de oorlogsperiode in de jaren 1570 was het Haagse Bos zwaar beschadigd. Op verschillende plekken begon men opnieuw boompjes aan te planten, maar in het eerste deel was het bos zo slecht geworden dat herstel niet mogelijk was. Er was maar één oplossing mogelijk: deze grond afgraven en verkopen. Daarom werd een nieuw kanaal aangelegd, de ‘Nieuwe Vaart’. Die zou lopen van het Spui tot in het Haagse Bos. Voor het tracé van de Nieuwe Vaart gebruikte men zoveel mogelijk reeds bestaande sloten. Dat scheelde graafwerk, maar leverde wel een bochtige traject op, Ammunitiehaven, (oude) Nieuwe Haven, Herengracht , Prinsessegracht. Hierdoor schoof de grens van het Haagse Bos op van Bleijenburg naar Prinsessegracht.
Haagsche Bosch 1611 Jaarboekje Die Hage 1897Haagse Bos kaart 1645Haagse Bos De St. Anthoniuskapel in het Haagse Bos naar de situatie van 1570 J Stellingwerf ca 1700 HGA
Het stuk grond dat werd afgegraven werd niet opnieuw bos. Het werd vermoedelijk een soort boomkwekerij en toen die verdween werd het een open veld dat gebruikt werd als exercitieterrein voor het leger en weer eeuwen later voor demonstraties. We kennen het nu als Malieveld.
Haagsche Bosch 1712 Jaarboekje Die Hage 1897Haagse Bos De Bossloot aan de zuidrand van het Haagse Bos, met het bruggetje naar de achterzijde van herberg De Roos (links) aan de Bezuidenhoutseweg (ongeveer ter hoogte van het latere huisnr. 122-124, tegenover de latere Koningin Marialaan) ca 1750 P Liender HGABos Een pad in het haagse bos, met bedelaars aan de deur. ca 1654-58 Jan Lievens J P Getty museumBos De Bossloot in de richting van de stad. links de achterzijde van de Hortus Medicus Zandvliet ca 1756 Maker P C la Fargue HGA Net als in andere steden, waren er vroeger in Den Haag Kruidentuinen, de zogenaamde Horti Medici, waar gewassen werden gekeweekt die de apothekers nodig hadden voor de bereiding van hun geneesmiddelen. De bekendste hortus was die van de stadsdokter en botanicus professor M.W. Schwencke op het buiten Zandvliet aan de Bezuidenhoutseweg. In deze hortus, die aan de achterzijde van het Haagse Bos grensde- zoals te zien is op deze tekening van P.C. la Fargue uit 1756 – gaf Schwencke les in de botanie aan apothekers, hun leerlingen en bedienden.
Haagse Bos Plattegrond van het ‘Haagse Bos’ uit 1712 dat in 1825 door I.L. Loke is nagetekend ca 1825 HGABos De Bossloot in de richting van de stad; l. de achterzijde van een herberg ca 1756 maker P C la Fargue HGABos De Leidsestraatweg richting van de stad. in het m. het boshek; l. de uitspanning Het Roomhuis ca 1756 Naam P C la Fargue HGAHaagse Bos De Bossloot richting Wassenaar; r. de achterzijde van de herberg Het Rad van Avontuur ca 1756 Naam P C la Farque HGABos De Bossloot in de richting van Wassenaar; r. de achterzijde van het huis Carolinenburg aan de Bezuidenhoutseweg ca 1756 Maker P C la Fargue HGABos De Bossloot in de richting van Wassenaar. Rechts de achterzijde van een uitspanning (mogelijk de herberg De Bonte Koe) ca 1770 Maker P C laFargue HGAkaart voor het Haagse Bos te ‘s-Gravenhage uit 1778 HGABos Het Herepad in het Haagse Bos Paulus Constantijn la Fargue, 1778 RijksmuseumBos Een open plek in het Haagse Bos ca 1783 Maker Dirk Verrijck HGAHaagsche Bos Oudemannenberg 1795 De tijdspiegel 1895Haagse Bos Kaart 1812Bos De Grote Vijver met de Zwitserse Brug en in het verschiet de koepel van het paleis Huis ten Bosch ca 1825 Maker Otto Howen HGABos Dagblad van ‘s Gravenhage 27 april 1831Bezuidenhoutseweg Boschlust Dagblad van ‘s Gravenhage 22 aug 1842Bos Tijdschrift ter bevordering van Nijverheid 1 jan 1855Bos De ingang van het Haagse Bos, gezien vanaf de Bosbrug, links het Wachtje 1865Bos Dagblad van Zuidholland en ‘s Gravenhage 23 juli 1869Bos Bezuidenhoutseweg stoomgemaal eerste kamer 17 jan 1877 Dagblad van ZuidhollandHaagse Bos Courant voor Maassluis 24 okt 1877Bos 30 okt 1877 Het VaderlandBos 31 okt 1877 Het VaderlandHaagse Bos Rapport 7 mei 1878 Dagblad van ZuidhollandBos Bezuidenhoutseweg rapport oplossingen stoomgemaal 7 mei 1878 Dagblad van Zuidholland Bos Stoomgemaal 1891 De landsgebouwenHaagse Bos Stoomgemaal 10 dec 1879 Dagblad van ZuidhollandHaagse Bos Stoomgemaal 27 dec 1879 Dagblad van ZuidhollandHaagse Bos vis verpachting 26 april 1880 Het VaderlandHaagsche Bos aanbesteding Illuminatie glazen 6 juli 1880 Het VaderlandHaagsche Bos Verjaardag 28 juli 1880 Het VaderlandHaagse Bos, schade door de storm van 14 oktober 1881 ca 14 okt 1881 Foto Henri de Louw HGA
Haagse Bos, schade door de storm van 14 oktober 1881 ca 14 okt 1881 HGAHaagse Bos, de tentjes bij de ingang beschadigd door de storm van 14 oktober 1881 HGABezuidenhoutseweg mening en stoomgemaal 18 nov 1882 Dagblad van ZuidhollandBos Bezuidenhoutseweg mening en stoomgemaal 15 dec 1882 Dagblad van ZuidhollandBos Bezuidenhoutseweg mening en stoomgemaal 29 dec 1882 Dagblad van ZuidhollandHaagse Bos aanbesteding 11 juni 1883 Dagblad van ZuidhollandBos Rotterdamsch nieuwsblad 11 sept 1883Bos Grote Vijver De katholieke illustratie 1884Illuminatie Haagse Bos, een Turks paleis in een vijver 2 aug 1885 HGABos Illuminatie Haagsche courant 4 aug 1885Bos Illuminatie Haagsche courant 2 aug 1886Bos Illuminatie Haagsche courant 4 aug 1886Bos Stoomgemaal 1886 Jaarverslag gem DHHaagsche Bos Techn tekening Illuminatie aug 1886 HGABos illuminatie Algemeen Handelsblad 3 aug 1887Bos Illuminatie Haagsche courant 3 aug 1888Bos Illuminatie Provinciale Drentsche en Asser courant 4 aug 1888Bos Gezicht langs de sloot bij het Bezuidenhout in het Haagse Bos, Willem Oppenoorth, 1857 – 1905 RijksmuseumBos Haagsche courant 10 juli 1889Bos Illuminatie Tilburgsche courant 1 aug 1889Bos Illuminatie Delftsche courant 4 aug 1889Laan van Nieuw Oost-Indië door het Haagse Bos ca 1890 HGAHaagse Bos, brug tegenover de 1e Van den Boschstraat ca 1890 HGAHaagse Bos, illuminatie grote vijver 2 aug 1890 Foto H F Oelrichs HGABos Illuminatie Delftsche courant 5 aug 1890Haagse Bos, Laan van Nieuw Oost-Indië door het bos, in de sneeuw ca 1890 HGAHaagse Bos, bruggetje in de sneeuw ca 1890 HGAHaagse Bos, dichtgevroren vijver ca 1890 HGABos Schaatsenrijden (vijver in het Haagse Bos) 1891 Willem Bastiaan Tholen Kunstmuseum DHBos illuminatie Algemeen Handelsblad 4 aug 1891Bos IJs Huis ten Bosch, H.M. de Koningin op schaatsen op de sloot bij het paleis Huis ten Bosch ca 1892 Foto H Fuchs HGABos Haagsche courant 3 mei 1892Haagse Bos, Chinese tempel in een vijver juli 1892 Foto H F Oelrichs HGAHaagse Bos Chinese tempel in een vijver juli 1892 Foto H F Oelrichs HGABos Illuminatie Algemeen Handelsblad 3 aug 1892Haagse Bos, illuminatie-object in een vijver aug 1893 HGABos Illuminatie Delftsche courant 4 aug 1893Bos Haagsche courant 1 aug 1894Bos illuminatie Vlaardingsche courant 1 aug 1894Haagse Bos, illuminatie grote vijver 2 aug 1894 HGABos Illuminatie Haagsche courant 4 aug 1894Haagse Bos, illuminatie grote vijver 2 aug 1895 HGABos Illuminatie 1 Haagsche courant 5 aug 1895Bos kaart ca 1895Bos Haagsche courant 25 okt 1895Bos, koningin Wilhelmina in een arreslee (met koningin Emma) 1895 HGABos Illuminatie De Maasbode 4 aug 1896Haagse Bos, illuminatie-object in de grote vijver De Koppelpoort te Amersfoort, ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Emma 2 aug 1896 HGABos Illuminatie in de grote vijver ter gelegenheid van de verjaardag van H.M. Koningin-Regentes en voorstellende de Koppelpoort te Amersfoort ca 1896 maker M A van Aken HGABos Illuminatie De Maasbode 5 aug 1896Bezuidenhoutseweg Bos Haagsche courant 6 mei 1897Bos Illuminatie De Maasbode 12 aug 1897Haagse Bos, illuminatie grote vijver, ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Emma 2 aug 1897 HGABos Illuminatie Algemeen Handelsblad 1 sept 1897Haagse Bos Geen vrije wandeling 1898 Foto W F Duunk HGABos Illuminatie De Maasbode 1 sept 1899Haagse Bos, illuminatie grote vijver ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Wilhelmina. ‘Javaansch dorp’ 31 aug 1899 HGABos illuminatie Haagsche courant 2 sept 1899Haagsche Bosch 1897 Stoomgemaal Jaarboekje Die Hage 1897Bos Stoomgemaal 1899 Jaarverslag gem DH
1900
Haagse Bos, schaatsen op vijver ca 1900 HGAHaagse Bos, schaatsen op de vijver ca 1900 HGAHaagse Bos, schaatsen op vijver ca 1900 HGABezuidenhoutseweg, koningin Wilhelmina mss op de schaats. Op de achtergrond paleis Huis ten Bosch ca 1900 HGABezuidenhoutseweg, water langs de weg ter hoogte van Huis ten Bosch ca 1900 HGABos Muziekuitvoering in het bos ca 1900 HGABos Illuminatie Algemeen Handelsblad 25 juli 1900Haagse Bos, illuminatie-object in de grote vijver 31 aug 1900 HGAHaagse Bos, illuminatie-object in de grote vijver 31 aug 1900 HGAHaagse Bos Sluis Bezuidenhoutseweg 1900 HGABos Illuminatie Algemeen Handelsblad 1 sept 1900Bos, Laan van Nieuw Oost-Indië door het bos ca 1900 HGABos Leidsestraatweg 1900 Collectie ElsevierIJs Haagsche courant 22 okt 1900Bos Illuminatie Haagsche courant 30 juli 1901Haagse Bosvijver ca 1901 David Vermeulen RijksmuseumPaarden langs een sloot in het Haagse Bos, David Vermeulen, ca. 1901 RijksmuseumHaagse Bos, illuminatie t.g.v. de verjaardag van koningin Wilhelmina. Het Kasteel te Schwerin 31 aug 1901 HGABos Illuminatie Algemeen Handelsblad 1 sept 1901Bos, ingang tegenover de Laan van Nieuw Oost Indië ca 1902 HGABos Illuminatie Haagsche courant 25 juli 1902Haagse Bos Illuminatie van de tweede vijver ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Wilhelmina het kasteel Schaumburg 31 aug 1902 HGABos Illuminatie Arnhemsche courant 3 sept 1902Bos illuminatie Delftsche courant 3 aug 1903Haagse Bos, illuminatie grote vijver t.g.v. de verjaardag van koningin Wilhelmina. De Amsterdamse poort te Haarlem 31 aug 1903 HGABos Illuminatie Haagsche courant 2 sept 1903Bos Illuminatie Haagsche courant 11 aug 1904Haagse Bos, illuminatie grote vijver t.g.v. de verjaardag van koningin Wilhelmina 31 aug 1904 HGAHaagse Bos Illuminatie vijver t.g.v. de verjaardag van koningin Wilhelmina hoofdgebouw van de wereldtentoonstelling in St. Louis 31 aug 1904 HGABos Illuminatie Haagsche courant 2 sept 1904Bos Illuminatie De Tijd 6 sept 1904Haagse Bos, schaatsen op de kleine vijver bij de Sociëteit 31 dec 1904 HGABos Illuminatie Haagsche courant 2 aug 1905Haagse Bos Illuminatie vijver t.g.v. de verjaardag van koningin Wilhelmina het Muiderslot 31 aug 1905 HGAHaagse Bos, illuminatie grote vijver t.g.v. de verjaardag van koningin Wilhelmina, het Muiderslot 31 aug 1905 HGABos Illuminatie Haagsche courant 2 sept 1905Haagse Bos Illuminatie vijver t.g.v. Koninginnedag. Het bekroonde ontwerp van het Vredespaleis 31 aug 1906 HGAHaagse Bos, illuminatie grote vijver t.g.v. de verjaardag van koningin Wilhelmina Vredespaleis, het bekroonde ontwerp van Cordonnier 31 aug 1906 HGAHaagse Bo Illuminatie vijver s t.g.v. Koninginnedag. Het bekroonde ontwerp van het Vredespaleis 31 aug 1906 HGABos Illuminatie Algemeen Handelsblad 1 sept 1906Bos Illuminatie Provinciale Noordbrabantsche 3 sept 1906Haagse Bos 1907 Weekblad De PrinsHaagse Bos Vijver met illuminatie t.g.v. de verjaardag van koningin Wilhelmina, het kasteel Haarzuilens 31 aug 1907 HGAVijver Haagse Bos, illuminatie t.g.v. de verjaardag van koningin Wilhelmina 31 aug 1907 HGABos Illuminatie Provinciale Geldersche 3 sept 1907Bos Bomen aan de rand van een water Frits Mondriaan 19xx Leiden UviBos Middelburgsche courant 9 sept 1907Bos Illuminatie Algemeen Handelsblad 1 aug 1908Illuminatie grote vijver in het Haagse Bos t.g.v. de verjaardag van koningin Wilhelmina. Kasteel Doorwerth 31 aug 1908 HGABos Illuminatie Het nieuws van den dag 2 sept 1908Haagse Bos, de grote vijver met ruigvorst ca 1908 HGAHaagse Bos, schaatsen rijden op de grote vijver ca 1908 HGAHaagse Bos, de grote vijver ca 1908 HGAHaagse Bos, schaatsen op de vijver jan 1909 Foto J F de Gijselaar HGABos Illuminatie Provinciale Noordbrabantsche 2 sept 1909
1910
Laan van Nieuw Oost-Indië door het bos, met bruggetje ca 1910 Foto C J L Vermeulen HGAHaagse Bos in de sneeuw, ijspret ca 1910 HGAHaagse Bos, schaatsen rijden op de grote vijver ca 1910 HGAHaagse Bos met schaatsers ca 1910 HGAHaagse Bos, ijs en sneeuw ca 1910 HGAHaagse Bos, schaatsen ca 1910 HGABos Illuminatie Haagsche courant 2 sept 1910Haagse Bos Prinses Juliana 1910 Bron Library of CongressBos, Laan van Nieuw Oost-Indië door het bos ca 1910 HGABos, Laan van Nieuw Oost-Indië door het bos ca 1910 HGAHaagse Bos. Huis ten Bosch ca 1911 Foto A J W de Veer HGABos Illuminatie Het nieuws van den dag 1 sept 1911Bos, langs de Maliebaan, schade door de storm van 30 september 1911 HGABos, ‘langs het Kerkpad’, schade door de storm van 30 september 1911 HGABos, schade door de storm van 30 september 1911 HGABos na de storm van 30 september 1911 HGABos, schade door de storm van 30 september 1911 Foto J Bockstart HGABos, schade door de storm van 30 september 1911 Foto J Bockstart HGABos Malieveld, verwoesting door de storm van 30 september 1911 HGABos na de storm van 30 september 1911 ca okt 1911 HGABos na de storm van 30 september 1911 HGABos na de storm van 30 september 1911, het Filosofenpad okt 1911 HGABos, verwoesting door de storm ca 30 sept 1911 HGABos na de storm van 30 september 1911 ca okt 1911 HGABos na de storm van 30 september 1911 ca 1 okt 1911 HGABos Koekamplaan, schade door de storm van 30 september 1911, bij het Wachtje ca 30 sept 1911 HGABos Haagsche courant 4 okt 1911Tramrijtuig 122 (rijdend op lijn 7, ‘Beeklaan-Laan van Meerdervoort-Schenkstraat’) door de storm van 30 september op 1 oktober beschadigd geraakt in het Haagse Bos (Boslaan). Links rijtuig 132 waarvan het lijnnummer niet te zien is. De koperen koplampen zijn ‘s nachts gestolen. HGABezuidenhout Storm Haagsche courant 3 okt 1911Bos Storm Haagsche courant 4 okt 1911
Uiteindelijk bleek dat er 2468 bomen – meest beuken en eiken – afgebroken of omgewaaid waren.
Bos, het opruimingswerk na de storm van 30 September op 1 October 1911 HGABos Storm Haagsche courant 6 okt 1911Bos, het opruimingswerk na de storm van 30 September op 1 October 1911 ca 1 okt 1911 HGABos en stoomgemaal Rapport De storm van 1911 in het Haagsche BoschBos Haagsche courant 4 okt 1911Bos Storm Haagsche courant 5 okt 1911Bos Storm 1911 De katholieke illustratie 14 okt 1911Haagse Bos Storm 1911Bos Verlichting Onze tuinen 14 okt 1911Bos Haagsche courant 20 nov 1911Bos Haagsche courant 30 nov 1911Bos Haagsche courant 1 dec 1911Bos Haagsche courant 4 dec 1911Bos Koningin Wilhelmina maakt een rit per koets met de groothertogin van Oldenburg, de zus van prins Hendrik 1912.Bos Verlichting Het gas juni 1912Haagsche Bos 1912 Jaarverslag gem DHHaagse Bos Boslaan, ingang Haagse Bos met tram 7 ca 1912 HGABos Bosvijver Lux Foto tijdschrift 1 juli 1912Bos Illuminatie Het nieuws van den dag 31 aug 1912Haagse Bos winter 1912Bos Arreslee De katholieke illustratie 25 jan 1913Bos Grote vijver De katholieke illustratie 24 mei 1913Bos Het vaderland 5 aug 1913Bos Illuminatie Tilburgsche courant 28 aug 1913Bos Illuminatie Bosc_a_la_Haia 1913 Josep SalvanyHaagse Bos Vijver met illuminatie ‘Huis ten Bosch’, ter gelegenheid van de opening van het Vredespaleis 28 aug 1913 HGABos illuminatie Haagsche courant 30 aug 1913Bos Nieuwsblad van het Noorden 1 sept 1913Haagse Bos Vijver met illuminatie ‘Huis ten Bosch’, ter gelegenheid van de opening van het Vredespaleis 28 aug 1913 HGABos Illuminatie Het Vaderland 29 okt 1938
IJs tussen de Bezuidenhoutseweg en Huis ten Bosch, met links prinses Juliana. Rechts de villa’s Hélène en Pictura ca 1914 HGA
Filmbeelden Haagse Bos Prinses Juliana op schaats 1914
Bos Zwitsersche brug De Camera 1915Bos Herfst De katholieke illustratie 23 okt 1915Bos Tilburgsche courant 23 april 1916Bos Ergens in het bos De katholieke illustratie 14 okt 1916Haagse Bos Koningin Wilhelmina en prinses Juliana te midden van een grote groep militairen om te gaan schaatsen 1916Haagse Bos Schaatsenrijden bij het Huis ten Bosch 1917 Willen Bastiaan Tholen Centraal Museum UtrechtBos H.M. koningin Wilhelmina, arren in het Haagsche Bos 1917 Foto Ver Fotobureaux HGABos Koningin Moeder Emma, Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana in een arreslede. jan 1917 Foto ANPBos Arresleetocht De katholieke illustratie 5 jan 1918Haagse Bos sneeuwballen 1919
1920
Haagse Bos Wilhelmina, koningin der Nederlanden, en Hendrik van Mecklenburg-Schwerin in een rijtuig ca 1920 Collectie RijksmuseumHaagse Bos, werkzaamheden aan de waterhuishouding ca 1920 HGAHaagse Bos Baggeren Boschsloot 16 nov 1920 Haagsche CourantBos Laan van NOI Haagsche courant 24 sept 1921
Filmbeelden Haagsche Bos Storm 6 november 1921
Haagse Bos Stormschade bij de brug van de Laan van N.O.I. ca 6 nov 1921 HGABos Storm De Maasbode 7 nov 1921Bos Haagsche courant 8 nov 1921Bos Ijspret De katholieke illustratie 7 dec 1921
Filmbeelden Den Haag, Haagse Bos en op het einde de Haagsche IJsclub 1921
Bos Rotterdamsch nieuwsblad 8 feb 1922bos Haagsche courant 11 feb 1922Luchtfoto van het Haagse Bos met linksvoor de Bezuidenhoutseweg en rechts van het bos de Benoordenhoutseweg ca 1923 HGAHaagse Bos Boschhek Wassenaar adresboek 1923
Filmbeelden Haagsche Bos Veldloop 4 December 1923
Haagse Bos Veldloop 4 dec 1923Bos Haagsche courant 29 dec 1923
Filmbeelden Haagsche Bos Prinses Juliana op de schaats December 1923
Bos Koningin Wilhelmina en prinses Juliana in een arreslee (de ‘drakenslede’) dec 1923 HGA
Filmbeelden Haagse Bos Wintertaferelen Polygoonjournaals 1923 Bron BeeldenGeluid.nl
Bos Haagsche courant 29 dec 1923Haagse Bos 1924 Weekblad De PrinsBos Haagsche courant 3 jan 1924IJs Haagsche courant 7 jan 1924Bos Haagsche courant 27 sept 1924Bos Haagsche courant 14 mrt 1925Bos De grondwet 30 nov 1925Bos Haagsche courant 30 nov 1925
Filmbeelden Haagse Bos IJspret 1925. Bron : BeeldenGeluid.nl
IJs Haagsche courant 7 dec 1925Bos ijs Leeuwarder nieuwsblad 8 dec 1925
Filmbeelden Prinses Juliana op de Haagsche IJsclub en het Haagsche Bos December 1925
Bos Nieuwe Tilburgsche Courant 17 dec 1925
Filmbeelden Haagse Bos Koningin Wilhelmina en prinses Juliana op schaats 21 jan 1926 Bron BeeldenGeluid.nl
Haagse Bos Koningin op de schaats De courant Het nieuws van den dag 21 jan 1926Bos Voorwaarts sociaal-democratisch dagblad 3 aug 1926Bos De Sumatra post 27 okt 1926Bos Winterbeurt De katholieke illustratie 8 dec 1926Bos Haagsche courant 16 dec 1927Bos IJs Haagsche courant 19 dec 1927
Haagse Bos Huis ten Bosch Prinses Juliana op schaats ca 1927
Bos Haagsche courant 10 feb 1928Bos Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant 10 feb 1928Bos Nieuwsblad van Friesland 14 april 1928
Filmbeelden Haagsche Bos en Koekamp 1928 Bron : BeeldenGeluid.nl
Bos Algemeen Handelsblad 19 nov 1928
Filmbeelden Haagse Bos Kleine en grote vijver dec 1928
Filmbeelden Haagsche Bos De Tent – Grenadiers en Jagers 100 jaar 7 juli 1929 Ook vindt er nog een buitenfeest plaats bij de Nieuwe Societeit voor militairen, hun dames, en genodigden. Hierbij zijn ook prins Hendrik en minister Lambooy aanwezig.
1930
Bos De Sumatra post 21 jan 1930Haagse Bos, de kleine vijver met brug ca 1930 Spaarnestad HGAHaagse Bos, gezien ter hoogte van de toegang van het paleis Huis ten Bosch ca 1930 Foto Hans Nieuwenhuis HGABos Soerabaijasch handelsblad 15 sept 1930Bos De Indische courant 18 april 1931Bos Haagsche courant 18 juli 1931
Bos Bosvijver De courant Het nieuws van den dag 25 jan 1933
Filmbeelden Haagse Bosch Prinses en Koningin op de schaats 27 jan 1933
Bos Westfriesch dagblad onze courant 8 feb 1933
Filmbeelden Haagsche Bos Veldloop 27 maart 1933 Polygoon
Bos Westfriesch dagblad onze courant 1 aug 1933
Filmbeelden Haagse Bos Bosloop georganiseerd door de Trekvogels 11 april 1934 Polygoon
Bezuidenhoutseweg Bosloop Haagsche Courant 12 april 1937
Filmbeelden Haagse Bos 1935 Bron BeeldenGeluid nl
IJs Provinciale Noordbrabantsche 13 feb 1936Bos IJs Provinciale Geldersche en Nijmeegsche courant 13 feb 1936Bos Koningin Wilhelmina maakt met een hofdame een tochtje met het rijtuig door het besneeuwde Haagse Bos 10 mrt 1937Bos De Maasbode 11 mrt 1937
Filmbeelden Haagse Bos Bosloop georganiseerd door de Trekvogels 12 april 1937 Polygoon
Filmbeelden Haagse Bos en IJsclub IJspret 1939 Bron HGA
1940
Haagse Bos, winter 1940 Foto J J H Schetters HGAHaagse Bos, schaatsen op een vijver 1940 Foto H A W Douwes HGAIJs Bos Algemeen Handelsblad 5 jan 1940Haagsche Bosch, wat er na de jongste sneeuwval sprookjesachtig uitzag. 16 jan 1940 ANPFOTOG. V.D. WERFFBos Oprechte Haarlemsche courant 19 jan 1940Koningin Wilhelmina, prinses Juliana en prinses Beatrix maken een tochtje met de arreslee 24 jan 1940 Foto Gompers HGA
Filmbeelden : Haagsche Bos Huis Ten Bosch 24 januari 1940
Bos Koningin Wilhelmina, prinses Juliana en haar dochter prinses BeatrIx maken een tochtJe met de arreslee 24 jan 1940 ANP FOTO GOMPERSBos Koningin Wilhelmina, prinses Juliana en haar dochter prinses BeatrIx maken een tochtJe met de arreslee in Den Haag. 24 jan 1940 ANP FOTO GOMPERSBos Haagsche courant 25 jan 1940Bos Het Vaderland 31 mrt 1940Bos Haagsche courant 1 april 1940Haagse Bos Haagse burgers poseren bij een in het Haagse Bos neergekomen Ju-52 transportvliegtuig van de Luftwaffe 10 mei 1940 Foto H F Gude Collectie NIMH
Filmbeelden Haagse Bos en Adelheidstraat 10 mei 1940 Bron HGA
17 augustus 1940 – Politierapport – bominslag in eiland grote vijver
Bezuidenhout Bom Haagsche Bosch Haagsche Courant 17 aug 1940Bos Haarlem’s dagblad 12 okt 1940Bos Tent Het Vaderland 25 dec 1940Bos Op de schaats suveilleren twee Haagse agenten op de Bosvijver in het haagse bos. De vijver is officieel opengesteld voor het schaatsende publiek. 5 jan 1941 ANPFOTO G.V.D. WERFFBos De bosvijver in het Haagse Bos, iS officieel opengesteld voor het schaatsende publiek. 5 jan 1941 ANPFOTO G. V.D. WERFF
Filmbeelden Haagsche Bos Vijvers IJspret 1 januari 1941
Bos IJs Haagsche courant 6 jan 1941Bos IJs Panorama geïllustreerd weekblad in koperdiepdruk 9 jan 1941Bos IJs vijvers in bos 9 jan 1941 Panorama no 3 HGABos IJs Westfriesch dagblad onze courant 22 jan 1940Bos Nieuwe Apeldoornsche courant 21 feb 1941Bos Algemeen Handelsblad 11 mrt 1941Bos Algemeen Handelsblad 5 april 1941
Filmbeelden NSB-propagandafilm. Concert gegeven door de WA van Den Haag en Rotterdam in de Muziektent van de “voormalige” societeit “de Witte” in het Haagsche Bos, waarbij onder het publiek o.a. Zondervan en J.W. Baron van Haersolte van Haerst aanwezig zijn. 1941
Bos Tent Het Vaderland 18 aug 1941
Filmbeelden Haagsche Bos Beukennootjes rapen najaar 1941 Museum Eye
Bos IJs De Telegraaf 22 jan 1942Bos IJs Leidsch dagblad 23 jan 1942
En ook de filmstudios en archief van de filmfabriek Profilti in een pand schuin achter het ministerie op de Bezuidenhoutseweg
Haagse Bos Profilti 194X HGAHaagse Bos Profilti 194xx HGAHaagse Bos Profilti HGABos Het Joodsche weekblad 12 juni 1942
Filmbeelden : Haagse Bos Voorbeeld van de montage van een V2 1945 Bron National Archives USA
1 januari 1945 – Politierapport – Bominslag Haagsche Bosch
20 februari 1945 – Politierapport – bominslagen in Haagsche Bosch (in Sperrgebiet)
21 februari 1945 – bombardement Haagsche Bosch (in Sperrgebiet)
22 februari 1945 – Politierapport – bominslag Leidschestraatweg
28 februari 1945 – bombardement Haagsche Bosch
28 februari 1945 – Politierapport – bominslag Leidschestraatweg
26 februari 1945 – Bominslag Boslaan no 3 en 5 waarbij filmgebouw Profilti beschadigd raakt.
Haagse Bos Profilti 1945 HGABoslaan 3 Profilti Persmededeelingen van Bureau Houtman 28 feb 1945Boslaan 3 Profilti Mededeelingen 9 mrt 1945Haagse Bos Politieagenten houden toezicht bij het verzamelen van uitgeworpen voedselpakketten mei 1945 Collectie NIMHHaagse-Bos-Burgers-verzamelen-uitgeworpen-voedselpakketten-mei-1945-Collectie-NIMH
Tweede Wereldoorlog
Er waren meer bedreigingen voor het Haagse Bos, maar de laatste was de Tweede Wereldoorlog. In die tijd werden van de Koekamp tot aan het Huis ten Bosch bomen gekapt.
Haagse Bos vanaf de Boslaan met de Tent in afbraak 1943 Fotoburo van den Heuvel HGA
Haagse Bos Aanleg tankgracht bij Huis ten Bosch 1943 collectie Niod
Op 3 maart 1945 zouden in het bos aanwezige lanceerinstallaties van Duitse raketten gelanceerd worden, maar door een fout van een Britse inlichtingenofficier wierpen de meeste Britse bommenwerpers hun bommen die dag af op het Bezuidenhout.
Haagse Bos nabij de Laan van Nieuw Oost Indië; bunker deel uitmakend van de verdedigingswerken uit WO II Foto DSO sept 1945 HGAHaagse Bos nabij de Laan van Nieuw Oost Indië; bunkers deel uitmakend van de verdedigingswerken uit WO II 1945 Foto DSO HGABos Gezicht van het Roomhuis Chateau Bleu naar de Leidsestraatweg. okt 1945 Collectie NIMHHaagse Bos 1945 Boek Den Haag 1945 Dr A SchierbeekHaagse Bos gezien vanaf de Laan van Nieuw Oost Indië, oorlogsschade na WO II; op de achtergrond Huis ten Bosch okt 1945 Foto DSO HGAHaagse Bos bij de Boslaan; tankgracht deel uitmakend van de verdedigingswerken uit WO II juli 1945 Foto DSO HGAHaagse Bos nov 1945 DSO HGA
Haagse Bos tankgracht 1946 Foto Politie HGAHaagse Bos. Jonge aanplant en herstel van de oorlogsschade (tankgracht) na WO II. ca juli 1947 Foto Fotopersburo vd Heuvel HGAHaagse Bos. Jonge aanplant juli 1947 fotoburo van den Heuvel HGABos Algemeen Handelsblad 16 sept 1947Haagse Bos Provinciale Drentsche en Asser courant 13 okt 1947Bos Trouw 31 juli 1948Bezuidenhoutseweg Haagse Bos Dempen-tankgrachten.-1948-Ned-Heidemaatsch.-Nationaal-ArchiefBezuidenhoutseweg-Dempen-tankgrachten.-1948-Ned-Heidemaatsch.-Nationaal-ArchiefBezuidenhoutseweg-Haagse-Bos-1948-Ned-Heidemaatsch.-Nationaal-ArchiefBezuidenhoutseweg Haagse Bos Dempen-tankgrachten.-1948-Ned-Heidemaatsch.-Nationaal-ArchiefBos Trouw 7 dec 1948Haagse Bos Herplant 1948
Bos Algemeen Handelsblad 24 feb 1949Haagse Bos Aanleg vijvers 1949
1950
Bos Bosvijver 1950 Foto FriezerBos Luchtfoto van paleis Huis Ten Bosch. 20 mei 1951 ANP PHOTO G. V.D. WERFFHaagse Bos Huis ten Bosch ca 195x collectie Niod
Haagse Bos, schaatsen op een van de vijvers ca 1953 Foto Stokvis HGABos Provinciale Zeeuwse Courant 29 mei 1953Bos duinwater 1 sept 1954 Het BinnenhofHaagse Bos, schaatsen op de vijver feb 1958 Fotoburo Meyer HGABos 9 jan 1959Bos 9 jan 1959Bos 10 jaar na aanplant 9 jan 1959
Haagse Bos Leidsestraatweg het Minangkabousehuis Chateau Bleu van toneelspeler van Dalfsen 28 mei 1956 Foto W J van der Pool HGA
Haagsche Bos Bezuidenhoutseweg 21 jan 1981 Foto E Renson 310-15
Filmbeelden : Korte filmimpressie van een kinderfeest in het Haagse Bos georganiseerd door de De Stichting Haagsche Boschdagen op 6 juni 1984 ‘s middags.
Bos 13 juni 1985 Algemeen DagbladHaagse Bos Zwerver in Bos Foto E Renson dec 1992Haagse Bos 1993 Foto E RensonHaagse Bos januari 1993 Foto E RensonHaagse Bos Foto E Renson 1993Haagse Bos jan 1993 Foto E RensonHaagse Bos informatiebord Foto E Renson 1993Haagse Bos Foto E RensonHaagse Bos Leidsche Straatweg 1994 op achtergrond Château Bleu Foto E RensonHaagse Bos Terras HertenkampHaagse Bos achterkant Zandvliet 1995 Foto E RensonHaagse Bos Foto E Renson 1998