Bezuidenhout 3 maart 1945 zestig jaar later

Fotoboek Bezuidenhout

Verschijning fotoboek BEZUIDENHOUT, brandgrens 3 maart 1945
van de Haagse fotograaf Roel Rozenburg

Vanaf 2 september ligt er een nieuw fotoboek over het Bezuidenhout in de Haagse boekhandels. De Haagse fotograaf Roel Rozenburg maakt een serie fotoboeken over gebombardeerde steden in Nederland. Met beelden van vroeger – prentbriefkaarten – legt hij vast wat er nu van de steden geworden is. In 2005 kwam zijn eerste boek over het Bezuidenhout uit, in 2007 publiceerde Rozenburg Rotterdam brandgrens binnenstad en nu is zijn tweede fotoboek over het Bezuidenhout uit. Het vorige boek over de gebombardeerde Haagse wijk is al lange tijd uitverkocht.
Het nieuwe fotoboek over het Bezuidenhout, in zwart-wit en kleur, is bijzonder. Het geeft een beeld van een wijk, die door het bombardement een groot deel van zijn grandeur verloren is.

In het eerst boek Bezuidenhout kwam al naar voren dat deze Haagse buurt, vlak bij het Centraal Station, een woonbuurt was waar eens veel statige herenhuizen stonden. Het was een gegoede buurt waar de middenklasse – artsen, hogere ambtenaren en leraren – woonde en waar na de Eerste Wereldoorlog ook de rijksoverheid zich vestigde.
Het is ook opmerkelijk hoeveel oude prentbriefkaarten, het basismateriaal van Rozenburg’s boeken, zijn gemaakt van het Bezuidenhout. Het nieuwe fotoboek van Rozenburg is samengesteld met allerlei unieke beelden van het Bezuidenhout vroeger en nu.
Op een indringende wijze laat Rozenburg zien wat er na de Tweede Wereldoorlog van het Bezuidenhout is geworden. Tot ver in de jaren zestig bleven delen van het gebombardeerde gebied braak liggen. Oude panden, die het bombardement wel hadden doorstaan, werden in de loop van de jaren gesloopt om plaats te maken voor kantoren. Met de ontwikkeling van het Beatrix- kwartier, een grootschalig project aan de Prinses Beatrixlaan van zeker 400.000 vierkante meter kantoren, is het Bezuidenhout behalve woon- ook kantorenwijk geworden.

In het boek staan oude foto’s, luchtfoto’s en prenttkaarten van vroeger. Sommige huizen, straten en pleinen zijn er niet meer of hebben een hele andere naam. Tussen nieuwbouw is hier en daar een historische pand te ontdekken.
Bezuidenhout brandgrens 2 maart 1945 geeft een verbluffende kijk op de wijk, die zijn naam ontleent aan de locatie – ten zuiden van het hout – het Haagse Bos.

Fotoboek Bezuidenhout, brandgrens 3 maart 1945 Formaat 17 bij 23 centimeter oblong gebonden ISBN 978 90 76915 21 0 Prijs € 19,95

Meer informatie:

Roel Rozenburg
roel@hannaboek.nlOf:
06-54685043 (mobiel)
070-3851750 (thuis)