Mijn deelauto
Een eigen auto voor de deur geeft gemak, maar kost ook veel geld. Als je niet veel rijdt is een auto delen of huren goedkoper én beter voor het milieu. Staat jouw auto een groot deel van de tijd stil? Dan is een deelauto waarschijnlijk goed te doen. Je kan een auto delen met buurtgenoten of kiezen tussen aanbieders. Op dit moment wordt er in Bezuidenhout een nieuw initiatief opgestart met DEEL. Lees snel verder of het iets voor jou is!
Autodelen raakt snel ingeburgerd: in 2019 telde Nederland al meer dan 50.000 deelauto’s en steeds meer mensen maken er gebruik van. Overal in het land vind je deelauto’s van buurtgenoten via diensten als SnappCar of MyWheels. Ook staan op veel plekken deelauto’s van bedrijven zoals Greenwheels. Den Haag telt inmiddels 3.700 deelauto’s. In Bezuidenhout zijn MyWheels (samen met Buurauto), SnappCar en Greenwheels actief, en daar komt nu dus het nieuwe concept van DEEL bij.
Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren om een auto te gebruiken. Naast het klassieke huren van een auto en er eentje kopen of leasen zijn er de verschillende vormen van auto delen, namelijk:
- “Klassiek” auto delen via een organisatie (bijvoorbeeld Greenwheels)
- Peer-to-peer carsharing (bijvoorbeeld SnappCar)
- Particulier auto delen (bijvoorbeeld DEEL)
Klassiek auto delen
Klassiek auto delen is de vorm waarbij een organisatie auto’s beheert op vaste parkeerplaatsen en deze verhuurt aan particulieren en bedrijven. In tegenstelling tot het ‘gewone’ auto huren staan de auto’s bij huurders in de buurt. Dit maakt het een stuk makkelijker om de auto te huren. Hierdoor zijn deze auto’s ook beter geschikt voor als je even snel voor een korte tijd een auto nodig hebt.
Voordelen:
- Auto’s zijn gemakkelijk te reserveren.
- De sleutel ligt al klaar in het dashboardkastje.
- Je weet wat je krijgt (qua type auto en locatie).
Nadelen:
- Langere ritten met relatief veel uren en kilometers zijn vaak wat duurder dan bij peer to peer carsharing.
Peer-to-peer carsharing
Peer-to-peer carsharing is de laatste jaren erg in opkomst en heeft veel aandacht gehad in de media wanneer er bericht werd over de deeleconomie. Het is vergelijkbaar met het klassieke autodelen, maar dan huren particulieren de auto’s van andere particulieren.
Voordelen:
- Er is keuze uit veel verschillende typen auto’s.
- Het is sociaal om van elkaar te huren.
- Je kunt zelf je auto verhuren en hier dus geld mee verdienen.
Nadelen:
- Je moet voor de reservering en de sleuteloverdracht contact hebben met de betreffende particulier. Dit werkt niet altijd even snel en gemakkelijk als bij het klassieke autodelen. Tegenwoordig is er ook ‘SnappCar keyless’ wat dit makkelijker maakt.
- Er is minder eenduidigheid in de kosten, particulieren kunnen dit namelijk zelf bepalen.
Particulier auto delen
Met particulier auto delen wordt de auto gebruikt door een beperkte groep mensen in besloten kring, vaak via een coöperatie.
Voordelen:
- Iedereen kent elkaar, als particuliere verhuurder weet je dus wie je auto huurt.
- Je deelt alle kosten met elkaar, daarmee ben je vaak goedkoper uit dan bij een organisatie.
- De administratie kan gefaciliteerd worden door een externe organisatie, tegen geringe kosten. Waardoor het voor iedereen duidelijk is wie wat moet betalen.
Nadelen:
- Er moet wel een groep zijn om bij aan te sluiten of je moet zelf een groep creëren.
- Het is onderling meer geregel.
DEEL: nieuw initiatief voor coöperatieve deelauto’s
DEEL is ontstaan uit de frustratie over straten vol geparkeerd met auto’s en daardoor weinig ruimte om buiten te spelen en te leven. Zo werd het idee geboren om auto’s uit de weg te ruimen maar nog steeds een wagen in je straat te kunnen gebruiken. Samen met anderen (https://wijzijndeel.nl). DEEL helpt buren met samen auto’s bezitten: autodelen. Het recept: 1 buurtcoöperatie, een handjevol gloednieuwe leasebakken plus een flinke snuf eigen verantwoordelijkheid.
Door de kosten te delen, is vrijwel iedereen stukken goedkoper uit dan wanneer je zelf een auto hebt of leaset. Bovendien zijn de auto’s altijd nieuw, goed onderhouden en de auto’s hebben een vaste parkeerplek in de buurt. En met minder auto’s komt er meer ruimte in de straat voor bijvoorbeeld groen of een speeltuin. Zo’n coöperatie oprichten lijkt lastig maar de non-profitorganisatie ‘Wij zijn DEEL’ kan jou helpen. Een coöperatie kan zelf kiezen voor kleine en grote (elektrische) leaseauto’s, op basis van advies over de wensen en voorkeuren die de deelnemers hebben.
Heb je interesse in dit initiatief, neem dan contact op met Duurzaam Bezuidenhout (duurzaam@bezuidenhout.nl) of direct met DEEL (info@wijzijndeel.nl).
Tips voor autodelen
- Zet voor jezelf op een rij hoe vaak je de auto gebruikt. Kun je makkelijk een deel van de autokilometers vervangen door de fiets of het openbaar vervoer? Dan is autodelen voor jou al snel aantrekkelijk. Bekijk een rekenvoorbeeld.
- Op ritjeweg.nl vind je eenvoudig alle deelauto’s bij jou in de buurt.
- Ga voor een elektrische deelauto (of anders een hybride), dat is nog milieubewuster dan een deelauto op benzine.
- Voor een vakantie is een huurauto vaak voordeliger dan een deelauto, zeker als je ruim van tevoren reserveert. Ook deelautobedrijven bieden vaak aantrekkelijke huurtarieven voor een weekend of een week huren.
Elektrische deelauto Bezuidenhout
Ook in Bezuidenhout is een elektrische deelauto (van MyWheels/Buurauto) beschikbaar. Je kunt deze huren via MyWheels. De auto heeft een vaste parkeerplek én een eigen laadpaal in de Spaarwaterstraat, zo’n vijf meter van de hoek Spaarwaterstraat – Cornelis Houtmanstraat. Deze elektrische deelauto is gerealiseerd op initiatief van de werkgroep Duurzaam Bezuidenhout. In december 2019 maakte Buurauto bekend dat het is samengegaan met MyWheels.
Delen in coöperatievorm
Behalve een auto delen via bedrijven als MyWheels en GreenWheels zijn er ook initiatieven die uitgaan van delen met buurtbewoners via een coöperatie.
Regentessekwartier
In het Regentessekwartier is sinds december 2019 ‘Coper Deelt‘ actief. Coper Deelt is voor bewoners die het slim en leuk vinden (elektrische) auto’s en eventueel ook andere voertuigen te delen met hun buurtbewoners. In coöperatief verband, zodat je zelf de touwtjes in handen hebt. Je deelt de auto met buurtbewoners die je kent, of op deze manier leert kennen. In de toekomst wil Coper Deelt ook andere voertuigen delen, elektrische fietsen, bakfietsen of scooters bijvoorbeeld. Coper Deelt is opgericht met hulp van ‘Wij zijn Deel’.
Den Haag wint Autodeel Award 2019
De gemeente Den Haag heeft op 19 december 2019 de Autodeel Award 2019 gewonnen. Den Haag won de door Natuur & Milieu georganiseerde award, omdat de stad van de vijf genomineerden autodelen het beste stimuleert. Zo steeg het aantal deelauto’s afgelopen jaar van 2.600 naar 3.700. Daarnaast liet de gemeente blijken autodelen belangrijk te vinden door startsubsidies voor lokale autodeelcoöperaties en voor elektrische ‘free floating’ deelauto’s.