Isolatie
Goede isolatie van uw woning zorgt voor lagere energiekosten en een hoger comfort. Met isolerend glas en isolatie van dak, muren en vloer verliest uw huis veel minder warmte en hoeft u minder hard te stoken. Tocht en vochtproblemen verminderen bovendien. Er zijn veel verschillende soorten isolatie die u kunt gebruiken. Kies een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde – betere isolatie bij eenzelfde dikte – dat zorgt voor meer besparing. Isolatie van natuurlijke materialen zoals houtvezel en cellulose zijn heel duurzaam.
Begane grond vloer: Vloerisolatie brengt u aan tegen de onderkant van de begane grondvloer, via de kruipruimte.
- De kruipruimte moet minstens 35 centimeter hoog zijn, bij houten vloerbalken gemeten vanaf de onderkant van de balken omlaag. Dat kan met thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS of schuim of glas- of steenwol.
- Op de bodem van de kruipruimte komt een dampremmende folie van kunststof (bij voorkeur PE, want PVC bevat vaak schadelijke stoffen) of een laag met schelpen. Dit voorkomt dat het isolatiemateriaal vochtig wordt. Voor kruipruimtes waarin af en toe een laag water staat, is er luchtkussenfolie (zogeheten Mioteen KR4) dat kan drijven; ook een laag piepschuimchips (EPS) isolatiemateriaal kan uitkomst bieden.
- Lopen er CV leidingen in de kruipruimte? Dan loont het de moeite deze gelijktijdig rondom van isolatie te voorzien.
- Vergeet niet ook de naden rondom het kruipluik dicht te maken met tochtband en het luik aan de onderkant te isoleren.
Gevel: U kunt de muren van uw historische woning aan de binnenkant isoleren.
- Plaats een voorzetwand van houten latten en gipsplaten tegen de binnenkant van de buitenmuren. De isolatie komt tussen de oude en de nieuwe muur.
- De muren komen zo ongeveer 10 cm naar binnen. U verliest zo een klein beetje vloeroppervlak. De nieuwe wand kunt u afwerken met stuc, behang of muurverf.
- Isolatie vanaf de binnenzijde is duurder dan spouwmuurisolatie, maar goedkoper dan isolatie van de buitenzijde. Deze methode is geschikt als het huis geen spouwmuren heeft én het aanzien van de gevel niet mag veranderen.
- Maak ook alle kieren en naden goed dicht.
- Gevelisolatie werkt het beste als u ook de ramen van isolerend glas voorziet.
Dak: Een pannendak isoleert u aan de onderzijde, een plat dak kan het beste aan de bovenkant worden geïsoleerd.
- Neem voor de manier waarop u uw dak kunt isoleren contact op met een deskundige. Eventuele dampremmende folies moeten op de juiste manier worden aangebracht, zo voorkomt u vochtproblemen en dakrot. Een pannendak kunt u vervolgens zelf aan de binnenkant isoleren.
- Heeft u een plat dak? Laat de uitvoering dan over aan een deskundige. Kies bij voorkeur voor mechanische bevestiging van de isolatie. Als het isolatiemateriaal gelijmd wordt , kan het later niet worden gescheiden en hergebruikt.
Kierdichting: Uw woning is pas echt goed geïsoleerd als ook alle kieren meteen dichtgemaakt worden.
- Oudere woningen zijn vaak tochtig. Het is onaangenaam en er lekt veel warmte weg. Kierdichting zorgt voor een betere luchtdichtheid van uw huis. Hierdoor ontsnapt minder warmte ongewenst uit de woning, met lagere stookkosten als resultaat.
- Het gaat om de kieren van te openen ramen en deuren, rondom de ramen, kieren tussen vloeren, muren en daken, naden rondom het kruipluik en rondom leidingen die de meterkast binnen komen, meteen goed dicht gemaakt worden. Dat kan met kit en tochtband of een soort verf die droogt tot een luchtdichte folie.
- Meer tips over tochtband en brievenbus-tochtafsluiters vindt u op de pagina Eenvoudig energie besparen.
Advies: Bekijk uw hele woning voordat u een deel gaat (laten) isoleren. Als u alleen de gevel isoleert, maar niet de vloer, kunnen er soms vochtproblemen ontstaan. Vakspecialisten uit het Bezuidenhout geven u graag advies, neem contact met hen op via email.
Ventilatie: In een goed geïsoleerde woning is ventilatie ook belangrijk voor een goede gezondheid. Zet ook als het buiten koud is elke dag even een (klep)raampje open. De drogere lucht van buiten warmt sneller op, waardoor u minder energie verbruikt. Daarnaast is het belangrijk te controleren of er in uw woning natuurlijke afvoerkanalen zijn en of deze niet zijn dichtgezet of vervuild zijn en of de mechanische afzuiging goed werkt.
Meer informatie vind u op www.milieucentraal.nl