Kosten en subsidies groendak
De kosten van een groendaksysteem variëren afhankelijk van de gewenste opbouw van het pakket. Een licht systeem dat het grind op uw dak kan vervangen (en waar u subsidie voor kunt aanvragen), is al te koop voor 35 à 40 euro per m². Daarnaast zijn er bijkomende kosten die per situatie kunnen verschillen. Heeft u bijvoorbeeld een plat of een hellend dak? Is de ondergrond van uw dak geschikt voor een groendak? Laat u het leggen of legt u het zelf? Kunt u gebruik maken van een subsidie?
De eerste stap bij het aanleggen van een groendak is beoordelen of de dakbedekking nog van goede kwaliteit is. Moet die worden vervangen, dan zijn er meerdere mogelijkheden, zoals bitumen, PVC en EPDM. Een bitumendakbedekking kost gemiddeld 45 euro per m² en heeft een levensduur van 25 jaar. PVC gaat net zo lang mee, kost gemiddeld 55 euro per m², maar is wortelbestendig. Dat laatste geldt ook voor EPDM, maar dit kost gemiddeld 50 euro per m² en heeft een levensduur van 40 jaar. EPDM wordt vaak de ideale ondergrond voor een groendak genoemd.
TIP Het vervangen van de dakbedekking, al dan niet samen met het leggen van een groendak, is het moment om het dak te isoleren. Die dakisolatie kan onder maar ook bovenop de dakbedekking en onder het groendak worden aangebracht. Dakisolatie verdient zich gemiddeld in 5 tot 7 jaar terug. De gemeente Den Haag verstrekt in 2018 subsidie op dakisolatie. |
Laten leggen | Zelf leggen | Collectief dak | Subsidies |
Laten leggen
De kosten van een groendak hangen om te beginnen af van het type dak dat u heeft en hoe goed bereikbaar dit is. Op een plat dak is een groendak aanleggen makkelijker dan op een schuin dak. Daarnaast zijn de kosten natuurlijk sterk afhankelijk van uw wensen. Een groendak met sedummatten is het goedkoopst. Wilt u een complete daktuin dan bent u duurder uit. De aanlegkosten voor een groendak variëren van 40 euro per m² voor een sedumdak tot 120 euro per m² voor een intensief begroeide daktuin (prijspeil 2018, volgens MilieuCentraal). De gemiddelde kosten voor het laten aanleggen van een sedumdak schommelen tussen de 60 en 80 euro per m².
Voor een duidelijk beeld van de kosten van een groendak, kunt u het beste een offerte aanvragen bij een gespecialiseerd hovenier. Sommige van hen voeren een kwaliteitskeurmerk voor groenprofessionals, het GroenKeur. Daarnaast is er een richtlijn voor groendaken om foutieve constructies te voorkomen. Het voordeel van laten doen is dat u garantie krijgt op de uitgevoerde werkzaamheden.
Zelf leggen
Bent u handig en hebt u groene vingers, dan kunt u een groendak ook zelf aanleggen. Daarvoor zijn kant en klare doe-het-zelf pakketten in de handel. Zo’n pakket om zelf een eenvoudig groendak aan te leggen, is al te koop vanaf 35 à 40 euro per m² .
TIP Legt u zelf een groendak op uw dak, vergeet dan niet een verhuislift te huren. Dat scheelt u een hoop sjouwwerk en het houdt uw huis schoon. |
TIP Ligt uw dak hoog of is het moeilijk bereikbaar, gebruik dan geen sedummatten (ongeveer 30-50 kg per mat), maar zaaigoed of popjes. Popjes zijn kleine plantjes die je in de substraatlaag steekt. Deze worden geleverd in trays en zijn eenvoudiger te handelen. |
Collectief groendak
Wilt u de kosten van een groendak drukken, dan kunt u met de buren een collectief groendak aanleggen. Samen inveteren is ook interessant als u het onderhoud van het groendak wilt uitbesteden.
Gemeente Den Haag
Tot 1 december 2018 verleende de gemeente Den Haag subsidie op de aanleg van een groendak. Een van de voorwaarden was dat het groendak minstens 10 m² groot is en dat het dak een helling heeft van maximaal 35 graden. Het ging om een subsidie van 25 euro per m² tot een maximum van 50% van de aanlegkosten. Zeer waarschijnlijk gaat de gemeente deze subsidie opnieuw verlengen. In het coalitieakkoord staat namelijk dat de gemeente de aanleg van groendaken wil blijven stimuleren in het kader van klimaatadaptatie. Voor 2019 wordt een nieuw subsidieprogramma verwacht. Dus houd de website van de gemeente in de gaten.
Hoogheemraadschap van Delfland
Ook het Hoogheemraadschap van Delfland verstrekt subsidies op groendaken. Daarmee wil ze particulieren stimuleren klimaatadaptieve maatregelen te nemen. De subsidie omvat alle kosten voor het maken van een groendak, inclusief advisering, tot een maximum van 25% van de totale kosten. Deze subsidie kan worden gecombineerd met een eventuele subsidie van de gemeente Den Haag. Kijk hier voor de voorwaarden.
TIP Hebt u plannen voor een groendak en bent u geïnteresseerd in subsidie, wees er dan op tijd bij. Voor de subsidies van de gemeente en het hoogheemraadschap geldt: op=op. |