Wat is een groendak
Een groendak is een dak waarop vegetatie groeit. Niet iedere vorm van vegetatie kan op een dak. Groendaken worden meestal beplant met vetplantjes (sedum). Deze plantjes kunnen goed tegen zowel hoge als lage temperaturen, zon en schaduw en zijn licht van gewicht.
Een groendak ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook tal van andere voordelen. Een groendak draagt bij aan uw wooncomfort, een beter milieu en het kan een goede financiële investering zijn. Bent u een beetje handig, dan kunt u een groendak ook makkelijk zelf leggen.
Opbouw groendaksysteem | Twee typen groendaken |
Een groendak ligt op de dakbedekking. Er zijn drie soorten dakbedekking: bitumen, PVC (kunststof) en EPDM (rubber). Een groendaksysteem bestaat uit de volgende elementen:
1. Wortelwerende folie
Beschermt de onderliggende dakbedekking tegen beschadigingen door de wortels van de beplanting. Hoeft niet te worden toegepast bij een PVC- of EPDM-dakbedekking.
2. Waterbufferende laag
Beschermt de onderliggende lagen, verdeelt het water gelijkmatig en voorkomt het ontstaan van plassen.
3. Drainagelaag
Slaat het water op en verdeelt dit gelijkmatig over het dakvlak. Heeft de structuur van een eierdoos. Elk compartiment heeft een perforatie. Dit verzekert de buffering van water in droge perioden en een snelle drainage van water in natte perioden. Is gemaakt van hergebruikte kunststof.
4. Filtervlies
Laat het water in de drainagelaag komen en houdt de grond op zijn plek. Is een dun geweven doek.
5. Substraatlaag
Vormt de voedingsbodem voor de beplanting. Is de ‘grond’ waarin de planten van het groendak wortelen. Bestaat uit een combinatie van lichte (keramische en organische) materialen met voedingsstoffen.
6. Beplanting
Kan bestaan uit vetplantjes (sedum), mossen, kruiden en (sier)grassen, maar ook uit struiken en bomen. Hoe omvangrijker de beplanting des te dikker de substraatlaag moet zijn. Doorgaans wordt een combinatie van plantensoorten toegepast. Op schaduwrijke plekken, bijvoorbeeld rondom schoorstenen of onder zonnepanelen, slaan namelijk andere plantensoorten aan dan op zonrijke plekken.
7. Dakrandprofiel
Scheidt het groendak van het grind of de tegels die als vegetatievrije zone dienen. Is van aluminium en wordt met klittenband op de dakbedekking bevestigd.
8. Grind (of tegels)
Vult de ruimte tot de dakrand op. Volgens de wet moet het sedum 30 centimeter van de dakrand liggen. Dit voorkomt dat het sedum over de rand gaat hangen en zo bij brand tot gevaar kan leiden. Ook zorgt het grind voor een betere afvoer van water. En het gaat lekkages tegen, bijvoorbeeld bij schoorstenen, omdat het groendaksysteem vaak hoger is dan de loodslab.
Extensief groendak
Op een extensief groendak kunnen verschillende soorten vetplanten (sedum), mossen, kruiden en grassen groeien. Voor een gezond groendak is een substraatlaag nodig van minimaal 6 centimeter. Een dunnere laag buffert minder water. Als tijdens een langere droogteperiode niet extra wordt gesproeid, bestaat het risico dat het groendak in een ‘dood’ dak verandert.
Een extensief groendak is relatief dun en licht. Het kan dan ook op vrijwel elk dak worden geplaatst, zowel op platte als hellende (tot 35°). Een extensief dak vraagt relatief weinig onderhoud, maar er kan niet intensief op getuinierd worden.
Intensief groendak
Op een intensief groendak kan wel intensief getuinierd worden. Op deze variant kunnen gazons, struiken en bomen groeien. Soms bevatten ze zelfs vijvers. Ze worden dan ook wel daktuinen genoemd. Intensieve daken hebben een substraatlaag van 15 centimeter of meer. Het gewicht van een intensief groendak betekent een grote belasting voor de dakconstructie. Deze variant wordt dan ook vooral toegepast op openbare gebouwen en kantoren. Een intensief groendak op een bestaande woning leggen, is financieel kostbaar vanwege de constructieve aanpassingen die vaak nodig zijn. Net als een gewone tuin vragen intensieve groendaken om geregeld onderhoud.
Onderhoud
Een intensief groendak moet je bijhouden als een normale tuin. Een extensief groendak heeft nauwelijks onderhoud nodig. Een à twee keer per jaar controleren of de waterafvoer schoon is en zo nodig onkruid en uitlopers van bomen weghalen, is voldoende. Bij een substraatlaag dunner dan 6 cm kan het nodig zijn om te bemesten en in droge periodes extra water te geven.
WEETJE Er zijn zo’n 200 soorten sedum. Een dak met sedum blijft het hele jaar groen. In de zomer trekken de bloeiende vetplantjes veel bijen aan. Meeuwen daarentegen vinden een groendak maar niks. Zij broeden liever op een grinddak dat meer op hun natuurlijke habitat lijkt. Je kunt een groendak leggen op een plat dak, maar ook op een hellend dak tot een hoek van 35°. |