Groendak op mijn dak
In principe kan op elk (plat) dak een groendak worden gelegd. Er zijn groendaksystemen die zo licht zijn dat ze vrijwel op elk dak kunnen. Welk systeem geschikt is voor uw dak, is onder meer afhankelijk van de constructie van uw dak.
Constructie
De constructie van uw dak moet het gewicht van een groendaksysteem kunnen dragen. Een vuistregel is dat als er grind op het dak ligt of heeft gelegen er ook een groendak op kan. Denk daarbij aan een groendak met een substraatlaag van 6 cm dik en een gewicht van 60 tot 80 kilo per m². Wilt u een dikker pakket toepassen, raadpleeg dan eerst een constructeur of bouwkundig adviesbureau. Zij kunnen vaak al op basis van bestaande bouwtekeningen en constructieve berekeningen beoordelen wat mogelijk is. Dit geldt ook als u het groendak wilt combineren met zonnepanelen en/of een zonneboiler.
Houd er rekening mee dat, als u de aanleg van een groendak wilt combineren met een nieuwe dakopbouw of dakterras, u verplicht bent om bij de gemeente een vergunning aan te vragen. Voor de combinatie groendak-dakopbouw moet naar de draagkracht van zowel het dak als de fundering worden gekeken. In het uiterste geval kan dit betekenen dat de dakopbouw in een zeer licht bouwsysteem moet worden uitgevoerd.
Bouwkundig
Voor een groendak gelden de volgende bouwkundige eisen:
- De onderliggende dakbedekking moet waterdicht en niet ouder dan 10 jaar zijn. Let bij dakbedekking ouder dan 10 jaar op mogelijke beschadigingen en/of vervormingen.
- De onderliggende dakbedekking moet wortelbestendig zijn. Een bitumen dakbedekking is niet wortelbestendig en kan lekkages opleveren. Het alternatief is aanvullende maatregelen te treffen of EPDM te leggen dat wel geschikt is als ondergrond voor groendaken.
- De dakbedekking bestaat niet uit golfplaten of zink. Zink kan niet tegen de organische zuren die uitspoelen, bovendien is zink onvoldoende waterdicht.
- De dakranden moeten minimaal 12 cm hoog zijn. Zijn ze lager dan moet u 10-15 cm van de rand afblijven.
- Bij de loodslab moet minimaal 30 cm grind liggen.
- De schuinte van het dak is niet meer dan 5 graden. Bij een schuinte van 5 tot 15 graden (licht hellend dak) heeft u een ander systeem nodig. Bij een schuinte van 15 tot en met 45 graden (hellend dak) is een anti-afschuifsysteem nodig.
- Een schuine mastiekgoot aan de onderzijde van een schuindak is af te raden in verband met schuifkrachten.
- Op een grindlaag kan geen groendak worden gelegd vanwege de extra gewichtsbelasting. Ligt er grind op het dak, dan moet dit eerst worden verwijderd.