De productie van kleding en elektronica heeft meer negatieve invloed op het milieu dan bijvoorbeeld het eten van vlees, het gebruik van de auto, een vliegtuig of het verwarmen van een huis. Gelukkig zijn er in Bezuidenhout mogelijkheden genoeg waarmee je die impact kunt beperken. Geef kleding en elektronica bijvoorbeeld een tweede leven.

Ibrar Ahmed van Phone-Medic repareert graag je smartphone.
Lente. Voorjaarsschoonmaak. Het moment om ook de kledingkast weer eens onder handen te nemen en je in de stijl van opruimgoeroe Marie Kondo af te vragen of je nog blij wordt van al die kledingstukken. Is dat laatste niet het geval dan kun je in Bezuidenhout met dameskleding terecht bij de Ketting Kledingruil opgezet door Sanne Nusselder. De ketting is een clubje buurtbewoners dat tassen met kleding aan elkaar doorgeeft. Uit deze tassen halen ze items die ze leuk vinden en stoppen ze kledingstukken terug waar ze een ander blij mee willen maken. Het initiatief is in meerdere opzichten duurzaam: kleding krijgt een langer leven, er is minder pakketpost – soms het nadeel van sites als Marktplaats en Vinted – en je leert nieuwe mensen kennen.
Waardeer het, repareer het
Ben je toch nog gehecht aan bepaalde kledingstukken, maar zijn ze kapot? Vaak kunnen ze voor een schappelijke prijs hersteld worden bij een kleermaker in de wijk. Bijvoorbeeld bij Naaiatelier Gholam (Theresiastraat 22a) of Kleermakerij Ruby (Laan van Nieuw Oost-Indië 268). Een kapotte rits hoeft dus geen reden meer te zijn om bijvoorbeeld een spijkerbroek weg te gooien. Waardeer het, repareer het, was een aantal jaren de slogan. Zeker als je bedenkt dat voor de productie van één jeans 10.000 liter water en kunstmest en pesticiden worden gebruikt.
Gooi versleten of niet meer draagbare kleding niet in de vuilnisbak, maar doe het in een van de drie textielcontainers in de wijk (De Eerensplein, Louise Henriëttestraat 10 en Schenkweg 56). Zo kan het nog dienen als grondstof voor andere producten.
Huren of lenen
Net als bij kleding, heeft ook de productie van elektronica, zoals laptops en smartphones, een grote impact op het milieu. Bij de productie komen broeikasgassen vrij en ontstaat gevaarlijk afval. Ook worden er in mobiele apparaten vaak schaarse delfstoffen verwerkt, zoals kobalt, tin en goud. In de Theresiastraat zijn er inmiddels heel wat winkels waar je tweedehands of – hipper gezegd – refurbished laptops en telefoons kunt kopen of je kapotte telefoon kunt laten repareren.
Elke laatste zaterdag van de maand (behalve augustus) kun je tussen 10-14 uur ook terecht bij de vrijwilligers van het Repareercafe in Mariahoeve (Zwedenburg 99). Zij proberen alles met een stekker en schroeven (elektrisch en mechanisch) in overleg met jou een tweede leven te geven.
Spullen die je maar af en toe nodig hebt, zoals een boormachine of een elektrische zaag, kun je ook huren of lenen. Op de site Peerby bieden 522 Bezuidenhouters dat soort mogelijkheden. En anders is er wellicht ook iets op Nextdoor Gratis/Te koop in de buurt te vinden.
Elektronica die je zelf niet meer gebruikt kun je kwijt bij Kringloop Bezuidenhout, Loudonstraat 2. Gooi kleine, kapotte elektronische apparaten niet in de vuilnisbak, maar lever ze in bij de Wecyle-punten bij onder andere Hoogvliet, Spar, Albert Heijn en Blokker.
Kijk hier voor een overzicht van de verschillende mogelijkheden en plekken om spullen in Bezuidenhout te delen.
Zo koop je milieubewust
Bedenk voordat je iets in de winkel koopt of met de muis op de bestelknop klikt:
Heb ik dit artikel wel echt nodig?
Gaat het me ook op de langere termijn plezier opleveren?
Kan ik het ook ergens lenen of huren?