Gemeente Den Haag en de Rabobank hebben onlangs de VvE’s in de Van Reesstraat uitgenodigd om deel te nemen aan de straataanpak Van Reesstraat. Op 28 oktober was er een webinar om alle bewoners over het project te informeren. Na afloop meldden zich al 14 bewoners aan voor een Meerjaren Duurzaam Onderhoudsplan (MDOP). 3 bewoners willen graag advies en begeleiding bij het verduurzamen van hun woningen. 5 bewoners hebben aangegeven als kopgroep te willen meedenken en -doen.
Met de straataanpak in de Van Reesstraat wil de gemeente Den Haag zicht krijgen op hoe je een 100-tal woningen in een straat versneld kunt verduurzamen en kunt voorbereiden op de overgang naar duurzame energie. Het project past binnen het doel van de gemeente om in 2030 energieneutraal. Op die toekomst wil ze alle bestaande woningen in Den Haag voorbereiden.
Energielabel G of F
De Van Reesstraat bestaat uit 108 in 1929 gebouwde open portiekwoningen. Deze zijn verdeeld over 24 VvE’s. De woningen zijn om meerdere redenen geschikt voor de straataanpak. Ze hebben een vrijwel identieke bouw, zijn onderdeel van kleine VvE’s, hebben platte daken (gunstig voor het plaatsen van zonnepanelen) en vallen niet onder beschermd stadsgezicht (voor maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen heb je geen vergunning bodig). Daarnaast valt er wat energiezuinigheid en comfort nog wat te verbeteren. Zo hebben de meeste woningen bijvoorbeeld nog het energielabel G of F.
Ontzorgen
Veel eigenaren beseffen dat het verduurzamen van een woning tal van voordelen heeft, maar vinden het ook ingewikkeld. Dat geldt zeker binnen een VvE waar meer eigenaren moeten instemmen met beslissingen over verduurzamen. Met de straataanpak wil de gemeente de VvE’s in de Van Reesstraat vooral ontzorgen en helpen de eerste stap(pen) op het pad van verduurzamen te zetten. Dat begint met het opstellen van een gratis Meerjaren Duurzaam Onderhoudsplan (MDOP). Dit plan maakt duidelijk wat een VvE kan doen om de woningen goed te onderhouden en tegelijk energiezuinig(er) te maken. Het MDOP wordt verzorgd door het Regionaal Energieloket in samenwerking met WoonConnect. Of een VvE ook met het plan aan de slag gaat, is aan de VvE zelf.
Webinar
De straataanpak startte met een webinar voor de bewoners in de Van Reesstraat. Dit werd ‘live’ gevolgd vanaf 28 ‘computers’. Natuurlijk had Wesley Kisters, als projectleider van de gemeente Den Haag, gehoopt dat alle 108 woningeigenaren in de Van Reesstraat naar de onlinebijeenkomst waren gekomen. Maar hij is zeker niet ontevreden over het aantal deelnemers. ‘Ik ben met name blij over de positieve feedback en de goede vragen die zijn gesteld. Iedereen heeft het hele webinar gevolgd en was enthousiast.’ Uit de reacties haalt Kisters het vertrouwen dat dit project voorziet in een behoefte van de bewoners in de Van Reesstraat. ‘Het merendeel van de deelnemers geeft aan dat ze de tijdens het webinar verstrekte informatie nuttig vinden en meer dan 90% van hen heeft interesse in een MDOP. Dat is een mooi resultaat.’
De volgende stap
De volgende stap is aan de slag te gaan met de bewoners die hebben aangegeven in de kopgroep te willen meedenken en -doen met de straataanpak. Op korte termijn zullen zij bij elkaar gaan komen. Enerzijds om die bewoners diepgaand over de straataanpak te kunnen informeren en anderzijds om de deelnemende partijen een nog beter beeld van de straat en de wijk te geven. Daarnaast zal er bij alle bewoners een brief op de mat vallen met een samenvatting van het webinar en een link waar ze dit alsnog kunnen bekijken. Verder zullen er afspraken worden gemaakt met alle mensen die zich hebben aangemeld voor een MDOP.
Einddatum?
De straataanpak heeft (nog) geen specifieke einddatum. Hij eindigt op het moment dat de gemeente meent dat VvE’s op een goede manier op weg geholpen zijn in het proces van het comfortabeler en energiezuiniger maken van de woningen. Dit betekent echter niet dat de VvE’s in de Van Reesstraat dan worden losgelaten. In de realisatiefase kunnen ze blijven rekenen op de reguliere dienstverlening van de gemeente, in de vorm van ondersteuning door de VvE-balie.