Het heeft even geduurd, maar eco-zonnepark ’t Oor aan de Loolaan is op woensdag 15 juli officieel geopend. Het park met 5700 zonnepanelen voorziet niet alleen in duurzame energie maar ook in duurzaam voedsel. Een primeur is dat het zonnepark het eerste duurzame tractieproject ter wereld is. Half augustus gaat de stekker erin. Je kunt je al aanmelden.
Eco-zonnepark ’t Oor bestaat uit twee delen. Deze worden gescheiden door het fietspad dat vanaf de IJsclubweg door het gebied naar Voorburg loopt. In het zuiden ligt een installatie met 4700 zonnepanelen. In het noorden bevindt zich een installatie met 1.000 panelen plus een biologische moestuin en permacultuur. De zonneparken samen zullen 2 megawattuur aan stroom produceren. De panelen in het noorden leveren ongeveer 320.000 kilowattuur (kWh) zonnestroom per jaar, goed voor zo’n 100 huishoudens. Van de stroom die de panelen in het noorden opwekken, gaat ruim 1,4 miljoen kWh naar het energienet van HTM. Het openbaarvervoerbedrijf gaat het gebruiken voor het Randstadrailtraject tussen de Laan van NOI en Voorburg ’t Loo.
Schapen, eenden, kippen, bijen, padden en een vos
Het permacultuur-gedeelte van het park bestaat uit ongeveer 100 oude rassen vruchtenbomen en meer dan 1100 bessenstruiken. Tussen het groen en de zonnepanelen grazen schapen en woelen eenden en kippen de grond om. Normaliter, want vandaag ontbreken de kippen: een paar nachten geleden zijn ze verschalkt door een vos. In het noordelijk gedeelte langs het pad is een biologische moestuin, die door vrijwilligers wordt onderhouden. Langs de sloten zijn de ecologische zones. Ook het noordelijk gedeelte van het terrein is als een ecologische zone ingericht met een paddenpoel en bijenwoningen. Honing- en wilde bijen delen het gebied. ‘Ze zijn aaibaar’, verzekert een medewerker van de gemeente, verantwoordelijk voor de insecten, ons. ‘Hier laten we de natuur zijn werk doen’, vertelt Jan Verhaaren van Helena Sustainable Innovations, dat het ecologische deel van het park heeft gerealiseerd: ‘De zon zorgt voor gratis energie en de dieren en insecten leveren ook hun bijdrage’. Hij meent dat wat in Bezuidenhout is neergezet ook grootschalig kan worden toegepast.
Duurzame gelijkstroom
Erik Jansen van Energie van Hollandse Bodem, verantwoordelijk voor de bouw van het eco-zonnepark, legt uit dat fase 1 – de aansluiting op het netwerk van HTM nu klaar is. De volgende stap is het direct verbinden van de zonnepanelen met de bovenleiding van HTM. Jansen vertelt dat dit veel voordelen heeft: ‘Doordat de trams van HTM en de metro van RET op gelijkstroom rijden en zonnepanelen gelijkstroom produceren, zullen er minder energieverliezen zijn omdat de stroom niet hoeft te worden omgevormd. Doordat de zonnepanelen vlakbij de bovenleiding zijn geplaatst is er dus ook heel weinig transport van de stroom nodig.’ Hij meent dat het HTM-project een doorbraak kan zijn om een nieuwe standaard te creëren voor het direct voeden van duurzame gelijkstroom naar spoorwegnetwerken. Ook willen EVHB en HTM onderzoeken hoe de opgewekte zonne-energie nog beter gebruikt kan worden, door bijvoorbeeld opslag in accu’s.
Burgerparticipatie
Een onderdeel van het project is dat ook de burgers van Den Haag en omstreken in het project kunnen deelnemen. Tijdens de perspresentatie zegt Jansen van EVHB voor de microfoon dat nadere informatie over deze burgerparticipatie in het najaar volgt. Later tussen de zonnepanelen verklapt hij dat er naar verwachting in totaal voor ongeveer 100.000 euro aan obligaties met een achtergesteld karakter zal kunnen worden ingetekend. Dit zijn obligaties met een iets hoger risico dan ‘gewone’ obligaties, omdat bij een faillissement bijvoorbeeld de bank eerst zijn geld krijgt. Jansen meent echter dat het risico op faillissement gering is, vanwege – volgens hem – gegarandeerde inkomstenbronnen, zoals die van de HTM en een subsidie uit de pot Stimulering Duurzame Energietransitie. Daarnaast zijn de panelen verzekerd tegen schade en vandalisme en ook eventueel inkomstenverlies uit schade is gedekt.
‘Het moet toegankelijk zijn’
Verder verwacht hij dat burgers straks tot maximaal 2500 euro kunnen deelnemen met een minimum van 500 à 1000 euro. ‘Het moet toegankelijk zijn.’ Wat dat laatste betreft zal het project wel nog wat aan vertrouwen moeten winnen. Want nadat EVHB in 2016 de aanbesteding had verworven en begin 2018 de start van het zonnepark aankondigde, bleef het lang stil. Veel van de ongeveer 60 burgers die voor het project hadden ingetekend, geloofden er niet meer in en trokken zich terug. Jansen vertrouwt erop dat dat vertrouwen snel terugkeert nu mensen kunnen zien dat het park er daadwerkelijk ligt. Een bijkomend voordeel is dat obligaties met een achtergesteld karakter een hogere rente uitkeren dan de postcoderoos-regeling in de vorige opzet. ‘Door de omstandigheden hebben we de mensen behoed voor een financiële tegenvaller.’ Aanmelden voor deelname aan het eco-zonnepark ’t Oor kan via oor@evhb.nl