De Mariastraat wordt steeds groener en dat ligt niet alleen aan de lente. Na twee overburen die een groendak op hun fietsenhok legden, pakten Jacqueline en Gert Eshuis het iets groter aan met een groendak op hun schuur en aanbouw.
Terwijl het bij de overburen om ongeveer 10 m² gaat, ligt er bij de familie Eshuis 25 m² sedum op het dak. Dat is 5 m² meer dan noodzakelijk voor een gemeentelijke subsidie van 25 euro per vierkante meter. De aanvraag is nog in behandeling, omdat het groendak al is aangelegd. Zo hadden zij het ook gedaan nadat zij de vloer hadden laten isoleren. Jammer, want voor de subsidie van een groendak moet de aanvraag vóór de aanleg binnen zijn. Zij hopen dat het alsnog goed komt. Maar ook zonder de subsidie zijn zij blij met het groendak. Niet alleen vanwege het fraaiere uitzicht vanaf de eerste etage, maar ook omdat ze met het groendak in hun eigen leefomgeving iets doen aan het hitte-eiland effect en de waterproblemen in Den Haag.
Biodiversiteit duurzaam benutten
Gert vertelt dat hij vanuit zijn werk – hij is adviseur milieu bij Rijkswaterstaat – geïnteresseerd is geraakt in de vraag hoe je biodiversiteit duurzaam kunt benutten. Zo bestaat dit groendak uit een mengsel van sedum met een aantal vlakken bloeiende planten. De sedumlaag van 4 tot 5 centimeter functioneert als waterberging en kan het hemelwater dat valt tijdens de piek van een hoosbui prima opvangen. De planten zorgen voor meer bijen en andere insecten in de tuin. Gert overweegt zelfs om een bijenkorf te plaatsen.
Een meerwaarde van het groendak is voor Gert en Jacqueline dat het in de zomer verkoeling in huis biedt. Dat het in de winter de koude buiten houdt, is volgens Gert relatief. Hij heeft zich namelijk laten vertellen dat natte of bevroren bodem niet extra isoleert.
Voldoende maatschappelijke baten
Het groendak is aangelegd door een sedumkweker uit Holten via een tip van een kennis. Er is niet voor zelf leggen gekozen, vanwege het relatief grote oppervlak en het risico dat bij ondeskundig leggen het sedum later door het dak groeit of de aansluiting met het dak voor vochtproblemen zorgt. Het groendak had ook op de dakkapel gekund. Maar daar is vanaf gezien vanwege de bijkomende kosten voor speciale veiligheidsmaatregelen bij het leggen van het groendak.
In totaal kostte het groendak op de aanbouw, inclusief het leggen, ongeveer 2.300 euro. Kijkend naar de afzonderlijke voordelen (waterberging, insecten, groen, isolatie, mooi uitzicht) grapt Gert dat de kosten-/batenanalyse per onderdeel negatief uitvalt. Tel je echter alle voordelen bij elkaar op dan zijn er voldoende maatschappelijke baten die de investering lonend maken.
Tips
Om nu al aan te geven wat het groendak hem oplevert, vindt Gert nog te vroeg. Wel heeft hij een aantal tips voor mensen die ook een groendak overwegen:
- Kijk eerst of je dakconstructie het gewicht wel aan kan;
- Ben je een beetje handig en is de oppervlakte beperkt, dan kun je het zelf leggen, maar mis je de subsidie;
- Denk bij een investering in zonnepanelen, ook aan een groendak. Het zorgt voor verkoeling en voor meer rendement van de collectoren.
Workshop groendak
Wil u meer weten over een groendak? Op zaterdag 21 april, tijdens Dag van de Aarde, geeft de werkgroep Duurzaam Bezuidenhout een workshop over het onderwerp. Ook wordt aandacht besteed aan het project Groendaken Bezuidenhout. Dit project wil wijkbewoners bewust maken van de voordelen van een groendak en ondersteunen bij een eventuele aanleg.
Locatie: Christus Triumfatorkerk, Juliana van Stolberg