U bent bewoner van Bezuidenhout, Mariahoeve of Marlot. Wilt energie opwekken met zonnepanelen, maar wilt deze panelen niet op uw eigen dak leggen of heeft daarvoor geen mogelijkheid. Dan is voor u een beoogd zonnepanelenproject in Mariahoeve interessant. De werkgroep Duurzaam Bezuidenhout vertelt er graag meer over op de informatiemarkt van De Dag van de Aarde, aanstaande zaterdag 23 april tussen 10.00 en 15.00 uur in de Christus Triumfatorkerk in Bezuidenhout.
Deze actie maakt deel uit van een bredere campagne over het beoogde zonnepanelenproject door een aantal wijkbewoners van Bezuidenhout, Mariahoeve en Marlot (samen: Haagse Hout). Die campagne zal de komende weken van start gaan. Doel daarvan is de serieuze interesse in deelname aan het project – d.w.z. de aanschaf van één of meerdere panelen – te peilen. De werktitel van dit project: ‘Zon op Haagse Hout’.
Coöperatie
Bij voldoende interesse zal worden overgegaan tot de oprichting van een coöperatie voor de plaatsing van maximaal 400 panelen op het dak van het hoofdkantoor van Aegon in Mariahoeve. Het bedrijf stelt zijn daken beschikbaar voor zonnepanelen voor bewoners in de postcodegebieden 2591, 2592, 2593, 2594, 2272 of 2273. Gekozen is voor de ‘postcoderoosregeling‘.
Aanschaf
Na oprichting van de coöperatie kan elke bewoner uit een van deze postcodes één of meerdere panelen aanschaffen. De opgewekte elektriciteit wordt naar rato verdeeld over de deelnemers en jaarlijks bijgeschreven op uw eigen energierekening. De administratie, inclusief onderhoud en verzekering, wordt gedaan door de speciaal hiertoe opgerichte coöperatie. U heeft hier dus geen omkijken naar.
Indicatie
Over prijzen en opbrengsten is in deze fase nog geen informatie beschikbaar. Een vergelijkbaar project in het Statenkwartier – Zon op Museon, gestart in november 2015 – geeft een goede indicatie. Voor €335,- excl. BTW per paneel wekken de deelnemers hun eigen zonnestroom op, zo’n 240 kWh per jaar. Hiervoor krijgen zij een vergoeding van 17 cent per kWh (gegarandeerd voor een periode van 15 jaar).
Voor wie interessant?
- U woont in een flat, appartement, portiekwoning, parterre tussenbouw of een dubbel boven- of benedenhuis;
- U woont in een huurwoning;
- Of de Vereniging van eigenaren (VvE), die zorgdraagt voor het onderhoud van het gedeelde dak, geeft geen toestemming voor een zonnepanelen-installatie.