1 maart 2016 – 400 panelen op de daken van het kantorencomplex van Aegon, direct naast NS-station Mariahoeve. Een zonnepanelenweide gecombineerd met duurzame initiatieven op het voormalig volkstuinencomplex tussen de Schenkkade en het spoor. En een EnergyParty die uiteindelijk leidt tot meer dan 200 zonnepanelen in de Jacob Mosselstraat. Aegon, de gemeente Den Haag en een bewoner van de Jacob Mossel lichtten tijdens een bijeenkomst bij Aegon op 1 maart jl. hun initiatieven toe aan een grote groep bewoners uit Bezuidenhout, Mariahoeve en Marlot (samen ‘De Haagse Hout’) en beantwoordden hun vragen.
Eerste stap
Aegon stelt zijn daken beschikbaar voor zonnepanelen voor bewoners in de postcodegebieden 2591, 2592, 2593, 2594, 2272 of 2273. ‘Gekozen is voor de postcoderoosregeling, gericht op onze bewoners in de wijkdelen die rondom Aegon liggen,’ aldus Hans Degenaar namens het verzekeringsbedrijf. Dat heeft onlangs de dakbedekking van het bedrijf volledig vernieuwd en daarvoor gekozen voor een zeer hoge kwaliteit. Degenaar: ‘Deze bedekking zal zo’n 30 jaar mee moeten kunnen gaan. De installatie hoeft er dus niet tussendoor af voor een nieuwe laag.’ Het vinden van een geschikte locatie voor een grootschalige zonnepaneleninstallatie is de eerste stap. Met het aanbod van Aegon is die gezet.
Coöperatie oprichten
Het is nu aan de burgers, wonend in de postcoderoos, om de volgende stappen te zetten die uiteindelijk leiden tot hun maximaal 400 panelen op het kantorencomplex van Aegon in Mariahoeve. Zo moeten de bewoners zelf een coöperatie oprichten. De opgewekte energie wordt door de coöperatie verkocht aan een energieleverancier naar keuze. De coöperatieleden krijgen de korting verrekend op hun eigen energierekening.
De Coöperatie Zon der Gaslaan is een Haags voorbeeld van een geslaagd bewonersinitiatief voor de realisatie en exploitatie van een zonnepanelen-installatie. ‘De initiatiefnemers zijn inmiddels gepolst of zij hun ervaringen met hun zonnepanelenpark willen delen met bewoners van het stadsdeel De Haagse Hout. Dat is het geval. Het streven is om nog deze maand een vervolgbijeenkomst te beleggen waar de Zon der Gaslaan initiatiefnemers over hun zonnepanelen-installatie en coöperatie vertellen. In afstemming met Aegon en het stadsdeel Haagse Hout,’ aldus een vertegenwoordiger van de werkgroep Duurzaam Bezuidenhout.
Na afloop van de bijeenkomst toonden meerdere bewoners zich daarin geïnteresseerd. Volg onder meer deze website en Facebook Duurzaam Bezuidenhout voor informatie over de vervolgbijeenkomst.
Duurzame energie en activiteiten
Een ander interessant project is ’t Oor. Een gebied tussen het NS-spoor en de Schenkkade dat door de gemeente Den Haag is gekocht met het oog op de realisatie van duurzame energie en activiteiten met een duurzaam karakter. Het bestaat uit een zuidelijk en noordelijk deel, respectievelijk 2 hectare en 1,5 hectare groot. Projectleider Jan Jaap Wesseling van de gemeente Den Haag: ‘De gemeente heeft partijen die een zonneveld voor het zuidelijk deel kunnen ontwikkelen, uitgenodigd om met een concreet voorstel te komen. Het beste plan wint. We verwachten over drie maanden die partij te hebben geselecteerd. Begin 2017 moet het zonneveld klaar zijn. Het zal dan 1 MegaWatt duurzame energie gaan opwekken.’ De keuze voor een postcoderoos- of Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) moet nog worden gemaakt.
Voor het noordelijk deel is de gemeente op zoek naar een particulier initiatief dat hier een duurzame onderneming wil opzetten, bijvoorbeeld op het gebied van stadslandbouw. ‘Komende maandag (7 maart red.) maken wij daarvoor de selectieleidraad bekend via www.denhaag.nl/duurzaam . Voor het eind van dit jaar moet er een plan liggen voor het noordelijk deel,’ lichtte Wesseling toe.
Sneeuwbaleffect
De Jacob Mossel mag zich inmiddels de meest zonnepanelenrijke straat in Bezuidenhout noemen. De start was bescheiden. ‘Een van onze straatgenoten organiseerde een eerste EnergyParty. Een aantal buren vergeleek er elkaars elektriciteits- en gasverbruik,’ vertelde bewoner Rik Hoekstra.
Dat bleek een goede trigger om met zonnepanelen aan de slag te gaan. Hoekstra: ‘Met vier buren vroegen wij offertes aan. Na twee maanden maakten wij onze keuze en bleek ons initiatief een groot aantal buren te inspireren om mee te doen. Inmiddels doen er 15 mee en zijn er meer dan 200 panelen op onze daken plus omvormers en bijbehorende bedrading en extra groepen geïnstalleerd.’ Een heus sneeuwbaleffect. De Jacob Mosselstraat was voor de totale installatie twee dagen afgesloten (zie ook dit artikel). Een van de deelnemers aan de bijeenkomst was benieuwd of het straataanzicht door de grote hoeveelheid panelen niet was aangetast? ‘Nee, vanaf de straat vallen de panelen niet op. Zij liggen op de vlakke daken, uit het zicht,’ stelde Hoekstra de vragensteller gerust.
Ondersteuning vanuit stadsdeel De Haagse Hout
Bij de start van de bijeenkomst bedankte stadsdeeldirecteur Haagse Hout Lilianne Blankwaard Aegon voor de gastvrije ontvangst en wenste zij de deelnemers en sprekers een informatieve bijeenkomst toe met aan het slot concrete acties. ‘Als stadsdeel zijn wij erg blij met deze en andere duurzaamheidsinitiatieven. Wij ondersteunen en faciliteren deze graag!’
Zie ook:
- Subsidieregeling Duurzaamheid door Haagse wijken
- Stadslandbouw Den Haag (in verband met plan duurzame activiteiten ’t Oor)
- WoonWijzerWinkel
- Studiegroepen Zonnestroom voor VvE’s: info via e-mail