Als wethouder Wijsmuller van Duurzaam ‘ja’ zegt, zou er volgend jaar een laadstraat voor elektrische auto’s kunnen zijn in de Jacob Mosselstraat.
Medio december (2015) zou hij af kunnen zijn: het eerste prototype van het oplaadpunt voor de Jacob Mosselstraat. Het enige dat Bram Coremans, die de constructie ontwikkelt, nog moet verzinnen is hoe de vierkante module voor de stekkeraansluiting in een rond hagenaartje past.
Innovatief opladen voor de deur
In Delft heeft Coremans in opdracht van de gemeente al een laadstraat uitgevoerd. Dat was in het kader van het project ‘Innovatief opladen recht voor de deur’. Een demonstratieopstelling van het resultaat staat op de parkeerplaats van de Beta Factory van de Haagse Hogeschool in Delft. De volgende uitdaging is een laadstraat realiseren in de openbare ruimte. En dat zou dus de Jacob Mosselstraat in Buitenhout kunnen zijn. Daar woont Rik Hoekstra, bezitter van een Tesla. Op een energyparty bij hem thuis, werd Hoekstra attent gemaakt op het project van Coremans. Het contact was snel gelegd en beide heren vonden zich in hun verbazing over de weinig efficiënte infrastructuur voor het kunnen opladen van een elektrische auto.
Parkeerprobleem
Met name de witte kruizen bij de oplaadpalen, die aangeven dat de parkeerplek is gereserveerd voor het opladen van elektrische auto’s, zorgen volgens Hoekstra voor extra parkeerproblemen. Binnen een straal van een paar honderd meter van zijn woning telt Hoekstra vier laadpalen met acht afgekruiste vakken. ‘Als ik ’s avonds thuiskom en ik hoef niet op te opladen, kost het me heel wat moeite om in mijn straat een parkeerplek te vinden, terwijl die afkruiste vakken soms niet bezet zijn.’ Jammer van de ruimte vindt Hoekstra. ‘Wat als straks 20 procent van de mensen een elektrische of hybride auto rijdt?’ vraagt Coremans zich af. ‘Op dit moment is dat 3 procent , zo’n 50.000 auto’s van het totale autopark. Maar eind 2016, heeft het CBS becijferd, zullen dat er 90.000 zijn, vooral in de Randstad.’ En dat het hard gaat met die ontwikkeling, weet Hoekstra uit eigen ervaring: ‘Bij mijn Tesla-dealer moet ik drie maanden wachten op een servicebeurt.’ ‘Elk gerespecteerd automerk heeft al een elektrisch model in zijn assortiment’, stelt Coremans.
Slimme oplossing
Tijd dus voor een slimme oplossing: de laadstraat. Dit is volgens Coremans een oplaadvoorziening waarvoor het bestaande parkeerbeleid niet hoeft te worden aangepast en waarvan de impact op de openbare ruimte minimaal is. ‘Het concept is simpel’, legt hij uit. Om te beginnen verdwijnt met de laadstraat de grote oplaadpaal met twee stekkeraansluitingen en de afgekruiste parkeervakken. Daarvoor in de plaats kan er op elke mogelijke parkeerplek een oplaadpunt komen. Zo’n oplaadpunt is niet meer dan een stekkeraansluiting in een waterdichte behuizing. Alle oplaadpunten worden aangestuurd door één basisstation. Dit basisstation vormt de intelligentie van de laadstraat: vanaf hier wordt de autorisatie van de gebruiker en het laden verzorgd. De oplaadpunten en het basisstation op hun beurt worden met kabels aan het openbare net of aan bestaande elektriciteitsaansluitingen aangesloten.
Hagenaartje
Deze behuizing van de oplaadpunten kan van diverse materialen worden gemaakt. In de demonstratieopstelling in Delft zijn ze uitgevoerd in staal, kunststof, hout en beton. Coremans: ‘De module kan verwerkt worden in bij wijze van spreken een plantenbak, stoeptegel of lantarenpaal. Voor de Jacob Mosselstraat denken we aan een hagenaartje, dat past mooi in het straatbeeld omdat er al bij iedere boom in de straat twee van die Hagenaartjes staan.
Goedkeuring
Op dit moment zijn Hoekstra en Coremans druk doende goedkeuring van de gemeente te krijgen voor de uitvoering van hun laadstraat. Op het voorstel dat ze in drie dagen samen in elkaar hebben gezet, werd volgens het tweetal, in elk geval enthousiast gereageerd door medewerkers van het Ingenieursbureau van de gemeente, dat gaat over de duurzame inrichting van de openbare ruimte. Die zien volgens Hoekstra en Coremans met bijvoorbeeld het aanleggen van snellaadvoorzieningen bij de Beatrixlaan zelf ook dat het plaatsen van palen met twee witte kruisen eindig is.
Kostprijs
Nu nog de wethouder. Voor de prijs hoeft Wijsmuller het volgens het tweetal niet te laten: ‘De kostprijs van het concept van de laadstraat beduidend lager is dan wat de gemeente nu kwijt is aan de laadpalen, ongeveer 3.000 euro per paal. Bij voldoende gebruik zou het de gemeente geen geld meer hoeven kosten.’
Om het project meer ‘body’ te geven en de mogelijkheden tot subsidie te vergroten is het als werkgroep ondergebracht bij het Wijkberaad Bezuidenhout.
Informeren
Als de gemeente het plan van de laadstraat ziet zitten, is het volgens Hoekstra en Coremans een kwestie van het informeren van de omwonenden, het vinden van plekken die zowel acceptabel zijn voor de bewoners als zichtbaar zijn voor toeristen, en het leggen van de benodigde bekabeling. Zij hebben er vertrouwen in dat het goed komt: ‘Op dit moment is het nog de onbekendheid met, maar als we het oplaadpunt in de Hagenaar kunnen laten zien, komt het proces vast en zeker in een stroomversnelling. Het is een kwestie van laten zien en dan doen geloven.’
‘Ik schiet er niet veel mee op’, lacht Hoekstra. ‘Nu heb ik bij wijze van spreken een gereserveerde parkeerplaats, straks niet meer.’