Deel lief en leed in je straat!

In Bezuidenhout zijn er verschillende bewoners die oog hebben voor het lief en leed van hun buren. Lief & leedstraten zijn straten waar de buren nog echt naar elkaar omkijken. In het Bezuidenhout nieuws staat een artikel over het Haagse initiatief Lief en leed. De moeite waard om extra te lezen en te ontdekken wie er al actief zijn in de wijk!

Lief & Leed is een project opgezet vanuit de gemeente Den Haag. Met dit initiatief kunnen bewoners zich opgeven als een Lief & Leedstraat en krijgen dan € 75,- contant om daarmee iemand uit de straat in het zonnetje te zetten. Met bijvoorbeeld een bloemetje, fruitmand of ander aardigheidje voor een buurman of -vrouw die dat echt verdient.

 

Een heel actieve gangmaker in West is Emile Markiet, op het eerste gedeelte van de Schenkkade. Twee jaar geleden sprak Jos Spijkers hem over Lief & Leed en Emile was gelijk enthousiast. In het pakket dat een gangmaker krijgt, zitten o.a. Lief & Leed-kaarten, op de achterkant kan de gangmaker dan iets aardigs schrijven. Toen er een paar nieuwe buren kwamen wonen, verwelkomde Emile die met ‘Beste buur, namens Lief & Leed heet ik u welkom in onze straat. Veel succes en plezier in onze wijk!’ Emile vertelt dat elke gangmaker ook nog eens € 150 te besteden heeft. Elk jaar wordt daaruit op de Schenkkade o.a. een barbecue georganiseerd waarop wel 20 mensen komen. “Ze komen met stoelen naar buiten, nemen een koelbox en te drinken mee, echt super. Het is dan echt gezellig en de buren leren elkaar zo nog beter kennen.” Bij het inkopen dat hij samen met een buurman deed, bleek dat ze nog wat geld tekortkwamen. Alle deelnemers hebben toen nog 4 euro gelapt. Ook met Kerst en Pasen doet Emile iets heel leuks voor zijn straat. Met Pasen kreeg iedereen een chocolade paasei dat hij bij de Lidl had gekocht. En met Kerst kreeg iedereen een kerstpakketje dat Emile persoonlijk ging bezorgen. De reacties zijn uiteraard enorm positief. Geen wonder dat de buren hem voordroegen voor de nominatie ‘Gouden Buur Award’. Toen hij dat net niet werd, maakten ze toch een mooie oorkonde voor hem.

 

Benieuwd wie er in West en Oost actief zijn? Kijk op pagina 16 en 17 van de wijkkrant!

Tekst: Paul van Riel, Foto: Els Smeets

Wilt u meer weten over Lief & Leed? Kijk op hun site en meldt u aan!