De 50’er en 60’er jaren

Den Haag, 17 oktober 2006:
DE VIJFTIGER EN ZESTIGER JAREN
HERINNERINGEN VAN BEZUIDENHOUTERS deel II

ca 170 blz, 360 (kleuren)foto’s vooral uit privécollecties.

Toen vorige jaar november mijn boekje ‘jeugdherinneringen van een Bezuidenhouter’ verscheen kon ik niet vermoeden dat dit tot een lawine van reacties van (oud) Bezuidenhouters zou leiden. Veel foto’s, anekdotes, impressies, verhalen en sfeerbeelden zond men mij toe.
Om een lang verhaal kort te maken. Van al dat moois heb ik een NIEUW boek samengesteld waarin de (oud) Bezuidenhouters volop aan het woord komen. Het is een kostelijk boek dat ik als samensteller het best zou kunnen typeren als een ’tijdscapsule die je een paar uurtjes terugbrengt naar de vijftiger en zestiger jaren’.
Wat mag U zoal aantreffen? Verdwenen winkels en winkeliers, heel veel schoolfoto’s van veel scholen in het Bezuidenhout met vaak de namen van de leerlingen. Ook het schoolleven komt aan de orde. Verder veel mooie (foto)impressies van Bezuidenhouters. Voorts wat foto’s over de gevolgen van het bombardement, de bevrijdingsfeesten, straat- en buurtfeesten, kerkelijke activiteiten, een mooi verhaal over een café en natuurlijk de onvolprezen Blauwe tram naar Leiden, Scheveningen, Katwijk en Noordwijk dat nu zo’n mooi filebestrijdingsmiddel zou zijn geweest. Ook het geliefde Hofpleintreintje naar Scheveningen ontbreekt niet evenals de Haagse trams en bussen waar velen herinneringen aan bewaren. Ten slotte hebben enkele inzenders een beschrijving gegeven van het Bezuidenhout C een geheel verdwenen wijkgedeelte. Nu is het een kantorenbuurt bij het Centraal Station en is het verder bekend onder de naam Bezuidenhout-West.

Het boek is met €12,50 (ISBN 90-77032-74-6) laag geprijsd en bevat een schat aan wederwaardigheden uit die tijd. Het is te koop in het Bezuidenhout bij de boekhandels Van Seters en Taurus in de Theresiastraat, bij Van der Sprong in het winkelcentrum Het Kleine Loo in de Mariahoeve waar veel ex-Bezuidenhouters wonen, bij Verwijs in de Passage en Van Stockum op de Herengracht en het Noordeinde 62.

Voor meer informatie kunt u met mij contact opnemen:

Ronald van Onselen
Arch. Krophollerkade 49
2552 ZS Den Haag
tel 070-3974591 thuis of 070-4264289 – kantoor.
Email: RonaldvanOnselen@solcon.nl

Recensie AD (11 januari 2007):

Het Bezuidenhout en de drukte op het middenveld
Wim Willems heeft met de geschiedschrijving van zijn jeugd een heel genre in Den Haag opgang geholpen.
De generatie die in en net na de oorlog is geboren lijkt gegrepen door de behoefte om het leven tijdens de jaren van de wederopbouw vast te leggen, al was het maar voor de kleinkinderen.

Hagenaar Ronald van Onselen (ronaldvanonselen@solcon.nl) nam het Bezuidenhout voor zijn rekening en scoorde met zijn boekje een bescheiden hit. In het vervolg staan de reacties: ‘Herinneringen van Bezuidenhouters’ (€12,50) rijkelijk geïllustreerd met fotootjes van die merkwaardige lege naoorlogse wereld waarin Mariahoeve nog slechts een boerderij was en sommige straten door het bombardement niet meer dan stoepranden waren.

Om zo veel mogelijk lezers aan zich te binden heeft de auteur veel klassenfoto’s opgenomen, want als je erop staat wil je zo’n boekje natuurlijk hebben. Als niet-Bezuidenhouter vond ik toch iemand die ik kende: Martin Snuverink. Hij komt voor in het artikel van Egbert Myjer met wie hij op de Aloysiusschool aan de Rooseboomstraat zat. Als ik mijn ogen dicht doe, zie ik Martin links op het middenveld staan. Het kan ook rechts zijn geweest, want in onze altijd in de verdediging gedrongen ploeg overheerste de chaos. We speelden in Graaf Willem II/VAC 9, het laagste seniorenelftal dat uit een samenraapsel van meer en minder getalenteerde spelers bestond.

Onze aanvoerder, de naar Spanje verhuisde Jacques R., was garagehouder met een Frans familieverleden. Die combinatie zorgde ervoor dat drie spelers in een oude Traction Avant reden en we vaak boven de garage aan tafel zaten om ons te goed te doen aan een keur van Franse gerechten.

Onze keeper Gijs K. droeg als een van de eersten contactlenzen en die was hij tijdens de wedstrijd minstens eenmaal kwijt. Na 1974 spatte het team uiteen, banen en vriendinnen werden belangrijker, dit deel van ons verleden verhuisde naar het archief. Toch zou ik nog eenmaal net als toen zondag om twee uur op het veld willen staan: de zon en de wind in de rug, het leven voor ons.