Dawit Amanuel presenteert "Mijn vlucht uit Eritrea"

  • Maandag 17 december 2018
  • 17:30 – 19:00 uur
  • ANNA & Co Wilhelmina van Pruisenweg 55

Met open armen verwelkomen we Dawit Amanuel. Maandag 17 december presenteert hij zijn boek ‘Mijn vlucht uit Eritrea’ bij ANNA & Co. Dawit vertelt, beantwoordt al je vragen en signeert. Entree is gratis. Kom luisteren. Tip: het boek is een prachtig kerstcadeau.

Een levensgevaarlijke route heeft hij afgelegd. In 2014 vlucht Dawit uit Eritrea. De eindeloze militaire dienst die hem te wachten staat, zonder loon en zonder vrije dagen, zet hem ertoe. Dawit heeft High School dan al afgerond en zit op College. Hij droomt van verder studeren en een goede baan.

De tocht is zwaar. Via Ethiopië gaat Dawit naar Soedan, waar hij in contact komt met mensensmokkelaars. Ze vragen hem $ 1700 voor de tocht door de woestijn naar Libië. Als afwashulp lukt het hem om $ 800 bij elkaar te verdienen, zijn broer in Amerika legt de rest bij.

In de zinderend hete woestijn worden ze belaagd door zandstormen. De mannen dragen vrouwen en kinderen over zandduinen. Eten en drinken is er nauwelijks. Nu en dan worden de vluchtelingen op hun knieën gemaand: “Hoofd achterover, mond open.” Zo krijgen zij een slok water. De hel duurt een week.

In Libië moet Dawit nog eens $ 1700 ophoesten voor de tocht naar Italië. Opnieuw springt zijn broer bij. Met 400 vluchtelingen stapt hij in een kleine boot. “We hebben het gered,” zegt Dawit daarover, “maar een keer was er echt paniek; zelfs de kapitein huilde van angst.”

Een helikopter spot hen en een schip pikt hen op. Ze worden naar Sicilië gebracht. Daar hoort hij dat er in Italië geen werk is voor Eritreeërs. Hij vervolgt zijn reis, naar Nederland. In Willemstad wordt hij heel goed opgevangen door het dorp, de kerk en de voetbalclub.

Zo leert Dawit snel Nederlands. “Contact maken met Nederlanders en veel kunnen oefenen is het belangrijkste”, zegt Dawit. Hij is slim en wil graag rechten studeren. Hij krijgt de kans een schakeljaar te volgen in Eindhoven. Bij Vluchtelingenwerk helpt hij in die periode als juridisch assistent.

Nu studeert Dawit internationaal recht aan de Haagse Hogeschool. Hij volgt zijn droom. Zijn tocht beschreef hij in zijn boek ‘Mijn vlucht uit Eritrea’. Maandag 17 december vanaf 17:30 uur te koop bij ANNA & Co. Voor de prijs hoef je het niet te laten, het boek kost slechts €10.