Coronahulp


Buren helpen waar we kunnen

Algemeen

Hulp bieden                            Hulp vragen

Kleine instructie boodschappen doen

Uitgebreide informatie voor ouderen en kwetsbaren

Corona Buren flyer kort           Corona informatiesheet

Algemeen

Na overleg met gemeente en Stichting Voor welzijn het volgende:

De burenhulpcentrale is al volledig uitgerust met software en kunde om ondersteuning te bieden. Geef wel duidelijk aan welke hulp je kan/wilt bieden. Burenhulp zal dan bezien waar er in de buurt ondersteuning nodig is en wanneer nodig je koppelen aan de hulpvrager.

Een andere optie is aan melden bij: Rode Kruis Ready2Helper

Met vriendelijke groet,
Wijkberaad

Hulp aanbieden

Binnen de Burenhulp Haagse Hout brengen we hulpbieders en hulpvragers bij elkaar, vaak telefonisch om juist ook de niet-digitale doelgroep te helpen. Mochten jullie je aan willen melden, mail dan je contactgegevens naar e.degroen@voorwelzijn.nl (naam, adres, telefoonnummer en hulpaanbod), zij probeert vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Ook telefonisch bereikbaar op 070-2052500.

Hulp vragen

Indien je hulp nodig hebt voor bijvoorbeeld boodschappen of hond uitlaten en dergelijk, ook dan kan je de Burenhulpcentrale bellen of mailen. Mail dan je contactgegevens naar e.degroen@voorwelzijn.nl (naam, adres, telefoonnummer en hulpvraag), zij probeert vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Ook telefonisch bereikbaar op 070-2052500.

Instructie voor burenhulp boodschappen


Hygiëne:
Het belangrijkste is dat burenhelpers tussen ontmoetingen de handen wassen of desinfecteren. Verder uiteraard geen contact met de buren en gepaste afstand houden (zie volgende punten).

  • De klant heeft een boodschappenlijstje klaar met ruim contact geld in een envelop met naam en huisnummer erop;
  • De burenhelper vraagt een handtekening op de envelop voor het bedrag dat deze meeneemt voor de boodschappen;
  • De klant en burenhelper houden gepaste afstand;
  • De burenhelper levert de boodschappen bij voorkeur aan de deur, inclusief de bon en het wisselgeld. Als de klant niet in staat is de boodschappen zelf te verplaatsen, dan kan met in acht-neming van gepaste afstand daarbij geholpen worden;
  • Burenhelpers nemen waar mogelijk zelf klein geld mee als wisselgeld achter de hand.

Uitgebreide informatie voor ouderen en kwetsbaren

Om verspreiding van het coronavirus te reduceren adviseert de overheid onder andere bezoek aan ouderen en andere kwetsbare mensen te beperken. Tegelijkertijd wordt er ook geadviseerd om als ouderen geen gebruik te maken van het openbaar vervoer en (grote) gezelschappen te vermijden. Hierdoor heeft u wellicht behoefte aan een vorm van ondersteuning.

Voor welzijn


Is bereikbaar via wijkcentrum Mariahoeve (Ivoorhorst 155) voor spoedeisende (hulp)vragen: wijkcentrummariahoeve@voorwelzijn.nl , 070 – 205 24 50 tussen 9.00 en 17.00 uur.

Burenhulp


Binnen de Burenhulp Haagse Hout brengen we hulpbieders en hulpvragers bij elkaar, vaak telefonisch om juist ook de niet-digitale doelgroep te helpen. Mocht u hulp kunnen gebruiken, mail dan uw contactgegevens naar Esther de Groen: e.degroen@voorwelzijn.nl (naam, adres, telefoonnummer en hulpvraag), zij probeert vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Ook telefonisch bereikbaar op 070 – 205 25 00.

Rode Kruis


Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met vragen rond het coronavirus. Het nummer is 070 – 445 58 88.
De hulplijn is bedoeld voor de kwetsbaarste mensen, zoals ouderen die door de corona-uitbraak hun huis niet uit kunnen, maar ook voor zieken en de mensen in hun omgeving. Het nummer kan ook worden gebeld voor praktische tips.
Het Rode Kruis richt zich in eerste instantie op hulp via de telefoon. Aan de mensen wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe ze online hun boodschappen kunnen doen. Als blijkt dat telefonische hulp niet voldoende is, wordt gekeken of een vrijwilliger kan worden ingezet.

RIVM


Heeft u specifieke vragen over het coronavirus? Het RIVM heeft een speciale telefoonlijn geopend die u dagelijks van 8.00-20.00 uur kunt bereiken via 0800 – 133 51.

Ouderenconsulent


Heeft u vragen die u graag met de ouderenconsulent zou willen bespreken? Neem contact op met:
Joannemie van Dijk, Ouderenconsulent Voor Welzijn Bezuidenhout
j.vandijk@voorwelzijn.nl , 06 – 510 537 32 of 070 – 205 24 50

De Luisterlijn


Praten lucht op. Doordat de overheid adviseert om bezoek aan ouderen te beperken is dat u (sneller) in een sociaal isolement terecht komt. De Luisterlijn kan dan een uitkomst bieden. De Luisterlijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Iedereen die behoefte heeft aan een luisterend oor kan bellen met het telefoonnummer: 070 – 345 45 00.
Naast bellen, kunnen mensen de Luisterlijn ook via de email (ehulp@deluisterlijn.nl) of chat (www.luisterlijn.nl) bereiken. De chat is dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur open. Net als de telefoonlijn worden ook de chat en de e-mail van de Luisterlijn bemand door vrijwilligers.

Vraag elkaar


Bent u momenteel aan huis gebonden en heeft u behoefte aan een fijn gesprek, iemand die naar u luistert en eventueel een vraag voor u kunt oplossen? De inspiratiecoaches van Vraagelkaar zoeken samen met u naar een lieve buurtgenoot, waarmee u nu alvast kunt kletsen. En straks lekker kunt genieten van een kopje koffie, spelletje of wandeling. Hoe fijn is dat?

Heeft u een wens? Heeft u een vraag? Zoekt u iemand die naar u luistert? Onze Vraagelkaar inspiratiecoaches zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 – 17.00 uur via 088 – 787 89 01. In het weekend kunt u ons ook bereiken via de website www.vraagelkaar.nl of via vraag@vraagelkaar.nl

Spar


De Spar in Benoordenhout bezorgd momenteel zowel boodschappen als maaltijden. Normaliter bezorgen zij alleen op vrijdag, echter nu in deze uitzonderlijke tijd bezorgen zij zoveel mogelijk dagen in de week en zijn hier ook tijdelijk geen bezorgkosten aan verbonden. De boodschappen kunnen telefonisch doorgegeven worden op telefoonnummer: 070 324 3200 of online besteld worden op www.spar.nl.
Adres: Breitnerlaan 271, 2596 GZ Den Haag
Geopend: Ma t/m Vrijdag 8.00-19.00 uur, Zaterdag 8.00-18.00 uur, Zondag 10.00-17.00 uur.

Versmarkt Vreeburg


Bij Versmarkt Vreeburg uit Leidschendam kunt u zowel boodschappen als maaltijden bestellen. Dit kan zowel telefonisch als via de computer. Openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 8.00- 13.00 uur. Versmarkt Vreeburg is te bereiken op telefoonnummer: 070 – 320 42 52. Boven de €25,00 betaalt u geen bezorgkosten. Als u de boodschappen voor 12.00 uur besteld, heeft u deze de volgende dag nog in huis.

Vervoersmogelijkheden


Mocht het noodzakelijk zijn voor u om te reizen, zijn hiervoor de volgende mogelijkheden:
Regiotaxi Haaglanden is een vorm van openbaar vervoer. Een taxi voor een prijs die tussen die van het gewone openbaar vervoer en de taxi ligt. Regiotaxi Haaglanden is voor iedereen beschikbaar, maar is speciaal ingericht voor reizigers met een mobiliteitsbeperking. De effecten van het coronavirus heeft ook invloed op het Regiotaxivervoer. Tot en met 6 april gelden de volgende regels: bij klachten van verkoudheid, hoesten of koorts mag niet
gereisd worden met de Regiotaxi. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is.

Met Regiotaxi Haaglanden kunt u reizen binnen de regio Haaglanden en tot maximaal vier zones daarbuiten. In de regio Haaglanden liggen de gemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer.
U betaalt uw rit met Regiotaxi per openbaar vervoerzone. De 1e, 2e en 3e zone kosten elk € 2,50. Daarnaast betaalt u een opstaptarief van € 2,50, gelijk aan één reiszone. Vanaf de 4e zone geldt een tarief van € 5,00.

AV070


AV070 heeft aangegeven nog steeds te rijden binnen de gemeenten Den Haag, Rijswijk en Leidschendam/Voorburg. Wilt u met AV 070 reizen? Doe eerst een Wmo-melding. (Dit kan op www.denhaag.nl). De gemeente kijkt samen met u of AV 070 past bij uw situatie. Voor AV 070 betaalt u ieder jaar een eigen bijdrage. AV 070 haalt u op bij (de deur van) uw woning of bestemming en brengt u weer thuis. Ook kunt u afspreken bij één van de vaste ophaalpunten in de stad. AV070 is te bereiken via het telefoonnummer: 0900 – 0345. U kunt iedere dag van de week bellen tussen 7.30 en 0.00 uur.

H.T.M.C. (taxi)

H.T.M.C. verzorgt vervoer van huis tot huis. U kunt uw taxi 24 uur per dag bestellen. Met de seniorenpas (65+) krijgt u voor elk bedrag boven € 8,33 een korting van 10%. Wanneer u een inklapbare rolstoel of rollator heeft, die in de bagageruimte van een taxi past en u kunt zelfstandig in de taxi stappen dan is rolstoelvervoer mogelijk bij ons. Zittend in een rolstoel of liggend vervoer is niet bij ons mogelijk. Taxi bestellen: 070 – 390 77 22. Aanvraag seniorenpas: 070 – 390 91 96

Corona Buren flyer kort


Een korte flyer die je kunt downloaden en kan printen om bij buren, waarvan je denk dat ze de informatie kunnen gebruiken, in de bus te doen.

Bekijk de flyer ‘Corona Beste Buren kort’ (pdf)

Corona informatiesheet


Een meer uitgebreide informatiesheet cq flyer die je kunt downloaden en kan printen om bij buren, waarvan je denk dat ze de informatie kunnen gebruiken, in de bus te doen.

Bekijk de Corona informatiesheet (pdf)