Boze kiezers door tekort aan biljetten in Bezuidenhout

Door de onverwacht hoge opkomst zaten veel stembureaus in Nederland gisteravond zonder stembiljetten. In onder meer Den Haag, Utrecht, Dordrecht, Amersfoort, Gouda, Nijmegen, Arnhem, Haarlem en Leiden zaten stembureaus vanaf 20.00 uur zonder formulieren. Ook kleinere plaatsen als Ilpendam, Haren en Volendam hadden een tekort aan biljetten.

De gemeente Den Haag besloot één stembureau open te houden tot alle wachtenden hun stem hadden uitgebracht. 23 ambtenaren reden door de stad om nog snel biljetten op te halen op plaatsen waar ze over waren, en die naar bureaus met een tekort te brengen.

Verrast
In de Haagse wijken Segbroek en Bezuidenhout zaten rond half negen bijna alle lokalen zonder formulieren. In Nijmegen reden vrijwilligers van D66 teleurgestelde kiezers naar bureaus waar nog wel gestemd kon worden. Ook hield die gemeente het stembureau in het stadhuis open tot 21.30 uur.

Opvallend genoeg waren er geen problemen in de twee grootste steden, Amsterdam en Rotterdam. In de hoofdstad werd ‘s middags al besloten 25.000 extra formulieren te laten drukken. De Kiesraad reageerde gisteravond verrast op de signalen. ,,Gemeentes zijn verantwoordelijk voor de inkoop van voldoende stemformulieren”, aldus een woordvoerder. ,,Blijkbaar is dat niet overal goed gegaan.” Stembureaus mogen formeel niet langer openblijven dan 21.00 uur, maar ze mogen wel besluiten om mensen die om 21.00 uur nog staan te wachten, toch nog te laten stemmen.

Bezuidenhout
Hoeveel mensen door de problemen niet hebben kunnen stemmen, is nog niet duidelijk. Vooral in Den Haag, waar de problemen het grootst waren, zijn veel kiezers boos. Bij een stembureau in Bezuidenhout stonden om 19.30 uur al mensen meer dan een half uur te wachten op nieuwe formulieren. ,,Ik kan nog steeds niet stemmen”, zei Hagenaar Tom Verhoeff. ,,En verderop in de buurt ook niet. Ik ga nu naar huis en kom later wel weer terug. Maar er druipen meer mensen af, en je moet maar afwachten of die allemaal alsnog gaan.”

In diverse gemeentes eisen raadsleden opheldering van hun burgemeester, zoals in Utrecht. ,,De burgemeester had hier op moeten anticiperen”, vindt raadslid Cees Bos van Stadsbelang Utrecht.