Zwementie in zwembad Overbosch

Iedere vrijdagmiddag zwemmen gemiddeld twintig dementerende mensen in het warme water van zwembad Overbosch. Sinds januari 2014 wordt van 13.30 – 16.00 uur een gedeelte van het zwembad gehuurd voor mensen met een (beginnend) dementieel beeld, hun mantelzorgers en studenten van de Haagse Hogeschool. 
Voor wie
Zwementie is een maatschappelijk initiatief, een participatieproject van Haagse hogeschool studenten (HBO en MBO) en zorginstellingen. Zwementie is geschikt voor alle mensen, jong en oud, met een (beginnend) dementieel beeld en hun mantelzorgers of begeleiders.
Voordelen zwementie
Zwementie is niet alleen gezond voor de deelnemende mensen, maar ook leerzaam voor de Haagse studenten. Zij worden door Zwementie in de gelegenheid gesteld het gedrag van dementerende mensen te observeren. Het project biedt mantelzorgers een plezierige activiteit om met hun dementerende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis te ondernemen en geeft deelnemende zorginstellingen een aanvulling op hun activiteitenprogramma.
Zwemmen in Overbosch
Op de zwemmiddag zelf worden de mensen (en hun mantelzorgers/ begeleiders) door de jongeren/ studenten ontvangen in de hal van het zwembad. Iedere dementerende wordt gekoppeld aan een van de begeleidende studenten. Zij begeleiden de mensen naar de kleedruimte en helpen bij het omkleden. In het zwembad wordt de dementerende één op één door de student begeleid. Langs het bad wordt toezicht gehouden door een aantal begeleiders van Zwementie en vrijwilligers van de Haagse Reddingsbrigade.
Na ongeveer 45 minuten is het zwemmen voorbij en wordt iedereen weer naar de kleedruimte gebracht. Daarna is er nog gelegenheid tot het drinken van kopje koffie in de horeca van het zwembad. De mensen worden hier weer overgedragen aan zijn/ haar begeleider.
Aanmelden
Op www.zwementie.nl kunt u zich aanmelden voor het zwemmen en vindt u meer informatie over het zwemmen met dementerende mensen.