Zwangere staatssecretaris neemt eerste hulp-boekje in ontvangst

“Hoog” bezoek voor kinderdagverblijf Het Ezeltje
door Pum Cooke

DEN HAAG – Maandag 19 januari heeft de staatssecretaris van Economische zaken, mevrouw Van Gennip het eerste exemplaar in ontvangst genomen van de uitgave Eerste Hulp aan Kinderen. In dit boekje – uitgebracht door het Oranje Kruis – wordt de eerste hulp aan kinderen beschreven, als leerstof voor het certificaat eerste Hulp aan Kinderen. Dit boekje is toegespitst op kinderen van 0 tot 8 jaar.

Het was een hele eer voor Kinderdagverblijf ‘Het Ezeltje’ aan de Bezuidenhoutseweg om de hoogzwangere staatssecretaris te mogen ontvangen. ‘Hoog bezoek’, in letterlijke zin. Want mevrouw van Gennip is een grote vrouw. Dat viel nog eens extra op, toen zij zich vrolijk liet neerzakken op een van de schuimrubberen speelkussens van de peuters. De leiding van het kinderdagyerblijf had een selectie gemaakt uit de vijf groepen die zij onder hun toezicht hebben. De kinderen raakten totaal niet verstoord doof de aanwezigheid van al die fotografen en betrokken aanwezigen.

Loopafstand
“Wat doet een zwangere staatssecretaris in een kinderdagverblijf?”, is de vraag die natuurlijk gesteld wordt, temeer daar haar werkplek recht tegenover het kinderdagyerblijf ligt, namelijk het ministerie van Economische Zaken. Komt ze misschien haar kind opgeven? Hoe zit het met de wachttijden? Ja, die zijn er zeker . Maar mevrouw Van Gennip hielp iedereen uit de droom. Haar eigen baby heeft ze al aangemeld in Amsterdam. Ze kwam hier om het boekje door te geven aan de leiding van het kinderdagyerblijf, nadat zij het zelf in ontvangst had mogen nemen van een, ook al hoogzwangere, medewerkster van het Oranje Kruis. Werk aan de winkel dus voor de leidsters van de 50 kinderdagverblijven van de stichting Triodus. Het is misschien welleuk om even te vermelden dat zij adverteren met een leuke poster: 50 dagyerblijven op loopafstand. Dat zal jonge ouders vast wel motiveren! En als je dan nog werkt op Economische Zaken bof je natuurlijk helemaal. Overigens was kinderdagverblijf ‘Het Ezeltje’ vroeger verbonden aan het ministerie, maar is nu onderdeel van de stichting Triodus.
 
Toegankelijk
Het boekje Eerste hulp aan kinderen is een nieuwe loot aan de stam van het Oranje Kruis. Een team van deskundigen heeft er aan gewerkt om een zo volledig mogelijk boekje samen te stellen over hulp aan kinderen. Het is meer dan dat: het geeft veel inzicht in de ontwikkeling van kinderen. Verder geeft het achtergrond informatie en beschrijft het situaties die ouders en leiders er alert op kunnen maken dat een ongeluk denkbaar is. Er zijn veel foto’s bij de uitleg; het boekje is erg toegankelijk voor iedereen. Dr. Spock zou er blij mee zijn als hij nog leefde. Ongetwijfeld zal het de kinderen zelf ook geruststellen als zij verzorgd worden door mensen met kennis van zaken. Als de juf of je moeder het niet ‘eng’ vindt, zal de peuter zijn of  haar bloedende knie vast ook minder ‘eng’ vinden.

Stap voor stap
De kwallenbeten aan het strand, tekenbeten in het bos, een benauwdheidsaanval, een botbreuk, brandwonden, alles komt aan bot. Mevrouw Van Gennip wilde nog niet weten wat er allemaal mis kan gaan. Begrijpelijk. Het leuke van ouderschap is dat je met de kinderen meegroeit. En dit boekje van het Oranje Kruis is er nou juist gekomen om adequaat te kunnen reageren. Stap voor stap, want er zijn verschillende boekjes voor de verschillende leeftijdsfases. Het materiaal is bij uitstek geschikt voor ouders van kinderen, of voor anderen die veel met kinderen te maken hebben: kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, scholen etc. die de cursus eerste hulp aan kinderen willen volgen. De cursus wordt gegeven door de plaatselijke EHBO-verenigingen. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Annet de Voogd en Irene Ogier, afdeling Communicatie van het Oranje Kruis, telefoonnummer 070- 3383233.