Zuidas en Beatrixkwartier beste kantoorlocaties van Nederland

Na grootschalig onderzoek op 232 kantoorlocaties met 11.000 gebouwen in vijftig gemeenten heeft Jones Lang LaSalle de Amsterdamse Zuidas tot beste kantoorlocatie uitgeroepen. Op nummer twee volgt verrassend het Haagse Beatrixkwartier, gevolgd door Amsterdam Centrum, Rotterdam Centrum en op plaats vijf Den Haag Centrum.
Jones Lang LaSalle lanceert de volledige ranking op 18 september tijdens de 21e editie van het Vastgoedsymposium in Het Kurhaus in Scheveningen.

De Ranking Kantoorlocaties 2012 is de eerste editie van een grootschalig onderzoek naar de kwaliteit en toekomstbestendigheid van de Nederlandse kantorenmarkt uitgevoerd, aldus JLL. Alle 232 locaties zijn beoordeeld op de hoofdthema’s Ligging, Kwaliteit en Markt & Beleid, waarbij in totaal is gekeken naar veertig criteria. Het resultaat is een ranking voor alle 232 locaties die in het onderzoek zijn betrokken.

Michael Hesp, head of Research Jones Lang LaSalle Nederland: ‘Dit is het eerste, onafhankelijke onderzoek in Nederland dat een totaalbeeld geeft van de kwaliteit en toekomstbestendigheid van de Nederlandse kantorenmarkt. Wij bieden de convenantpartijen die op 27 juni het Convenant Aanpak Leegstand Kantoren hebben getekend, hiermee een totaaloverzicht van de Nederlandse kantorenmarkt. Wij vinden het belangrijk dat na het vastleggen van de intenties in het convenant er zo snel mogelijk wordt overgegaan tot actie. Hiermee kunnen partijen concreet aan de slag bij het ontwikkelen van gebiedsvisies en het benoemen van de zogenoemde Groei-, Balans-, Beperkings- en Transformatiegebieden in Nederland.’

Binnen de vijftig convenantgemeenten, zoals benoemd in het Convenant Aanpak Leegstand Kantoren, zijn 232 kantoorlocaties gedefinieerd. Al deze locaties zijn door Jones Lang LaSalle onderzocht en beoordeeld op de hoofdthema’s Ligging, Kwaliteit en Markt & Beleid. Deze drie hoofdthema’s zijn geoperationaliseerd op basis van veertig criteria die gezamenlijk hebben geresulteerd in een totaalscore per kantoorlocatie. Deze totaalscore is vervolgens voor alle 232 locaties met behulp van kleuren weergegeven op de kaart van Nederland. Hiermee is in één oogopslag te zien hoe de verschillende kantoorlocaties ten opzichte van elkaar scoren.