Zo’n 200 mensen bij herdenking vergissingsbombardement in Haagse Bezuidenhout

Bron: Omroep West

DEN HAAG – Naar schatting hebben zondag zo’n 200 mensen het bombardement van 3 maart 1945 op Bezuidenhout herdacht. Den Haag herdenkt elk jaar begin maart de dodelijke fout uit de Tweede Wereldoorlog. Bij het bombardement kwamen meer dan 500 mensen om het leven. Ruim 250 mensen raakten zwaargewond.

Op zaterdag 3 maart 1945 vertrokken vroeg in de ochtend 61 bommenwerpers naar Den Haag. Het doel was het Haagse Bos, een park dat de Duitse raketeenheden al enige tijd gebruikten om hun V2-raketten op te slaan en eraan te werken voordat ze werden gelanceerd.

Door een fout in de opdracht kwam een deel van de bommen terecht in de woonwijk Bezuidenhout. Naast de doden en gewonden, raakten er ook heel veel mensen dakloos.

Vergissingsbombardement
Het vergissingsbombardement is een van de dodelijkste luchtaanvallen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alleen in Rotterdam (1940) en Nijmegen (1944) kwamen meer mensen om.

De Duitsers trokken zich overigens niets aan van het bombardement. De nacht daarop lanceerden ze opnieuw V2-raketten vanuit het Haagse Bos. Eén ervan stortte neer in Bezuidenhout. Acht brandweerlieden die de bombardementsbrand nog aan het blussen waren, kwamen om.
Bekijk hier de foto’s  van de herdenking, gemaakt door Koen de Lange.