Zomernieuws uit ‘Het Groene Oordtje’

De feiten
NS Vastgoed verkoopt het kale terrein IJsclubpad 1 aan de Haagse Bond van Amateur Tuinverenigingen onder voorwaarde dat de zittende huurders Martin & Aurora van de Berg terugkeren en dat ‘Het Groene Oordtje’ daar naartoe wordt overgeplaatst . Omdat de Haagse Bond uitsluitend aan tuinverenigingen verhuurt, hebben wij met z’n zessen de Vereniging Natuurtuinen Groene Schenk opgericht ( VNGS)  en een verzoek tot lidmaatschap bij de Haagse Bond ingediend. Het wachten is nu op de goedkeuring van het bestuur. Zou ons doel – zo  natuurvriendelijk mogelijk tuinieren – een addertje onder het gemaaide gras kunnen zijn?
De datum van de bomenkap en sanering van ‘Het Groene Oordtje’ door de NS is nog niet bekend.
 
De plannen
Zodra de goedkeuring van het bestuur van de Haagse Bond binnen is, kunnen we starten met de voorbereidingen van onze verhuizing. Tranen hebben we vorig jaar genoeg gestort; alles staat er prachtig bij , gereed voor de overtocht.  Ook in de nieuwe tuin staat biodiversiteit voorop. Denk aan hoog/laag, nat/droog, zand/veen, drachtplanten/bomen, ecomoestuin en stiltegebied. Alles wat groeit, bloeit, kruipt, kriebelt, wriemelt, fladdert, vliegt en loopt is welkom; tweevoeters graag voorzien van helpende handen. Er komt t.z.t. een digitale kalender met informatie over de geplande klussen. Tot die tijd blijft woensdag als vanouds vrijwilligersdag. Verder ben je altijd welkom om te helpen als het zonnebloemhek open staat.
 
De klussen
Voorlopig draait het om het voorbereiden van de grond op de ‘Groene Schenk’. We beginnen echt van voren af aan: compostbak aanleggen, onkruid weghalen, tegels sjouwen en halveren,  kruidentuin en borders voorbereiden, vijvers en poel graven en ga zo maar door. Tuingereedschap is in redelijke mate aanwezig; timmergereedschap kun je beter zelf meenemen. Bedenk: er is geen stroom!
Wie heeft of weet een tegelsnijder te leen of te huur? Wie kan een pomp slaan? Waar vind ik voordelig turf voor de camelia’s en betonijzer voor de pergola’s?
 
De mensen
– Tot nu toe hebben zo’n 650 mensen de OPEN TUIN EXPO  bezocht, maar dat mogen er best 1000 worden! Zondag, 14 juli  a.s., is de laatste expositiedag. Die sluiten we feestelijk af, dus komt allen!
– Dank aan alle mensen die meewerken, die meeleven, die zich aanmelden als vrijwilliger, die donaties geven; door jullie heeft “Het Groene Oordtje’ een toekomst! 
Locatie
De spoortuin HET GROENE OORDTJE ligt aan het fietspad (IJsclubpad) aan het einde van de Carel Reinierszkade/hoek IJsclubweg, achter de Nieuwe Veenmolen in Den Haag. Fietspad volgen richting het spoor en over het bruggetje meteen links, toegang door het zonnebloemhek.
T/m 14 juli geopend op donderdag t/m zondag van 12 tot 17.00 uur.
Het Groene Oordtje  
IJsclubpad 2
Den Haag
06 29130423