Zomerfeest op Nuts ‘reservaat’

Cowboys en indianen nemen voorproefje op jublieum
door Pum Cooke

DEN HAAG -Vorige week woensdag werd het jaarlijkse zomerfeest gevierd van de Nutsschool Bezuidenhout aan de Merkusstraat. Het was ook een beetje een voorproefje voor het komende jubileum in september, als deze school haar 75-jarig bestaan gaat vieren.
Wie durft er een feest op 19 mei te organiseren en dat zomerfeest te noemen? De oudercommissie van de Nutsschool Bezuidenhout deed het en met veel succes! Het was een stralende dag, alles zat mee. Het schoolplein van deze school leent zich er ook bijzonder goed voor, het is een onverwacht groot, beetje driehoekig plein, zo midden in een woonwijk. Al bij het binnenkomen begon de sfeer: het hoofd van de school was uitgedost als een echt indianenopperhoofd en aan zijn zijde stond een authentieke indiaanse. Via hen mocht je het reservaat binnenlopen. Aan het begin van het plein werden consumptiebonnen verkocht en daarachter stond een totempaal met aanwijzingen waar de diverse activiteiten te vinden waren. Want er was veel te beleven die middag, met als thema indianen en cowboys. Midden op het schoolplein was een echte saloon opgebouwd, waar drankjes en hapjes werden verkocht. De ouders hadden gezorgd voor allerlei taarten, cakejes, en quiches, die gretig werden verkocht. De opbrengst gaat naa1een goed doel, vertelde een lid van de oudercommissie.

Country en western
De opkomst was groot en de sfeer zat er helemaal in. Onvervalste country en western muziek, waar groepjes leerlingen op konden line-dansen, zette de juiste toon. Op een bankje in de schaduw zaten cowboys te genieten van een biertje; terwijl indianenmoeders hun kinderen schminkten.
Aan de schuttingen hingen heel wat posters met foto’s van gezochte individuen: ‘wanted’ stond er schuin over de gezichten. Inderdaad, het waren de leerkrachten zelf, op wiens hoofd een beloning was uitgeloofd. Zo was er een rad van fortuin, kon je schatgraven in een bak met zand en ringen gooien op een stierenkop. Bellen blazen voor de kleintjes en trampoline springen voor alle leeftijden. Vier op een rij en tafelvoetbal, totempalen beschilderen of amuletten maken, alle denkbare spelletjes waren er. Het was inspirerend om te zien hoe cowboys en indianen met elkaar geïntegreerd waren. Het opperhoofd vertelde dat er in september een week lang feest gevierd gaat worden, ter ere van het 75- jarig bestaan. Over de details liet hij zich nog niet uit zijn tent lokken. Afwachten dus maar.