Woonlasten voortaan maandelijks betalen

Hagenaars kunnen vanaf 2012 de betaling van de woonlasten over het hele jaar spreiden.
Wethouder Dekker: ‘Overzichtelijk en gemakkelijk’

In plaats van de huidige regeling, waarbij het hele bedrag binnen een half jaar betaald moet worden, kan de nota straks in twaalf maandelijkse termijnen worden voldaan. “Als er elke maand een gelijk bedrag wordt afgeboekt, wordt het betalen van de woonlasten misschien niet leuker, maar wel overzichtelijker en gemakkelijker”, zegt wethouder van Financiën Sander Dekker. “Betaling loopt dan gelijk met de rekeningen voor energie, internet en telefoon.”

De nieuwe regeling geldt voor Hagenaars die minder dan 2500 euro aan woonlasten moeten betalen. Zij kunnen kiezen tussen betaling in één keer, binnen zes weken, of per automatische incasso in twaalf maanden. In de praktijk staat de regeling open voor het merendeel van de Hagenaars.
De aanslag voor de woonlasten omvat de onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing. Komend jaar verlaagt Den Haag de woonlasten. Alle Hagenaars gaan minder afvalstoffenheffing betalen. Eenpersoonshuishoudens profiteren het meest, met een verlaging van 5,5 procent.
Tweepersoonshuishoudens gaan er 2,2 procent op vooruit en huishoudens met drie of meer personen 1 procent. Volgens afspraak in het collegeakkoord gaat ook de OZB voor huiseigenaren komend jaar met 4 procent omlaag. Daarmee is een verlaging van de OZB van 10 procent gerealiseerd ten opzichte van 2009.